429. deň: Požiar v Sevastopole už uhasili. Rusi podnikli 48 útokov na fronte

V Sevastopole na Kryme vypukol veľký požiar, podľa miestnych úradov to zapríčinil útok ukrajinského dronu. Požiar zachvátil nádrže s palivom. Obete ani zranení neboli hlásení. Požiar uhasili po niekoľkých hodinách.

29.04.2023 07:20 , aktualizované: 18:11
Sevastopoľ, požiar, dron Foto:
Obrovský požiar v Sevastopole na Kryme, podľa miestnych úradov ide o útok ukrajinského dronu.
debata (980)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 429. deň
  • V Sevastopole horeli nádrže, mal ich zasiahnuť dron
  • Český prezident Petr Pavel prišiel až do Dnipra

VIDEO: Prezidentka Čaputová v kryte v Kyjeve.

Video
Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým...
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová...
+8Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým...
Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Čítajte viac 428. deň: Čaputová a Pavel sú v Kyjeve. Počas poplachu museli do krytu

18:48 Pri pamätníku ukrajinskej spisovateľke Laryse Kosačovej na Ukrajinskom bulvári v Moskve vzniklo pietne miesto na pamiatku 23 obetí piatkového ruského raketového útoku na obytný dom v ukrajinskom meste Umaň. Moskovská polícia pri ňom v sobotu zadržala mladú ženu, ktorá tam prišla položiť kvety.

Informovala o tom stanica Rídio Sloboda (RFE/RL), ktorá sa odvolala na ruský web OVD-Info a videozábery zo zadržania nakrútené očitým svedkom.

Mladá žena neskôr pre agentúru ASTRA povedala, že polícia ju prepustila na slobodu, ale dala jej výstrahu. Žiadny policajný protokol s ňou spísaný nebol.

Už v noci na sobotu sa pri pamätníku ukrajinskej spisovateľky začali schádzať ľudia, ktorí na pamiatku obetí raketového útoku na Umaň prinášali kvety. Nikto nebol zadržaný, ale improvizované pietne miesto bolo zdemolované a kvety odnesené. V sobotu však ľudia priniesli ďalšie kytice.

Obyvatelia Moskvy prinášali kvety k tomuto pamätníku aj po januárovom raketovom útoku ruskej armády na mesto Dnipro, pri ktorom zahynulo 46 ľudí.

Raketový úder na Umaň v Čerkaskej oblasti na Ukrajine v piatok ráno úplne zničil vchod do viacposchodového bytového domu. Záchranné práce sa skončili v sobotu. Zahynulo 23 ľudí vrátane šiestich detí. Dve osoby boli vyhlásené za nezvestné. Spod trosiek sa podarilo zachrániť 17 preživších.

Ruské ministerstvo obrany sa k zásahu bytového domu v Umani nevyjadrilo – uviedlo len, že raketový úder zasiahol stanovený cieľ – „miesto koncentrácie záloh ukrajinských ozbrojených síl v tyle“. Ukrajinské vedenie obviňuje Rusko z terorizovania civilistov.

Pamätník spisovateľke, poetke, literárnej kritičke a jednému zo symbolov ukrajinskej kultúry Laryse Petrivne Kosačovej-Kvitkovej, známej pod umeleckým pseudonymom Lesia Ukrajinka, bol v Moskve odhalený v roku 2006. Nachádza sa v blízkosti železničnej stanice Kijevskij vokzal, z ktorej odchádzajú vlaky smerom do východnej a strednej Európy.

18:10 Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila v rámci svojej návštevy Ukrajiny i pivnicu v obci Jahidne, kde ruskí vojaci takmer mesiac držali 367 osôb. Prezidentka podmienky dedinčanov v pivnici prirovnala ku koncentračným táborom.

Rusi Jahidne obsadili vlani krátko po vpáde na Ukrajinu a 367 ľudí, čiže takmer všetkých jej obyvateľov, nahnali do pivnice tamojšej školy s rozlohou menej ako 200 štvorcových metrov. Ľudia mohli v miestnosti iba sedieť alebo stáť, keďže na jedného človeka pripadalo len pol štvorcového metra priestoru. Na 24 hodín dostávali prídel jedla vo veľkosti polovice malého umelohmotného pohára. Dedinčania vrátane šesťtýždňového bábätka tam strávili takmer mesiac, pričom 11 z nich zomrelo.

„Ťažko sa mi hľadajú slová, lebo sme na mieste, ktoré sa dá porovnať s koncentračnými tábormi. Ľudia tu prežívali v malých stiesnených priestoroch, zomierali tu, dusili sa tu, boli tu maličké deti, starí ľudia,“ povedala Čaputová.

