Chorvátsko smeruje k politickej nestabilite. Voľby vyhral Plenkovič, na vládnutie potrebuje menších

Chorvátske parlamentné voľby vyhrala stredopravá vládna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča, ktorá získala 61 kresiel v 151-člennom parlamente. Opozičná koalícia neformálne vedená prezidentom Zoranom Milanovičom a jeho Sociálnodemokratickou stranou (SDP) bude mať 42 kresiel. Podľa dnešných informácií chorvátskych médií to vyplýva z takmer kompletných výsledkov po sčítaní 99,7 percenta volebných okrskov. K voľbám prišlo v stredu 62,3 percenta voličov. Plenković vyhlásil, že už dnes chce začať hľadať v novom parlamente podporu pre svoju ďalšiu vládu.

17.04.2024 19:57 , aktualizované: 18.04.2024 08:58
Andrej Plenkovič Foto: ,
Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
debata (2)

Proeurópske HDZ si po vyhrotenej kampani medzi Plenkovičom a Milanovičom síce o päť mandátov pohoršilo v porovnaní s poslednými voľbami z roku 2020, aj tak ale bude hlavným uchádzačom o zostavení vlády.

„HDZ vyhralo parlamentné voľby tretíkrát v rade. Už zajtra (dnes) vykročíme v ústrety vytváraniu parlamentnej väčšiny s cieľom zostaviť vládu,“ vyhlásil v noci na dnešok počas vrcholiaceho sčítania hlasov Plenković.

plenkovič Čítajte viac Chorváti netradične v stredu rozhodujú o novom parlamente, krajine hrozí slovenská cesta

Uchádzať sa teoreticky môže o podporu menších strán, ktoré skončili ďaleko za SDP. Treťou najsilnejšou politickou silou bude po voľbách národno-konzervatívne až krajne pravicové Vlastenecké hnutie (DP) so 14 mandátmi. Pravicovo populistický Most získal 11 kresiel a ľavicovo-zelená strana Môžeme bude mať desať poslancov. Nejednoznačný výsledok volieb môže podľa Reuters predznamenať obdobie politickej nestability s tým, ako sa obe veľké strany budú snažiť uzavrieť koalície s menšími zoskupeniami s vyhranenými politickými postojmi.

Test popularity

Rozhodujúcou silou pre zostavenie vlády by sa tak mohlo stať práve Vlastenecké hnutie, ktoré však vopred nedeklarovalo, ktorú stranu – ak vôbec nejakú – po voľbách podporí.

Hlasovanie bolo tiež považované za test popularity Plenkoviča a jeho HDZ, ktorá dominuje chorvátskej politike už od vyhlásenia nezávislosti na rútiacej sa federatívnej Juhoslávii v roku 1991. Výsledok volieb môže ovplyvniť zásadné politické smerovanie krajiny, vrátane toho, ako chorvátska vláda vníma konflikt na Ukrajine vzťahy s Európskou úniou, ktorej členom je Chorvátsko od roku 2013, píše Reuters. Plenković Ukrajinu podporuje, opozícia nie.

Plenković, často označovaný za zdržanlivého politika, je už teraz najdlhšie vládnucim premiérom samostatného Chorvátska, na čele vlády stojí od októbra 2016. Pod jeho vedením sa pôvodne výrazne nacionalistické HDZ prezentuje ako umiernená proeurópska strana a záruka politickej stability v krajine. Za posledných osem rokov Chorvátsko okrem iného vstúpilo do schengenského priestoru a prijalo euro, musí sa ale vyrovnávať s výraznou závislosťou hospodárstva na turistike, ktorá vytvára asi pätinu HDP.

Mnohí ľudia už sú však z vládnej HDZ unavení a početné škandály, vrátane vymenovania prokurátora známeho svojimi väzbami na osoby zapojené do korupčných afér, môžu oslabiť úsilie tejto strany o zostavenie vládnej väčšiny, píše Reuters. Plenković akékoľvek pochybenia popiera.

Opozičná SDP dúfala v lepší výsledok, povedal jej líder Pedja Grbin. „Ešte to neskončilo. Čakajú nás dni, týždne a možno aj mesiace rokovaní, ktoré vyústi do zmeny, ktorá z Chorvátska urobí lepšie miesto na život. Už zajtra (dnes) začneme rokovania,“ vyhlásil Grbin.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Chorvátsko