Čaputová odovzdala americkej speváčke Baezovej štátne vyznamenanie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila americkej speváčke a aktivistke Joan Baezovej štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti ochrany ľudských práv a slobôd. Urobila tak v piatok v sídle honorárnej konzulky Slovenska neďaleko San Francisca v rámci svojej pracovnej návštevy Spojených štátov amerických.

03.02.2024 07:25
Zuzana Čaputová, vyznamenanie, Joan Baezová Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) udeľuje americkej speváčke a aktivistke Joan Baezovej (vpravo) štátne vyznamenanie Radu Bieleho dvojkríža III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti ochrany ľudských práv a slobôd v sídle honorárnej konzulky Slovenska neďaleko San Francisca v rámci svojej pracovnej návštevy Spojených štátov amerických v piatok 2. februára 2024.
debata (55)
Americká speváčka Baezová dostala slovenské štátne vyznamenanie
Video

Speváčka je podľa Čaputovej živým dôkazom toho, že umením a angažovaným postojom sa dá ovplyvniť veľmi veľa vecí. „Jej životný príbeh je príbehom človeka, ktorý sa snažil o ochranu demokratických hodnôt a ľudských práv. Pamätáme si jej vystúpenie na Bratislavskej lýre, kde symbolicky ukázala to, že hoci sa dá stíšiť alebo umlčať hudba, nedá sa umlčať sloboda,“ podotkla slovenská hlava štátu.

Zuzana Čaputová / Petra Vlhová / Čítajte viac Prezidentka Čaputová udelila vyznamenania 33 osobnostiam

Pre Baezovú znamená vyznamenanie pripomenutie si vecí, ktoré dosiahla. Jedným z takýchto vecí je pre ňu Nežná revolúcia. Za pokračujúcu úlohu pokladá udržanie si odvážneho a nesebeckého ducha v dnešnom svete. Je to podľa Baezovej celoživotný projekt.

Čaputová: Slovensko je v USA rešpektovanou krajinou
Video

Speváčka a aktivistka sa aktívne vyjadrovala k politickým či celospoločenským témam, bojovala proti rasovej segregácii, protestovala proti vojne vo Vietname. Nebol jej ľahostajný osud českých a slovenských umelcov či disidentov, či už to bola prenasledovaná kapela Plastic People of the Universe, alebo signatári Charty 77 a medzi nimi aj bývalý československý a český prezident Václav Havel. Známym sa stalo Bazeovej gesto na koncerte v Bratislave v roku 1989, ktorým upozornila na porušovanie ľudských práv v komunistickom Československu.

V roku 2008 účinkovala na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda. Na Havlovo pozvanie v roku 2009 vystúpila v Prahe počas 20. výročia Nežnej revolúcie. Do Bratislavy sa vrátila aj v rokoch 2014 a 2018. Spoločne so spevákom Jurajom Benetinom naspievali slovenskú hymnu. Podporila protesty po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Joan Baezová #Zuzana Čaputová