Prezidentka sa obyvateľov obce pýtala, ako ruskí vojaci vysvetlili, prečo ich držia v pivnici: „Dedinčanom povedali, že ich prišli oslobodiť.“

„Keď sme sem dnes prichádzali, znovu znel poplach. Obyvatelia stále nežijú v mieri, spomínajú na tie mesiace, čo tu prežili. Hrozba krutosti a smrti, ktorú zažívali, nad nimi visí stále,“ dodala Čaputová.

17:11 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa na Ukrajine stretla s generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom a od predstaviteľiek verejného sektora prevzala ocenenie, informujú médiá. Čaputová na Ukrajinu, ktorá sa už viac ako rok bráni ruskej vojenskej agresii, pricestovala v piatok spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom. Ten navštívil východoukrajinské Dnipro.

„Vážená pani prezidentka, ďakujeme vám za podporu a pomoc a chceme čo najsrdečnejšie pozdraviť vaše dcéry,“ povedala podľa agentúry TASR prezidentke malé dievča, keď jej odovzdala ocenenie za pomoc Ukrajincom.

Server Ukrajinska pravda v súvislosti s návštevou prezidentov Česka a Slovenska poznamenal, že vysoko postavení zahraniční predstavitelia od začiatku ruskej invázie len zriedka ostávajú na Ukrajine cez noc.

14:59 Ruská okupačná správa v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu uviedla, že mesto Nova Kachovka sa ocitlo pod „intenzívnou delostreleckou paľbou“ zo strany ukrajinských jednotiek, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

V dôsledku paľby boli v meste údajne prerušené aj dodávky elektriny.

„Nova Kachovka a okolité osady v okolí okresu sú vystavené veľmi intenzívnej delostreleckej paľbe ozbrojených síl Ukrajiny,“ uviedli Ruskom dosadené úrady na platforme Telegram. Ostreľovanie podľa nich zanechalo mesto „bez prúdu“.

Nova Kachovka leží na ľavom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti – na opačnom brehu než oblastné hlavné mesto Cherson, z ktorého sa ruské okupačné jednotky stiahli vlani v novembri, pripomína AFP.

Moskvou dosadené úrady v meste vyzvali tamojších obyvateľov, aby „zachovali pokoj“ a uviedli, že práce na obnovení dodávok elektriny sa začnú „po skončení ostreľovania“.

13:56 Rozsiahly požiar skladu paliva v prístavnom meste Sevastopol na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove sa v sobotu podarilo po niekoľkých hodinách uhasiť, uviedol Moskvou dosadený tamojší gubernátor Michail Razvožajev. Uviedol to denník The Guardian.

„Otvorený oheň bol uhasený na ploche tisíc metrov štvorcových,“ napísal Razvožajev na platforme Telegram. Predtým tiež uviedol, že rozsiahly požiar si nevyžiadal zranenia.

Z prvých informácií týkajúcich sa príčiny požiaru podľa Razvožajeva vyplýva, že bol spôsobený útokom dvoch dronov.

VIDEO: Obrí požiar na Kryme, dron zasiahol nádrže, tvrdia úrady.

Video

Šéf ruskej okupačnej správy Krymu na Telegrame Sergej Aksionov uviedol, že protivzdušná obrana a jednotky elektronického boja v sobotu nad Krymom zostrelili dva drony. Potvrdil, že incident si nevyžiadal žiadne obete a útoky pripísal Ukrajine.

Ukrajinská armáda prostredníctvom svojho hovorcu uviedla, že nemá žiadne informácie o zodpovednosti Kyjeva za sobotňajší požiar v Sevastopole, píše denník.

Stanica BBC citovala vyjadrenie ukrajinskej vojenskej rozviedky (GUR), podľa ktorej bolo pri požiari skladu paliva v Sevastopole zničených desať nádrží s benzínom. Oheň mal byť podľa hovorcu „božím trestom“ za piatkové raketové útoky na Ukrajinu, ktoré si vyžiadali najmenej 25 civilných obetí.

12:47 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok v rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívila i centrum pre sexuálne zneužívané a týrané ženy, na ktorého činnosť prispelo i Slovensko. Prezidentka podotkla, že mnohé z klientok centra sú obete sexuálnych vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi.

„Hovorila som so ženou, ktorú opakovane znásilnili, bili a držali v zajatí i napriek tomu, že bola tehotná. Dieťa potratila a muža jej zabili,“ napísala Čaputová na sociálnej sieti.

Prezidentka sa v centre rozprávala aj s matkami a deťmi, ktoré boli vzaté do Ruska na „prevýchovu“. Dodala, že v Rusku stále ostáva minimálne 20.000 takýchto odobratých detí. Tieto prípady vyšetruje Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, ktorý vydal už i prvé medzinárodné zatykače.

