Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

Na protivládnych protestoch, ktoré sa v utorok konali v Tbilisi, bolo políciou zadržaných 63 osôb. Informoval o tom námestník gruzínskeho ministra vnútra Alexander Darachvelidze.

01.05.2024 21:19
Gruzínsko / Tbilisi / Foto: ,
Policajti používajú vodné delá na demonštrantov počas opozičného protestu proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi v stredu 1. mája 2024
debata (2)

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Bezpečnostné zložky použili násilie nielen proti ľuďom zhromaždeným na námestí, ale aj proti skupinám, ktorým sa podarilo preniknúť do budovy parlamentu.

Situácia v meste sa upokojila až hlboko v noci. Na stredu boli avizované nové protesty.

Medzi zadržanými bol aj líder najväčšej opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM) Levan Chabeišvili, ktorý neskôr na internete zverejnil fotografiu svojej opuchnutej a zakrvavenej tváre so statusom, že polícia voči nemu použila násilie.

Protesty proti návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, ktorého posúdenie iniciovala vládnuca strana Gruzínsky sen, trvajú v Gruzínsku už niekoľko týždňov. V prvom čítaní bol návrh tohto zákona parlamentom schválený 17. apríla.

V stredu gruzínsky parlament schválil návrh tohto zákona aj v druhom čítaní. V treťom, záverečnom, čítaní sa o návrhu zákona bude hlasovať 17. mája.

Kritici tvrdia, že zákon prerokúvaný v Gruzínsku sa podobá ruskej legislatíve o tzv. zahraničných agentoch, a pripomínajú, že Kremeľ ho používa na umlčanie svojich odporcov. Aj podľa Západu je cieľ gruzínskej vlády rovnaký ako v prípade Ruska – ovládnuť a umlčať občiansku spoločnosť a nezávislé médiá.

Gruzínske vedenie ubezpečuje, že navrhovaný zákon nemá nič spoločné s ruskou legislatívou a že ide o zmiernenú verziu amerického zákona o registrácii zahraničných agentov prijatého v roku 1938. Rovnaké argumenty však v roku 2012 použili aj predkladatelia podobného zákona v Rusku, upozornila tento týždeň britská stanica BBC.

EÚ vlani v decembri udelila Gruzínsku štatút oficiálneho kandidáta, ale upozornila, že kým sa formálne začnú rozhovory o členstve, Tbilisi bude musieť reformovať svoj súdny a volebný systém, znížiť politickú polarizáciu, zlepšiť slobodu tlače a obmedziť moc oligarchov.

tbilisi, gruzínsko, protest Čítajte viac V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve
2 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Gruzínsko