Odhalili sochu ukrajinskému vojakovi, ktorého zastrelili Rusi po vyslovení „Sláva Ukrajine“

V Nižyne v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny cez víkend odhalili sochu vojakovi Oleksandrovi Macijevskému. Ten dostal od prezidenta Volodymyra Zelenského posmrtné vyznamenanie po tom, čo sa v marci objavilo video, na ktorom je vidieť, ako neozbrojený vyhlási: "Sláva Ukrajine". Následne ho podľa všetkého Rusi s vulgárnymi nadávkami zastrelia.

26.11.2023 22:22
debata (44)

Macijevského bronzová socha podľa ukrajinských médií meria 2,2 metra a tvorí ústredný bod pamätníka pripomínajúceho vojakov padlých v boji s ruskou inváznou armádou. Zo samotného mesta ich podľa médií pochádzalo 158, vrátane Macijevského. Toho mohli pochovať na Ukrajine po jednej z výmen tiel mŕtvych vojakov.

VAROVANIE: Video obsahuje drastické scény a nie je vhodné pre citlivé povahy.

Videozáznam, ktorý podľa ukrajinských úradov zachytáva jeho smrť, vyvolal na Ukrajine pobúrenie. Je na ňom vidieť zjavne neozbrojený muž vo vojenskej uniforme v zalesnenej oblasti, ktorý fajčí cigaretu a po slovách „Sláva Ukrajine“ sa za ruských nadávok mužov, ktorí na záberoch nie sú vidieť, ozve streľba a vojak sa zosunie k zemi.

Kyjev z jeho smrti obvinil Rusko, rovnako ako jeho matka Paraska Demčuková. „Keby mal granát, vzal by ich všetkých so sebou,“ povedala. „Hovoril mi: ‚Mami, nikdy sa nimi nenechám zajať‘,“ dodala cez slzy.

O identite muža na videu chvíľu panovali nejasnosti, ukrajinská tajná služba ho nakoniec identifikovala ako Macijevského. Prezident mu následne udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny so slovami, že si ho Ukrajinci budú navždy pamätať. „Pre jeho odvahu, pre ich dôveru – v Ukrajinu – a pre jeho ‚Sláva Ukrajine‘,“ napísal vtedy na telegrame Zelenskyj.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine