USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

Spojené štáty nakúpia pre Ukrajinu rakety do protivzdušných batérií a ďalšie vojenské vybavenie v hodnote šesť miliárd dolárov, oznámil americký minister obrany Lloyd Austin. Niektoré americké médiá hovoria o doteraz najväčšom balíku vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej ozbrojenej agresii. Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

26.04.2024 21:43
debata (2)
Vojna bez ľudí. Ukrajinské letecké drony ničia ruské pozemné
Video
Ruská vojna proti Ukrajine je aj technologický konflikt. Ukrajinské bezpilotné stroje ničia ruské pozemné drony. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ohlásená investícia sa týka rakiet do systémov protivzdušnej obrany Patriot a NASAMS, ďalších druhov munície, dronov i systémov na ich zneškodňovanie. Austin plán potvrdil po virtuálnom rokovaní kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá združuje krajiny dodávajúce Kyjevu vojenskú podporu.

Pentagon v tlačovej správe dodáva, že vláda nakúpi tiež vybavenie pre integráciu západných systémov protivzdušnej obrany do ukrajinskej výbavy. Ako ďalšie položky „historického balíka“ vymenúva delostreleckú muníciu, „taktické vozidlá“, ľahké zbrane i súčiastky pre výrobu dronov na Ukrajine.

Abrams, Ukrajina Čítajte viac Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

Nejde však o materiál z existujúcich amerických zásob, ktorý by armáda mohla okamžite poslať. Oznámená pomoc je založená na inom mechanizme, a to na zákazkách pre americké zbrojovky, ktoré potom dodávajú materiál určený priamo pre Ukrajinu.

„Toto oznámenie predstavuje začiatok obstarávacieho procesu pre zakúpenie dodatočných prednostných kapacít pre Ukrajinu,“ uvádza vo vyhlásení ministerstvo obrany.

Dokonalý zásah z HIMARS-u: Ukrajinci zničili Rusom radar za 250 miliónov
Video
HIMARS-y Ukrajincov stále dobre fungujú. Rusom zničili protidelostrelecký radarový systém 1K148 Jastrab-AV za 250 miliónov dolárov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Vybavenie pravdepodobne na Ukrajinu nedorazí niekoľko rokov,“ napísal vo štvrtkovom článku web Politico. Ako uviedla agentúra AP ohlásená vojenská pomoc je súčasťou americkej Iniciatívy pre bezpečnostnú pomoc Ukrajine (USAI), ktorá zabezpečuje dlhodobé kontrakty obranného priemyslu a dodanie zbraní tak môže trvať mesiace či dokonca roky.

Ukrajina, Charkov Čítajte viac Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

Americká vláda na nákupy využije peniaze, ktoré tento týždeň vyčlenil Kongres, keď v rámci širšieho balíka opatrení schválil uvoľnenie 61 miliárd dolárov na vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a ďalším partnerom v regióne. Väčšinu z balíka podľa amerických médií tvoria peniaze na vojenské účely.

Americký Bradley sa prebíja bojiskom pri Avdijivke
Video
Americké bojové vozidlo pechoty Bradley v službách Ukrajincov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Spojené štáty sú pre Ukrajinu najvýznamnejším dodávateľom vojenskej pomoci a od ruskej invázie v roku 2022 Washington pripravil pre Kyjev desiatky balíkov zbraní a ďalšieho materiálu zostavených zo zásob americkej armády. Poslednú takúto dodávku v hodnote až miliardy dolárov oznámil americký prezident Joe Biden v stredu hneď po tom, ako podpísal výdavkový zákon prijatý Kongresom.

Americká podpora krajiny brániacej sa ruskej agresii bola niekoľko mesiacov ochromená pre odpor republikánskych zákonodarcov voči vyčleneniu ďalších prostriedkov na tento účel. Podľa Bidenovej vlády tieto prieťahy spôsobili Ukrajincom značné škody na bojisku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine