Útok v Moskve spáchali islamisti, zopakoval Putin a stále chce nájsť spojenie s Kyjevom

Teroristický útok pri Moskve spáchali radikálni islamisti, ale chceme vedieť, kto ho zorganizoval, vyhlásil dnes ruský prezident Vladimír Putin a opäť naznačoval súvislosť s Ukrajinou. Tá opakovane odmietla akýkoľvek podiel na piatkovom útoku, ku ktorému sa - rovnako opakovane - prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

25.03.2024 20:53
debata (9)

Útok môže byť článkom v reťazi pokusov tých, ktorí bojujú proti Rusku už od roku 2014 rukami kyjevského režimu, povedal Putin podľa agentúry TASS na porade venovanej vyšetrovaniu masakru v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy. Zahynulo pri ňom najmenej 137 ľudí a ďalších viac ako 180 utrpelo zranenie.

Útok v Moskve: Videá zo sociálnych sietí
Video

Po zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve vo februári 2014 Rusko o mesiac neskôr anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo separatistov, ktorí na východe Ukrajiny bojovali proti prozápadnej ukrajinskej vláde. Na Putinov rozkaz potom vo februári 2022 vpadli ruské vojská na Ukrajinu, kde už dlhšie ako dva roky trvá vojna označovaná za najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Ukrajina ako obetný baránok? Kremeľ zvaľuje vinu za masaker na Kyjev, aby zakryl vlastné zlyhanie. Podozrivých mučili

„Počas spoločnej práce našich zvláštnych služieb a orgánov na ochranu zákona musíme získať odpovede na rad otázok. Napríklad, či skutočne radikálne a dokonca teroristické islamské organizácie mali záujem uštedriť údery Rusku, ktoré sa teraz zasadzuje za spravodlivé riešenie vyhroteného konfliktu na Blízkom východe. A ako radikálni islamisti, ktorí sa označujú za pravoverných moslimov, vyznávajúcich takzvaný čistý islam, páchajú zverstvá a zločiny počas mesiaca ramadán, ktorý je posvätný pre všetkých moslimov,“ povedal dnes Putin. "Musíme odpovedať na tieto a ďalšie, konkrétnejšie otázky, ktoré sú nevyhnutné na objektívne vyšetrenie zločinu spáchaného v Moskve,“ dodal.

Vyšetrovanie teroristického útoku pri Moskve
Video

Ruské úrady už cez víkend ohlásili zadržanie 11 osôb, vrátane štyroch predpokladaných páchateľov útoku, ktorých vzal súd medzitým do väzby. Podozriví pochádzajú z Tadžikistanu, kde podľa médií verbuje svojich prívržencov afganská odnož Islamského štátu.

Najmä zahraničné médiá pripomínajú, že Putin ignoroval a verejne prirovnal k vydieraniu a zastrašovaniu nedávnu americkú výstrahu, že extrémisti chystajú útok v Moskve. Ozbrojenci podľa očitých svedkov v piatok prenikli do koncertnej siene s tisíckami ľudí bez akejkoľvek bezpečnostnej kontroly a ďalších prekážok a dokonca z miesta masakru dokázali uniknúť. Žiadna kritika na adresu hlavy štátu, ktorá si vo voľbách tento mesiac zabezpečila ďalších šesť rokov v Kremli, však v ruských médiách nezaznela.

Crocus City Hall po útoku zachvátil požiar.
Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
+19Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #teroristický útok v Moskve