Terminátor v praxi. Po nebi a vode sa do vojny na Ukrajine hlásia aj pozemné drony

Moderné bojiská už pozmenili drony vo vzduchu a na mori. Teraz sa zdá, že Rusko aj Kyjev sú na pokraji nasadenia veľkého množstva pozemných dronov na ukrajinskej pôde. Nedávne zábery zachytávajú, do akej miery bezpilotné prostriedky menia moderné bojisko, napísalo na svojom webe Rádio Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).

21.04.2024 21:36
pozemný dron Foto:
Ruský pozemný dron na nespresnenom mieste na ukrajinskom fronte.
debata (5)

Jedny zábery ukazujú dva sledované ruské pozemné drony vyzbrojené granátometmi, ako ich ničia ukrajinské bezpilotné lietadlá, pričom všetko zachytáva prieskumný dron vznášajúci sa blízko.

Je to jeden z niekoľkých vizuálov zverejnených v posledných týždňoch, na ktorých sa objavujú pozemné vozidlá fungujúce bez posádok. Ďalšie klipy zachytávajú pozemný dron páliaci salvu striel na ruské pozície a iný pozemný dron útočiaci štýlom kamikadze, ako vezie masívne výbušné zariadenie po otvorenom priestranstve a potom ho odpáli pod mostom na Ruskom ovládanom území.

Jedna z najvyšších priorít

Natalija Kušnerská, šéfka ukrajinskej vládnej organizácie Brave1, ktorá pomáha smerovať súkromné vynálezy do armády, RFE/RL povedala, že jej organizácia „urobila z vývoja pozemných robotov jednu zo svojich najvyšších priorít s cieľom dohnať ostatné bezpilotné systémy“. Brave1 podľa nej dostala viac ako 200 návrhov na pozemné prostriedky bez ľudskej posádky, pričom zatiaľ ich organizácia otestovala 50.

Nájsť a zničiť. Ukrajinskí piloti dronov sa zamerali na ruské tanky aj obrnené vozidlá
Video

Pozemné drony prvýkrát využil v boji Sovietsky zväz pri svojej invázii do Fínska v roku 1939. Sovietske „teletanky“ boli konvenčné tanky vybavené systémom rádiového ovládania. Tie však obmedzoval fakt, že ľudia, ktorí ich ovládali, tak činili a zameriavali ich zbrane na diaľku bez pomoci moderných videoprenosov. Sovietske teletanky boli údajne naposledy použité v boji v roku 1942 počas druhej svetovej vojny.

Tisíce Goliášov

Tiež nemecká armáda počas druhej svetovej vojny zostrojila pozemný bezpilotný stroj útočiaci štýlom kamikadze, ktorému sa hovorilo Goliáš. Vozidlo bolo naložené výbušninami a ovládané prostredníctvom drôtu, ktorý sa tiahol za ním, zatiaľ čo sa Goliáš blížil k nepriateľským pozíciám. Týchto „demoličných dronov“ boli vyrobené tisíce, ale ukázalo sa, že sú pomalé a ťažkopádne a ľahko ich zastaví streľba.

"Hunter, "brigádny generál z ukrajinskej...
Nový dron Sea Baby „Avdiivka“ počas prezentácie...
+4Nový dron Sea Baby „Avdiivka“ počas prezentácie...

Od druhej svetovej vojny bolo niekoľko pokusov o oživenie koncepcie bojového pozemného dronu, avšak s obmedzeným úspechom. Ruský tank Urán-9 fungujúci bez posádky bol použitý v boji za vojny v Sýrii v roku 2018, ale údajne si viedol zle. Podľa vtedajšieho názoru jedného z vojakov nebude systém ešte najmenej desať rokov pripravený na boj. Na Ukrajine Rusi toto vozidlo zatiaľ nenasadili.

Neprekonateľné prekážky

Michael Boyle z Rutgersovej univerzity, ktorý napísal knihu o bezpilotných strojoch v súvislosti s vojnami, vidí niekoľko dôvodov za tým, prečo sa bojové pozemné drony vyvíjajú pomaly. „Prvým z nich je terén,“ povedal. Zatiaľ čo letecké drony môžu všeobecne lietať rovnako voľne ako vtáky a námorné drony sa tiež pohybujú v relatívne neobmedzujúcom živle, pozemné drony „musia byť schopné sa rýchlo pohybovať po nerovnom povrchu, aby splnili svoju úlohu, a to pod paľbou,“ uviedol Boyle. Jednoduché prekážky ako priekopa alebo cievky ostnatého drôtu, ktoré by vojak mohol ľahko preskočiť, predstavujú pre rad pozemných dronov neprekonateľnú prekážku.

Ďalším kľúčovým faktorom sú náklady. „Vývoj pozemného vozidla, ktoré môže operovať v nerovnom teréne pri ovládaní na diaľku a zároveň byť integrované s ostatnými vojenskými jednotkami, je nákladný,“ dodal Boyle. Zatiaľ čo bezpilotné lietadlá útočiace štýlom kamikadze, ktoré stoja niekoľko sto dolárov, sú bežne vysielané na misie bez návratu, pozemné drony – dostatočne veľké a pokročilé, aby sa pohybovali po zjazvených bojiskách – podľa neho „všeobecne nie sú použiteľné rovnakým spôsobom.“

Rusi prišli o stíhačky. Mohutný roj dronov udrel na ruské základne
Video

Podľa Kušnerskej je v súčasnej dobe najsľubnejším z návrhov pozemných dronov, ktoré Brave1 testuje, vozidlo určené na transport ranených z bojiska. „Komunikácia s armádou nám ukázala, že obrancovia utrpia mnoho strát práve pri evakuácii ranených.“ Diaľkovo riadené alebo autonómne vozidlo by podľa nej mohlo nahradiť troch až šesť vojakov, ktorí sú potrební na odvoz zraneného bojovníka z frontovej línie. „Očakávame, že do konca roku 2024 sa toto (evakuačné) pozemné vozidlo fungujúce bez posádky stane systémovou súčasťou akcií našej armády,“ predpovedala.

dron ZSU Čítajte viac Ukrajinské nebo obsadili drony. Hrajú rozhodujúcu úlohu vo vojne, paralyzujú pechotu
5 debata chyba
Viac na túto tému: #drony #vojna na Ukrajine #pozemné drony