Jazdili ste opití v Lotyšsku? Vaše auto môže skončiť na Ukrajine

Lotyšsko tento rok poslalo Ukrajine viac ako 270 áut, ktoré úrady zabavili opitým vodičom. Informoval o tom lotyšský spravodajský web Delfi. Podľa neho sa hodnota darovaných vozidiel odhaduje na viac ako 900 000 eur.

26.12.2023 06:44
debata (14)

Lotyšský parlament vo februári prijal zákon o podpore ukrajinských civilistov, podľa ktorého sa môžu vozidlá zabavené vodičom pod vplyvom alkoholu posielať na Ukrajinu, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej agresii. Opatrenie súvisí so zavedením prísnejších trestov pre opitých vodičov v Lotyšsku. Vozidlo je im možné zabaviť v prípade, že sú pristihnutí s viac ako 1,5 promile alkoholu v krvi.

Ukrajina dostala tento rok od Lotyšska 271 takto zabavených áut. U ďalších 34 v hodnote 160 000 eur sa teraz dokončujú potrebné úkony na odovzdanie, uviedol web Delfi.

Ukrajina sa už 22 mesiacov bráni ruskej invázii. Ruské vzdušné útoky a boje medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi často poškodia alebo úplne zničia aj automobily ukrajinských civilistov. Na osobné vozidlá sú pritom Ukrajinci často odkázaní, napríklad pri úteku z bojom zmietaných oblastí, pripomenula agentúra DPA.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #vojna na Ukrajine