Oficiálne 380-tisíc, údajne až 1,5 milióna. Francúzi 12-krát žiadali stop pre spornú reformu

Približne 380 000 ľudí protestovalo vo Francúzsku proti nepopulárnej reforme dôchodkového systému prezidenta Emmanuela Macrona. Podľa ministerstva vnútra ide o pokles oproti demonštráciám z minulého týždňa, informuje agentúra AFP.

13.04.2023 22:02
francúzsko Foto: ,
Demonštranti pochodujú proti dôchodkovej reforme v Marseille v južnom Francúzsku vo štvrtok 13. apríla 2023.
debata (1)

Ministerstvo minulý týždeň uvádzalo 570 000 protes­tujúcich. Šéfka francúzskej odborovej organizácie CGT Sophie Binetová uviedla, že do protestov sa vo štvrtok zapojilo vyše 1,5 milióna ľudí. Odbory odhadli počet demonštrantov 6. apríla na takmer dva milióny. Údaje potvrdzujú klesajúcu účasť na demonštráciách, dnes sa konalo ich 12. kolo.

Ministerstvo vnútra oznámilo, že v Paríži protestovalo vo štvrtok 42 000 ľudí, pričom odbory vedené organizáciou CGT hlásili 400 000.

Celofrancúzsky protest sa konal deň pred očakávaným rozhodnutím ústavného súdu o zákonnosti plánovaných zmien. Súd môže reformu zvrátiť čiastočne či úplne alebo ju môže vyhlásiť za protiústavnú, píše tlačová agentúra DPA.

Protestujúci blokovali cesty, železničné trate a rafinérie. Znova do štrajku vstúpili aj smetiari v Paríži. Demonštranti v Paríži vtrhli aj do sídla francúzskej spoločnosti LVMH podnikajúcej s luxusným tovarom a hádzali tam petardy.

Na bezpečnosť dohliadalo 11 500 policajtov, z nich 4 200 v Paríži.

Protestujúci nesúhlasia so zvyšovaním veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Vláda chce reformou zmenšiť deficit vo financiách určených na dôchodky.

Protesty zosilneli, keď vláda presadila reformu bez hlasovania v Národnom zhromaždení a ich súčasťou sa stalo aj násilie. Prezident Macron chce, aby reforma vstúpila do platnosti koncom tohto roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #demonštrácia #dôchodková reforma