„Ľudia na Ukrajine zažívajú traumy, ktoré sa nedajú liečiť, a hrôzy, na ktoré sa nedá zabudnúť. Považujem za potrebné dokumentovať každý jeden vojnový zločin, ktorý je na ukrajinskom území spáchaný,“ vyhlásila prezidentka a dodala, že Slovensko podporuje aj zriadenie špeciálneho tribunálu pre zločin agresie.

„Zločiny proti ľudskosti nie sú nevyhnutnou súčasťou vojny. Sú neospravedlniteľnou a cielenou snahou okupantov zvýšiť utrpenie a vyvolať strach. Tvárou v tvár človeku, žene, dieťaťu, ktoré si prešli peklom, aké si my nevieme predstaviť, nie je možné ostať ľahostajným,“ napísala Čaputová.

Prezidentka tiež na Twitteri vyhlásila, že „piatkové rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o prehĺbení spolupráce medzi našimi krajinami a pokračujúcej podpore boli veľmi užitočné“. Vyzdvihla i Zelenského odhodlanie „brániť Ukrajinu a priviesť ju k spravodlivému mieru“.

11:56 Dávno ohlasovaná ukrajinská protiofenzíva sa začne podľa šéfa Vagnerovcov Jevgenija Prigožina už čoskoro, v prvej polovici mája.

Rusko, Ukrajina, vojna, Bachmut, húfnica Čítajte viac Prigožin: Ukrajinská ofenzíva je pripravená. Začne sa do 15. mája

10:46 Trestné oznámenie týkajúce sa darovania systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine odmietli. Polícia tak urobila ešte vlani. Vyplýva to zo stanoviska Okresnej prokuratúry Bratislava I, ktoré TASR poskytol hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo.

Trestné oznámenie bolo vyšetrovateľom odmietnuté vlani v júli a rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť v septembri, keď prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I zamietol sťažnosť jedného z oznamovateľov, ozrejmil.

Trestné oznámenie podali vlani ĽSNS aj mimoparlamentné hnutie Republika. Hovorili o podozrení zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, či zneužívania právomoci verejného činiteľa a ďalších trestných činov. Dočasne poverený premiér Eduard Heger vtedy odmietol, že by sa darovaním systému S-300 stalo Slovensko súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená.

9:57 Ruské invázne sily sa naďalej sústreďujú na útočné operácie v blízkosti miest Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doneckej oblasti, uviedol ráno ukrajinský generálny štáb v pravidelnej situačnej správe. Uviedol, že Rusi tam za posledný deň podnikli 48 útokov. „Epicentrom bojov sú Bachmut a Marjinka a naši vojaci statočne držia obranu,“ uviedol štáb.

V Bachmute, ktorý sa Rusi snažia dobyť už niekoľko mesiacov, podľa Ukrajincov boje pokračujú. „Okrem toho počas dňa nepriateľ viedol neúspešné útočné akcie v smere na Bohdanivku a Chasiv Jar,“ uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré tiež tvrdí, že útočiace sily neboli úspešné ani pri útokoch na Avdijivku či Marjinku. V okupovaných častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti podľa Kyjeva Rusi pokračujú v obranných operáciách.

Informácie od súperiacich strán z hľadiska vojny je ťažké overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský generálny štáb zároveň pripomína ruský letecký útok na Ukrajinu v piatok v skorých ranných hodinách, ktorý podľa ukrajinskej armády zasiahol civilné objekty a obytné domy. „Celkovo nepriateľ za uplynulý deň vypálil 23 riadených striel typu Ch-101 a Ch-555. Naši obrancovia zničili 21 krížových rakiet, ako aj dva operačné taktické drony a dva útočné drony,“ uviedol ukrajinský štáb a obvinil ruské jednotky z porušenia medzinárodného humanitárneho prá­va.

Rusko v piatok skoro ráno začalo letecké útoky na mnohých miestach Ukrajiny vrátane Kyjeva, kam v ten istý deň pricestovali český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Obaja štátnici v sobotu pokračujú v návšteve Ukrajiny. Piatkový útok v ukrajinskom hlavnom meste si nevyžiadal žiadne obete ani vážne škody, ale úrady hlásia 23 mŕtvych v meste Uman a dvoch v Dnipre, pričom medzi obeťami sú aj deti.

9:04 Do vyšetrovania ruských vojnových zločinov na Ukrajine sa zapojili už aj dvaja českí policajní experti z Kriminalistického ústavu českej polície. Na Ukrajine budú pracovať najmenej do začiatku júna, informoval v sobotu český server Novinky.cz s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj denníka Právo.

Jeden z nich je odborníkom na balistiku a druhý na obhliadanie a dokumentáciu miesta činu. Na Ukrajinu podľa zdroja odcestovali už v pondelok 24. apríla.

