Pokračovanie článku: Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

Šéf WHO: Útok na Rafah by sa mohol skončiť masakrom

Pozemný útok izraelskej armády na Rafah sa môže skončiť masakrom, varoval riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa humanitárnych organizácií našlo v Rafahu útočisko približne 1,2 milióna Palestínčanov.

„WHO je hlboko znepokojená prípadnou vojenskou operáciou v Rafahu, ktorá by viedla k masakru a ďalšiemu oslabeniu beztak narušeného zdravotníckeho systému,“ uviedol Ghebreyesus na sociálnej sieť X.

WHO vo vyhlásení uviedla, že vpád do Rafahu by výrazne zvýšil úmrtnosť a chorobnosť v Pásme Gazy. „Nová vlna vysídľovania by zhoršila preľudnenie a ešte viac obmedzila prístup k potravinám, vode a zdravotníckym a sanitačným službám, čo by viedlo k väčšej chorobnosti, hladu a ďalšej strate životov,“ uviedla WHO vo vyhlásení.

„WHO vyzýva na okamžité a trvalé prímerie a odstránenie prekážok brániacich dodávkam humanitárnej pomoci do Gazy,“ uviedla táto zdravotnícka agentúra OSN.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že zlikviduje zostávajúcich bojovníkov palestínskeho militantného hnutia Hamas v Rafahu. Ten je však preplnený vysídlenými civilistami.

Hovorkyňa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v piatok tiež varovala, že vojenská operácia v Rafahu by mohla viesť k ďalším tragédiám. „Akákoľvek pozemná operácia by znamenala ďalšie utrpenie a smrť,“ uviedla hovorkyňa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #prímerie #izraelsko - palestínsky konflikt