USA nebudú brániť spojencom v dodávkach stíhačiek F-16 na Ukrajinu

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v minulých týždňoch svojim európskym spojencom naznačila, že im nebude brániť v dodaní amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala stanica CNN. Ochotu dodať tieto stíhačky Ukrajine prejavilo napríklad Holandsko, ktoré ich má k dispozícii. Akékoľvek odovzdanie Kyjevu by museli však schváliť USA pre citlivú americkú technológiu používanú v týchto lietadlách.

19.05.2023 12:24
F-16 Foto:
Americká stíhačka F-16 v nasadení.
debata (25)

O oficiálnych žiadostiach spojencov zdroje CNN informácie zatiaľ nemajú, americká administratíva sa však podľa nich chystá povoliť reexport stíhačiek, ak sa k nemu jej partneri rozhodnú.

Video
Top Gun proti Rusku: Dostanú Ukrajinci stíhačky F-16?

Možnosť dodať stíhačky na Ukrajinu priamo však USA zatiaľ odmietajú, podotkla stanica CNN. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby takýto scenár odmietol komentovať, uviedol však, že USA skúmajú „budúce možnosti“ a potreby. Dodal, že téma stíhačiek by sa mohla preberať na okraj trojdňového summitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7, ktorý sa začal v Japonsku. Stíhačky F-16 budú podľa očakávania tiež na programe summitu NATO vo Vilniuse, uviedli zdroje CNN.

F16 / Stíhačka / Čítajte viac Generál Macko: Dodanie západných stíhačiek Ukrajine je na spadnutie

O moderné stíhačky F-16 žiada Kyjev už niekoľko mesiacov. Sofistikované stíhačky by ukrajinským silám umožnili ľahšie cieliť na ruské lietadlá, argumentujú podľa CNN niektorí zamestnanci amerického Kongresu. Ukrajina by potom nemusela na tieto účely plytvať drahou muníciou systémov protivzdušnej obrany Patriot, ktorá je určená v prvom rade na likvidovanie balistických rakiet.

Video
Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine

Zatiaľ bol podľa zdrojov CNN z radov bezpečnostných predstaviteľov a zamestnancov Kongresu zaznamenaný minimálne jeden prípad, keď bol systém Patriot použitý na zostrelenie vzdialenej ruskej stíhačky. Ruské stíhačky však zvyčajne zostávajú ďaleko za ruskými obrannými pozíciami a pre Ukrajinu je ťažké zacieliť ich systémy, ako je NASAMS.

Podľa výrobcu stíhačiek F-16 firmy Lockheed Martin je na svete v službe okolo 3 000 kusov týchto strojov, a to v 25 krajinách vrátane USA. V Európe ich majú Belgicko, Dánsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Grécko a Turecko, objednalo si ich aj Slovensko.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

V utorok hovorca britského premiéra Rishiho Sunaka oznámil, že Británia a Holandsko pracujú na vytvorení medzinárodnej koalície, ktorej cieľom je zabezpečiť Ukrajine dodávky stíhačky F-16, uviedla predtým CNN. Samotná Británia však stíhačky F-16 vo výzbroji nemá. Koalícia by sa podľa Londýna mala zamerať tiež na výcvik ukrajinských pilotov. Z oznámenia Downing Street však nie je jasné, na akých strojoch sa budú ukrajinskí letci trénovať, podotkla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe s tým, že možno priamo o stíhačky F-16 nepôjde.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #F-16 #prezident Joe Biden