Duda: Poľsko je pripravené rozmiestniť na svojom území jadrové zbrane. Rusko reaguje

Poľsko by podľa prezidenta Andrzeja Dudu bolo ochotné nechať spojencov z NATO, aby na jeho území rozmiestnili jadrové zbrane. Duda to povedal v rozhovore s denníkom Fakt počas cesty do Spojených štátov a Kanady.

22.04.2024 13:15 , aktualizované: 16:08
debata (38)
Ako vystrašiť Rusov? Stíhačkou F-35 a atómovou bombou B61-12
Video
Neviditeľné" stíhačky F-35 majú byť schopné niesť jadrové bomby B61-12. / Zdroj: US Air Force

Pripomenul, že už o tejto veci hovoril niekoľkokrát. „Ak by sa naši spojenci rozhodli, že v rámci programu zdieľania jadrových zbraní ich rozmiestnia aj na našom území, aby sa posilnila bezpečnosť východného krídla NATO, sme k tomu pripravení,“ povedal Duda.

Doplnil, že Poľsko je spojencom v Severoatlantickej aliancie a v tomto smere má aj záväzky. „To znamená, že jednoducho realizujeme spoločnú politiku,“ objasnil Duda.

Rusko podľa neho čoraz silnejšie militarizuje Kaliningradskú oblasť, ktorá je vkliesnená medzi poľským a litovským územím. Moskva tiež v poslednom čase premiestnila svoje jadrové zbrane do Bieloruska, pripomenul poľský prezident.

armáda usa Čítajte aj Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

Tusk neskôr uviedol, že by na túto tému chcel s hlavou štátu hovoriť a pochopiť jeho zámery. To môže znamenať, že záležitosť nebola konzultovaná, uviedol web Rzeczpospolita. Tusk povedal, že mu záleží na tom, aby bolo Poľsko bezpečné a dobre vyzbrojené. „Ale tiež by som chcel, aby prípadné iniciatívy boli veľmi dobre pripravené ľuďmi za to zodpovednými a aby sme boli všetci presvedčení, že to chceme,“ povedal na tlačovej konferencii premiér.

Ruské ministerstvo obrany prijme všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti Ruska v prípade rozmiestnenia jadrových zbraní na poľskom území. Na brífingu v Moskve to v pondelok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Armáda bude analyzovať situáciu,“ reagoval na Dudovo vyjadrenie hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ak by Poľsko a jeho spojenci tieto plány realizovali, podnikne podľa neho Rusko „všetky kroky na zabezpečenie svojej bezpečnosti“.

Poľsko o zaradenie do programu NATO umožňujúceho zdieľanie jadrových zbraní požiadalo už vlani v lete po tom, ako Rusko ohlásilo rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku. Vtedajší poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že konečné rozhodnutie v tejto veci patrí Spojeným štátom a že Poliaci sú pripravení „konať rýchlo“.

Vladimir Solovjov Čítajte aj Zmeníme budúcnosť EÚ. To znamená 250 miliónov mŕtvych Európanov, to je cena jadrovej vojny, hlásili v ruskej TV

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby následne dal najavo, že Spojené štáty nevidia potrebu zmien v rozmiestnení svojich jadrových zbraní.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #NATO #atómová bomba #Kremeľ #jadrové zbrane #Andrzej Duda