Uvalia na Izrael zbrojné embargo? OSN sa bude zaoberať návrhom rezolúcie, ktorú predložil Pakistan

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) sa bude v piatok zaoberať návrhom rezolúcie vyzývajúcej na uvalenie zbrojného embarga na Izrael, napísala v stredu agentúra AFP. Text návrhu podľa nej v zdôvodnení uvádza, že izraelská ofenzíva v Pásme Gazy môže vyústiť do genocídy.

03.04.2024 16:48 , aktualizované: 23:19
Izrael / Hamas / Foto: ,
Izraelčania odetí do oblečenia hnutia Hamas počas protestu pred sídlom UNWRA v Jeruzaleme, 3. apríl 2024
debata (20)

Výzva odsudzuje izraelské „plošné používanie výbušnín“ v obývaných častiach Pásma Gazy a žiada Izrael, aby „dodržal svoju právnu zodpovednosť zabrániť genocíde“. Text predložil Pakistan v mene 55 z 56 členských krajín OSN zastúpených v Organizácii islamskej spolupráce (OIC) s výnimkou Albánska. Návrh tiež podporili Bolívia, Kuba a palestínska samospráva vládnuca na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Ako chce Izrael znížiť civilné obete v Gaze? Odpovedá veľvyslanec
Video

Osemstránkový dokument požaduje, aby Izrael ukončil okupáciu palestínskych území a okamžite ukončil „nezákonnú blokádu“ Pásma Gazy a akúkoľvek inú formu „kolektívneho trestu“.

Vyzýva na zastavenie všetkých dodávok zbraní, munície a ďalšieho vojenského vybavenia Izraelu a upozorňuje na dopady výbušných zbraní na nemocnice, školy, kryty a dodávky vody a elektriny v pásme Gazy.

Izraelské tanky v uliciach mesta Gaza 14....
Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v meste...
+18Palestínčania prehľadávajú trosky budov v meste...

Text ďalej žiada okamžité zastavenie paľby a konanie Izraela prirovnáva k „etnickým čistkám“. Zároveň vyzýva ďalšie krajiny, aby zabránili nútenému vysídľovaniu Palestínčanov z Pásma Gazy. Okrem toho text apeluje na Izrael, aby prestal rozširovať osady na palestínskych územiach, a žiada členské štáty OSN, aby zabezpečili dostatočné financovanie úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA.

Izrael, Palestína, Hamas, Gaza, útok na Izrael Čítajte viac Z humanitárnych pracovníkov vrahovia z Hamasu? Krajiny húfne stopli agentúre OSN financie

Text naopak podľa AFP nemenuje palestínske islamistické hnutie Hamas, odsudzuje ale odpaľovanie rakiet na civilné obyvateľstvo Izraela a vyzýva na „okamžité prepustenie všetkých zostávajúcich rukojemníkov a zadržiavaných osôb“.

V Rade OSN pre ľudské práva zasadá 47 krajín, z ktorých 18 návrh rezolúcie vopred podporilo. K absolútnej väčšine je potrebných 24 hlasov, ale rezolúcia môže byť prijatá aj s menším počtom hlasov, ak sa niektoré krajiny hlasovania zdržia.

Minulý týždeň v New Yorku prijala Bezpečnostná rada OSN rezolúciu vyzývajúcu na prímerie. Text prešiel vďaka tomu, že sa Spojené štáty zdržali hlasovania, hoci izraelská vláda na ne naliehala, aby rezolúciu vetovali. Boje však napriek tomu pokračujú.

Izrael začal vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom úplne zničiť Hamas po októbrovom teroristickom útoku, keď ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov v izraelskom pohraničí povraždili takmer 1 200 ľudí a zhruba 250 osôb zavliekli na palestínske územie.

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená necelá polovica rukojemníkov. V súvislosti s izraelskými údermi zomrelo podľa úradov spravovaných Hamasom v Pásme Gazy 32 975 osôb.

gaza Čítajte viac Jedna konzerva a fľaša pre rodinu na deň. Ľuďom v Gaze dochádza čas, žijú v "pekle na Zemi"

Šéf humanitárnej organizácie obvinil Izrael, že na humanitárny konvoj mieril systematicky

José Andrés, zakladateľ neziskovej organizácie World Central Kitchen (WCK), ktorej sedem pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy, v stredu obvinil Izrael, že pri tomto incidente konal systematicky a cielil na „auto za autom“.

Útok izraelských síl na konvoj neziskovej organizácie WCK si vyžiadal životy siedmich humanitárnych pracovníkov. Obete pochádzali z Poľska, Austrálie a Británie, jeden z mŕtvych mal dvojaké americko-kanadské občianstvo a útok si vyžiadal aj život jedného palestínskeho pracovníka.

Andrés v rozhovore pre agentúru Reuters vyhlásil, že pri nálete, ktorý Izrael označil za neúmyselný, nešlo o nedopatrenie alebo chybnú streľbu. Tvrdil, že Izraelčania v čase útoku vedeli o pohybe humanitárnych pracovníkov.

„Toto nebola len nešťastná situácia, pri ktorej došlo k zhodeniu bomby na nesprávne miesto. Aj keby sme sa nekoordinovali (s izraelskou armádou), žiadna demokratická krajina a žiadna armáda nemôže útočiť na civilistov a humanitárne organizácie,“ uviedol šéf WCK s tým, že proti konvoju s humanitárnou pomocou boli zrejme podniknuté viac ako tri útoky.

Útok, ku ktorému došlo krátko po vyložení nákladu potravín dopraveného do Pásma Gazy po mori, vyvolal pohoršenie v mnohých krajinách sveta a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi ho v stredu označil „za závažnú chybu“. Izraelský premiér Netanjahu v utorok vyhlásil, že humanitárni pracovníci zahynuli pri „neúmyselnom zásahu“ armády.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #OSN #zbrojné embargo