Dvaja dali výpoveď, ďalší povedali nie. Trump má pred novým súdnym procesom problém s právnikmi

Deň po tom, čo svet obletela správa o novom obvinení amerického exprezidenta Donalda Trumpa, prišiel bývalý šéf Bieleho domu o dvoch prominentných členov svojho právneho tímu. Teraz ho v kauze prechovávania utajovaných dokumentov čaká úvodné súdne pojednávanie a Trump sa rýchlo snaží zaistiť náhradu, píše denník The Washington Post (WP). Podľa jeho informácií exprezidenta niekoľko právnikov na Floride odmietlo.

13.06.2023 15:06
trump Foto: ,
Bývalý prezident Donald Trump prichádza do rezortu Trump National Doral na Floride v pondelok 12. júna 2023.
debata

O tom, že Trump strávil deň pred začatím súdneho procesu okrem iného snahou posilniť svoj právny tím, informoval aj web Politico. Dnes o 15:00 miestneho času (21:00 SELČ) je očakávaný na federálnom súde v Miami kvôli úkonom spojeným s obžalobou.

Na Floridu dorazil exprezident v pondelok, pričom podľa WP strávil popoludní rozhovory s potenciálnymi právnymi zástupcami. Trumpov tím minulý týždeň podľa médií opustili Jim Trusty a John Rowley a pred dnešným súdnym pojednávaním nebolo celkom jasné, kto bude obvineného zastupovať. Do Miami s ním pricestoval okrem iných Todd Blanche, ktorý bol súčasťou jeho tímu pri aprílovej obžalobe v New Yorku.

Bývalá hlava štátu pre federálny proces na Floride potrebuje právnika s podporou miestnej advokátskej komory alebo niekoho, za ktorého sa takýto právnik zaručí. S hľadaním podľa WP Trumpovi pomáha skúsený floridský obhajca Christopher Kisa. Nemenované zdroje oboznámené s vývojom uviedli, že hľadanie komplikujú aj nezhody medzi Trumpovými spolupracovníkmi ohľadom toho, či by mala obhajoba zvoliť „agresívne stranícku stratégiu“ alebo či je lepšie zostaviť „tradičný tím obhajcov“ a sústrediť sa okrem iného na výber členov poroty.

Úrady chceli dokumenty späť

V posledných rokoch Trump podobné problémy riešil opakovane, keď právnikov potreboval kvôli dvom ústavným žalobám v Kongrese a po odchode z úradu aj kvôli niekoľkým rôznym vyšetrovaniam, z ktorých zatiaľ vzišli dve sady obvinení, alebo kvôli úspešnej žalobe novinárky Jean Carrollovej za sexuálne napadnutie. Okolo exprezidenta sa vystriedalo množstvo právnikov, pričom jeden z nich, Evan Corcoran, sa stal zdrojom kľúčových dôkazov pri vyšetrovaní kauzy okolo utajovaných dokumentov.

Donald Trump Čítajte viac Trump čelí obvineniam z 37 trestných činov. Zverejnili dokumenty

Trump čelí obžalobe v 37 bodoch, pričom väčšina sa týka zámerného prechovávania informácií o národnej obrane. Zahŕňa aj marenie spravodlivosti, čo súvisí s Trumpovou snahou ponechať si dokumenty aj napriek pokusom úradov získať ich späť. Republikánsky exprezident akékoľvek pochybenie odmieta a rovnako ako pri minulých kauzách sa označuje za obeť politického sprisahania.

Bývalý šéf Bieleho domu okrem právnej bitky zvádza aj súboj o verejnú mienku, pretože v budúcom roku sa chce znovu uchádzať o nomináciu Republikánskej strany do prezidentskej voľby. V posledných mesiacoch dominuje prieskumom medzi republikánskymi voličmi a v prvých sondážach vypracovaných po správe o nových obvineniach sa na tejto situácii nič nemenilo.

Trump Čítajte viac Trump: Obvinili ma v kauze 'falošných škatúľ'. Je to hoax, som nevinný

„Po dvoch impeachmentoch, rôznych trestných vyšetrovaniach, uväznení bývalého účtovníka jeho firmy, jeho bývalého právnika a niekdajšieho šéfa jeho kampane a teraz po dvoch trestných obvineniach už Trump vie, čo má robiť. A vie to aj jeho voliči,“ napísal denník The New York Times o exprezidentovej mediálnej stratégii.

„Návod už je veľmi opotrebovaný: Robiť zo seba obeť. Hádzať vinu na ‚deep state‘. Tvrdiť, že ide o selektívne stíhanie. Trestať republikánov, ktorí sa od neho odklonia. Dominovať spravodajstvo. Zasypávať drobných darcov žiadosťami o príspevky,“ dodáva denník .

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súdny proces #Donald Trump #tajné dokumenty