Zadržali muža, ktorý chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského. Zbieral informácie o letisku Rzeszów

Poľská polícia v stredu zadržala muža, ktorý je podozrivý, že sa ruskej vojenskej rozviedke GRU snažil pomôcť s prípadným atentátom na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom poľská prokuratúra na svojej internetovej stránke. Hrozí mu až osem rokov väzenia.

18.04.2024 18:23 , aktualizované: 21:20
debata (41)
Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Zdroj: MSC/Twitter V. Zelenského

Podľa vyšetrovateľov Pawel K. dal najavo, že je ochotný spolupracovať s GRU, a nadväzoval kontakty s ruskými občanmi, ktorí sú „bezprostredne zapojení do vojny na Ukrajine“. Poľská prokuratúra uviedla, že medzi jeho úlohy patrilo zbierať informácie o zabezpečení vojenského letiska Rzeszów-Jasionka na juhovýchode Poľska a odovzdávať ich GRU. To vraj malo Rusom pomôcť pri plánovaní možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

Zelenskyj a ďalší ukrajinskí politici ostro strážené letisko v Rzeszówe používajú pri cestách do zahraničia, keďže vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý. Poľské letisko využívajú tiež zahraničné delegácie mieriace na Ukrajinu, z Poľska do krajiny brániacej sa viac ako dva roky ruskej invázie pokračujú vlakom.

zelo Čítajte viac Zachytili kamery počas Bidenovej návštevy v Kyjeve Zelenského dvojníka?

Poľskú stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelária ukrajinského generálneho prokurátora. Ukrajinci poskytli poľským vyšetrovateľom dôkaz týkajúci sa tohto prípadu. Spolupracovala na ňom tiež ukrajinská tajná služba SBU.

„Bravo prokuratúre a tajným službám. Dobrá spolupráca s bratskou Ukrajinou,“ napísal na sociálnej sieti X šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski.

„Tento prípad je ďalším dôkazom, že Rusko je hrozbou nielen pre Ukrajinu a Ukrajincov, ale aj pre celý slobodný svet,“ uviedol ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. „Zločinecký režim v Kremli sa neustále snaží podkopať európsku a globálnu bezpečnosť. Pripravuje a vykonáva sabotáže na území iných suverénnych štátov,“ napísal tiež.

Americký Bradley sa prebíja bojiskom pri Avdijivke
Video
Americké bojové vozidlo pechoty Bradley v službách Ukrajincov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Nemecko dnes informovalo o zadržaní dvoch mužov s ruským a nemeckým občianstvom, ktorí údajne chystali sabotážne akcie s cieľom narušiť nemeckú podporu Ukrajine.

Vyšetrovanie v Poľsku pokračuje, vedie ho kontrarozvied­ka ABW.

Poľsko od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu odhalilo už viacero spolupracovníkov ruských tajných služieb. Cez poľské územie prúdi na Ukrajinu vojenská pomoc zo Západu, významnú úlohu pri tom má práve letisko v Rzeszówe.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Rzeszow #Volodymyr Zelenskyj