Uvalenie sankcií na Rusko by zničilo gruzínsku ekonomiku, tvrdí premiér Garibašvili

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili v stredu vyhlásil, že jeho vláda si nemôže dovoliť uvaliť sankcie na Rusko za inváziu na Ukrajinu, keďže by to zničilo gruzínsku ekonomiku.

24.05.2023 13:09
Russia is a terrorist state / Rusko teroristi / Foto: ,
Gruzínski opoziční aktivisti počas protestu proti obnoveniu leteckých spojení s Ruskom na medzinárodnom letisku pri Tbilisi 19. mája 2023
debata (3)

Napriek medzinárodnej kritike Garibašvili obhajoval neochotu svojej vlasti podniknúť voči Rusku konkrétne kroky.

Putin obvinil Západ z eskalácie napätia.

Video

Rusko pritom počas vojny v Južnom Osetsku v roku 2008 okupovalo až 20 percent gruzínskeho územia. Garibašviliho vláda však odmietla uvaliť na Moskvu ekonomické sankcie a minulý týždeň sa medzi týmito dvoma krajinami obnovilo letecké spojenie, čo vyvolalo na tbiliskom letisku protesty zo strany opozície.

„Uvalenie sankcií na Rusko by uškodilo nielen samotnému Gruzínsku, ale aj našej ekonomike a ohrozilo by tiež záujmy gruzínskeho obyvateľstva,“ povedal Garibašvili na Katarskom ekonomickom fóre v meste Dauha.

Gruzínski opoziční aktivisti s gruzínskou a... Foto: SITA/AP, Shakh Aivazov
Gruzínsko Gruzínski opoziční aktivisti s gruzínskou a ukrajinskou štátnou vlajkou sa v piatok 19. mája 2023 zúčastňujú protestu proti obnoveniu leteckých spojení s Ruskom stojacim za policajnou líniou na medzinárodnom letisku pri Tbilisi v Gruzínsku

Garibašvili tiež kritizoval medzinárodné spoločenstvo za to, že počas rusko-gruzínskej vojny v roku 2008 odmietli podniknúť proti Rusku potrebné kroky.

„Aká je v tom logika? Naša vojna nebola vojnou a ukrajinská vojna vojnou je. Sme celkom sklamaní, že obchody s Ruskom po vojne z roku 2008 pokračovali ako obvykle,“ vyhlásil gruzínsky premiér.

Hlavnou témou Katarského ekonomického fóra je ruská invázia na Ukrajinu. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý odmieta odsúdiť činy ruského prezidenta Vladimira Putina, v Dauhe vyhlásil, že si nemyslí, že Ukrajina môže vojnu proti Rusku vyhrať.

plyn, Gazprom Čítajte viac Ruský gigant krváca. Zverejnili jeho čísla po sankciách
3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie #Gruzínsko