Brusel pokarhal Poľsko a Maďarsko, že zakázali dovoz obilia a potravín z Ukrajiny

Jednostranné kroky týkajúce sa obchodu podnikané jednotlivými členskými štátmi Európskej únie sú neprijateľné, uviedla v nedeľu hovorkyňa Európskej komisie. Informovala o tom agentúra Reuters.

16.04.2023 15:23
debata (132)

Poľsko a Maďarsko teraz v snahe ochrániť vlastné trhy zaviedli do 30. júna zákaz dovozu niektorých poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

banner, Hegerova vláda Čítajte viac Heger zvolal mimoriadne rokovanie. Dôvodom je ukrajinské obilie

Európska komisia podľa svojej hovorkyne požiadala vládu vo Varšave a v Budapešti, aby ju oboznámili s plánmi týkajúcimi sa zákazu dovozu obilia a ďalších poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Zdôraznila, že je potrebné, aby členské štáty takéto rozhodnutia koordinovali s únijnými inštitúciami a pripomenula, že otázky obchodu patria do kompetencie Európskej únie.

VIDEO: Heger o obilí: Ukrajinci chcú vyvážať do Afriky, nie k nám.

Video

Obilie z Ukrajiny, ktoré sa po začiatku ruskej invázie kvôli zablokovaným čiernomorským prístavom začalo prevážať pozemnou cestou cez Poľsko a ďalšie krajiny, zaplavilo trhy týchto tranzitných krajín. Malo pritom pokračovať do krajín v Afrike a na Blízkom východe, ktoré sú ohrozené nedostatkom potravín.

Poľskí poľnohospodári už od minulého leta upozorňovali, že produkcia z Ukrajiny zráža cenu, a oni tak nie sú schopní konkurovať. Varšava v sobotu oznámila, že zakazuje dovoz obilia, cukru, semien, mlieka a mliečnych výrobkov a niektorých ďalších potravín z Ukrajiny. Podobné opatrenie potom urobilo aj Maďarsko.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Európska komisia #obilie #Ukrajina