Poženieme Irán k zodpovednosti. Západ uvalil sankcie, Izrael zvažoval odvetný útok

Izrael v pondelok večer zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť. Na základe informácií agentúry Axios o tom informuje agentúra TASR.

18.04.2024 07:02 , aktualizované: 15:57
debata (14)

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac ako 300 bezpilotnými lietadlami a riadenými strelami. Tento čin slúžil ako odveta za útok na iránsky diplomatický komplex v Sýrii z 1. apríla, pri ktorom zahynuli dvaja vysokopostavení iránski generáli a ďalšie osoby.

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec – USA – však s takýmto postupom nesúhlasí. Administratíva prezidenta Joea Bidena Izrael varovala, že odvetný útok a ďalšia eskalácia konfliktu by neslúžili americkým ani izraelským záujmom. Prezident sa vyjadril, že Tel Aviv musí postupovať „opatrne“.

Ako Izrael zostreľoval iránske drony a rakety
Video

„Nie sme si istí, ako blízko sa (Izrael) dostal k spusteniu útoku,“ vyjadril sa nemenovaný americký úradník. Iný americký zdroj potvrdil, že Izrael pre Biely dom potvrdil, že s útokom počká. Tretí nezávislý zdroj upozornil, že aj „malý“ odvetný útok by zapríčinil iránsku odvetu. Izrael tak už druhýkrát odložil svoje rozhodnutie začať odvetný útok na Irán.

Odvetný útok bol prvý raz odložený v pondelok, keď izraelský vojnový kabinet zvažoval, že dá svojim obranným silám „zelenú“. Dvaja izraelskí predstavitelia potvrdili, že rozhodnutie zaútočiť bolo odložené z „prevádzkových dôvodov,“ uvádza agentúra Axios.

Salma Čítajte viac Nebránime Izrael, ale seba, tvrdia Jordánci po zostrelení iránskych dronov. Princezná Salma v tom prsty nemala

K zdržanlivosti Izrael vyzývajú aj ostatné západné štáty: nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa na stredajšom stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G7 vyjadrila, že všetky štáty G7 zastávajú názor, že všetky zainteresované strany by mali byť „maximálne zdržanlivé“.

Irán informoval USA, že sa nesnaží o „rozšírenie napätia“

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

Minister je v New Yorku, kde sa zúčastní na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Vo videu zverejnenom jeho ministerstvom uviedol, že jeho krajina sa „snaží jasne Spojeným štátom povedať“, že Irán „nehľadá rozšírenie napätia v regióne“.

Irán a Spojené štáty nemajú od roku 1980 priame diplomatické vzťahy, ale záujmy USA v Iráne zastupuje Švajčiarsko. USA aj Irán sa zmieňujú o úlohe Švajčiarska ako o prostredníkovi.

Podľa Amíra Abdollahjána Irán komunikoval s Washingtonom „pred svojím útokom na Izrael a po ňom“.

Iránska odveta proti Izraelu spôsobila vážne zranenia 7-ročnému beduínskemu dievčaťu v Negevskej púšti, ale iba malé materiálne škody. Nasledovala po útoku v Damasku, pri ktorom zahynulo sedem členov iránskych Islamských revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

„Pred operáciou sme jasne americkej strane povedali, že nebudeme cieliť na americké základne a záujmy v regióne,“ dodal Amír Abdollahján.

Poženieme Irán k zodpovednosti. Západ uvalil nové sankcie

Lídri Európskej únie sa v stredu dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael, informovala v noci na štvrtok agentúra AFP.

Šéf EÚ Charles Michel označil zavedenie sankcií proti Iránu za „jasný signál, ktorý sme chceli vyslať“.

Lídri EÚ vo svojom vyhlásení zo summitu v Bruseli žiadali „všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zdržali sa akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo zvýšiť napätie v regióne“.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Irán a Izrael. Kto je v práve? Bude nová vojna?

EÚ už na Irán uvalila jeden balík sankcií v súvislosti s dodávkami bezpilotných lietadiel. Ich odberateľom je Rusko, ktoré ich používa vo vojne na Ukrajine. Tieto sankcie však mali na prerušenie väzieb medzi Teheránom a Moskvou len malý vplyv, doplnila AFP.

Spojené štáty a Británia tiež rozšírili svoje protiiránske sankcie v reakcii na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financií novými postihmi mieri na 16 jednotlivcov a dva subjekty napojené na výrobu dronov, ktoré boli pri útoku použité. Londýn cieli na viaceré vojenské organizácie a osoby s väzbami na výrobu bezpilotných lietadiel aj rakiet, napísala agentúra AP.

„Pred necelým týždňom Irán spustil proti Izraelu jeden z najväčších útokov raketami a dronmi, aký kedy svet videl… Dnes Irán poženieme k zodpovednosti. Uvaľujeme na Irán nové sankcie a exportné obmedzenia,“ uviedol v sprievodnom vyhlásení americký prezident Joe Biden.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #izraelsko-iránsky konflikt