Policajné prezídium ČR už začiatkom tohto mesiaca potvrdilo, že sa obaja policajti pripravovali na odchod v Holandsku a na Ukrajinu by mali zamieriť v druhej polovici mesiaca. V piatok však prezídium vzhľadom na bezpečnosť oboch expertov nechcelo komentovať, či už na Ukrajine sú a kde presne vojnové zločiny vyšetrujú, píšu Novinky.cz.

Podľa servera však možno predpokladať, že budú k dispozícii medzinárodným tímom, ktoré riešia závažné prípady vojnových zločinov na miestach s významným počtom obetí v radoch civilistov zabitých ruskými vojakmi – napríklad v ukrajinskej Buči.

Českí špecialisti by mali byť k dispozícii vyšetrovaciemu tímu patriacemu pod Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu, ktorý rieši a následne trestá vojnové zločiny, píšu Novinky.

Na Ukrajinu sa okrem toho chystá aj misia 15 českých vojenských policajtov, ktorí sa takisto majú podieľať na vyšetrovaní vojnových zločinov v dôsledku ruskej agresie. Aj oni budú súčasťou medzinárodného vyšetrovacieho tímu ICC; nasadení by však mohli byť aj priamo v Haagu, kde tento tribunál sídli. Ich misiu už schválili český Senát i Snemovňa, uzatvára server.

8:26 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prijal v piatok v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa svojich rezortných kolegov zo štyroch severských a troch pobaltských krajín. Opätovne pritom apeloval na dodanie amerických stíhačiek Ukrajine, informovala agentúra AP.

„(Stíhačky) sú potrebné na krytie našich brigád, ktoré sa chystajú do (protiútoku),“ povedal Kuleba. „Mám pocit, že naši kolegovia sú tejto veci priaznivo naklonení,“ dodal napriek tomu, že v tejto súvislosti nezazneli od ministrov žiadne sľuby.

Ukrajina sa už dlho usiluje o získanie západných stíhačiek, zatiaľ však bezúspešne. Západní partneri jej ale poskytli niekoľko bývalých sovietskych stíhačiek MiG-29.

Kuleba sa v Odese stretol s ministrami zahraničných vecí Dánska, Švédska, Islandu, Nórska, Estónska, Lotyšska a Litvy. Fínsko vzhľadom na prebiehajúce rokovania o zostavení tamojšej vlády zastupoval popredný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

„Touto návštevou vyjadrujeme silnú severskú a pobaltskú podporu Ukrajine a jej ľudu,“ povedal švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström, ktorého krajina zastáva v súčasnosti polročné rotujúce šesťmesačné predsedníctvo v Rade EÚ.

„Úprimne si nepamätám, či Odesa niekedy hostila naraz toľko ministrov zahraničných vecí. Ak je toto prvýkrát, sme radi, že sme spolu s našimi kolegami stanovili nový štandard,“ dodal Kuleba.

7:20 V Sevastopole na Kryme horí palivová nádrž na ploche približne tisíc metrov štvorcových. Gubernátor tohto prístavného mesta Michail Razvožajev tvrdí že je to dôsledkok útoku ukrajinského dronu.

VIDEO: Požiar na Kryme, dron zasiahol nádrže, tvrdia úrady

Video

Informácie o obetiach sa podľa gubernátora ešte upresňujú, napísala ruská agentúra TASS. Neskôr uviedla, že nikto sa pri incidente nezranil. Požiar bol zaradený do štvrtej triedy nebezpečnosti. Na mieste sú všetky špeciálne služby, dodal guvernér a požiadal obyvateľov, aby zachovali pokoj. Uviedol tiež, že zasahujú dve desiatky hasičských jednotiek a očakáva sa príchod požiarneho vlaku.

Stĺp čierneho dymu z požiaru skladu ropy je podľa spravodajcu agentúry TASS viditeľný niekoľko kilometrov od miesta požiaru. V Sevastopole nefúka silný vietor, a tak sa dym nešíri na obytné štvrte. Na cestách vedúcich do okolia sú zriadené policajné stanovištia, ktoré kontrolujú doklady všetkých prichádzajúcich aj odchádzajúcich. V uliciach mesta nevládne panika, uviedla ruská štátna agentúra.

Ukrajina opakovane vyjadrila svoj zámer opätovne získať Krymský polostrov, ktorý Rusko nelegálne anektovalo v roku 2014. Tento krok vyvolal medzinárodné pobúrenie, pripomína DPA.

Násilné incidenty s dronmi sa od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu koncom februára minulého roka vyskytli už viackrát, pričom v niektorých prípadoch boli ich výsledkom aj rozsiahle materiálne škody, zranenia či obete na životoch.

980 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine