39. deň: Ukrajina čistí Kyjevskú oblasť po Rusoch, Donbas hlási zosilnenú aktivitu ruskej armády

Ukrajinské sily ovládli Kyjevskú oblasť. Napriek pokračujúcej vojne sa tisíce Ukrajincov vracajú domov zo zahraničia. Podľa Volodymyra Zelenského by mali byť opatrní, lebo Rusi položili míny. Donecká a Luhanská oblasť na východe Ukrajiny hlási zosilnené ostreľovanie ruskými silami, ktoré sa stiahli z okolia Kyjeva.

03.04.2022 06:45 , aktualizované: 21:34
Ukrajina, Rusko, Hostomeľ, letisko, Mrija Foto: ,
Zničené najväčšie lietadlo sveta, nákladné An-225 Mrija po bojoch medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami na letisku v ukrajinskom meste Hostomeľ 2. apríla 2022.
debata (1493)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 39. deň
  • Ukrajina hlási, že má pod kontrolou Kyjevskú oblasť
  • Rusko zameriava svoje letecke útoky na juhovýchod Ukrajiny
  • Moskva poprela, že návrh dohody s Ukrajinou je pripravený na prerokovanie prezidentmi
mier-ukrajine-2

VIDEO: Vojny Ruska

Najväčšie vojny rozputané Ruskom

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

21:34 Donecká a Luhanská oblasť na východe Ukrajiny hlási zosilnené ostreľovanie ruskými silami, ktoré sa naopak stiahli z okolia Kyjeva. Gubernátor Doneckej oblasti označil situáciu v regióne ako turbulentnú, uviedla dnes agentúra Reuters.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko povedal, že ostreľovanie pokračovalo v noci na dnešok aj cez deň. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj povedal, že región čelí stále silnejšiemu ostreľovaniu a že Rusko v oblasti sústreďuje stále viac síl v snahe ovládnuť celú Luhanskú oblasť. Časti územia Doneckej a Luhanskej oblasti od roku 2014 ovládajú miestni preruští separatisti a Moskva ich na konci februára uznala ako nezávislé republiky.

Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko stiahlo svoje sily z Kyjevskej a Černihivskej oblasti, aby ich presunulo práve na Donbas k novej ofenzíve s cieľom ovládnuť celú Doneckú aj Luhanskú oblasť.

21:13 Najmenej jeden človek zahynul a traja utrpeli zranenia pri útoku ruských vojakov na nemocnicu v meste Rubižne na východe Ukrajiny, povedal v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

„Nepriateľská strela zasiahla nemocnicu v meste Rubižne. Aktuálne sa objasňujú informácie o obetiach,“ uviedol Hajdaj prostredníctvom aplikácie Telegram. Gubernátor zároveň zdieľal fotku, ktorá podľa neho zachytáva prebiehajúcu pátraciu akciu v troskách budovy.

20:25 Jedna osoba prišlo o život a 14 utrpelo zranenia pri útoku na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to v nedeľu gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim v aplikácii Telegram. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Po ostreľovaní mesta bolo do nemocnice prevezených 14 osôb, priblížil Kim s tým, že medzi zranenými bola aj osoba vo veku 15 rokov, ktorá utŕžila „stredne ťažké“ zranenia a podstúpi operáciu.

„Jedna osoba zomrela, nebolo možné ju zachrániť,“ uviedol gubernátor. Dodal, že v meste Očakiv ležiacom na pobreží Čierneho mora sú takisto mŕtvi a zranení.

18:24 Rusi žijúci na Slovensku usporiadali v nedeľu v Bratislave protest proti vojne na Ukrajine. Zúčastnilo sa na ňom približne 120 ľudí. Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. Zhromaždenie sa podľa jej slov uskutočnilo bez komplikácií.

„Bratislavskí policajti dnes dozerali na priebeh ohláseného verejného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo na Hodžovom námestí v popoludňajších hodinách, pričom počas jeho trvania sme nezaznamenali žiadne prípady narušenia verejného poriadku ani páchanie inej protiprávnej činnosti,“ uviedla Šimková.

Z Hodžovho námestia sa ľudia za sprievodu polície presunuli k ruskému veľvyslanectvu. Ako pre TASR priblížili organizátori, pred ambasádou zúčastnení zapálili sviečky a minútou ticha vyjadrili smútok a solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny, ako aj obeťami vojny.

16:00 Pápež František v nedeľu opäť odsúdil „svätokrádežnú vojnu“ na Ukrajine a vyzval na modlitby za obnovenie mieru v tejto krajine.

Podľa správy agentúry AFP to pápež uviedol na záver omše, ktorá bola vyvrcholením jeho dvojdňovej návštevy na ostrove Malta.

Bohoslužba, na ktorej sa zúčastnilo asi 12-tisíc veriacich, sa konala v meste Floriana ležiacom neďaleko maltskej metropoly Valletta.

Pápež na záver omše vyzval veriacich modliť sa za Ukrajinu sužovanú humanitárnou tragédiou a pomáhať tým, ktorí trpia vo vojne. Tú opäť označil za svätokrádežnú – podobne ako vo svojich príhovoroch z uplynulých dvoch nedelí.

S týmto odsúdením a kritikou vojny na Ukrajine pápež vystúpil v čase, keď medzinárodné spoločenstvo vyjadruje svoje hlboké pobúrenie a zdesenie v súvislosti so zabíjaním civilistov v meste Buča, kde sa po stiahnutí ruských jednotiek v masových hroboch našlo takmer 300 tiel a ďalšie desiatky ich ležali na uliciach mesta.

14:49 Litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius (45) bol v sobotu zabitý v ukrajinskom meste Mariupol. Oznámil to v nedeľu informačný úrad ukrajinského ministerstva obrany, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

„Ruskí vojaci zabili litovského filmového režiséra Mantasa Kvedaravičiusa, keď sa snažil dostať z Mariupola,“ uviedol úrad rezortu obrany na Twitteri.

Litovské ministerstvo zahraničných vecí poznamenalo, že je „šokované“ správou o usmrtení Kvedaravičiusa v Mariupole, „kde dokumentoval ruské vojnové zverstvá“, napísala agentúra AFP.

„Stratili sme tvorcu známeho v Litve aj na celom svete, ktorý až do posledného okamihu napriek nebezpečenstvu pracoval na Ruskom okupovanej Ukrajine,“ povedal v nedeľu v reakcii na úmrtie filmára litovský prezident Gitanas Nauséda.

Mantas Kvedaravičius bol známy najmä vďaka svojej dokumentárnej snímke z konfliktnej zóny s názvom Mariupolis, ktorá mala premiéru v roku 2016 na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale. Tento film je portrétom strategického prístavného mesta v Doneckej oblasti, kde od roku 2014 bojujú ukrajinské sily proti proruským jednotkám.

14:39 Mesto Buča je symbolom hrôzy na Ukrajine. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vidíme obrázky útokov na civilistov. Napriek tomu, aktuálne zábery z mesta Buča pri Kyjeve otrasú každým človekom. Bežní ľudia zavraždení priamo na uliciach, so zaviazanými rukami. Toto je číre zlo, ktoré treba zastaviť, lebo ono sa nezastaví pred ničím. Treba pokračovať v sprísnení sankcií, pomáhať Ukrajine, vyšetriť a potrestať všetkých vojnových zločincov," zdôraznila slovenská hlava štátu.

14:01 Ruské sily uniesli na Ukrajine už 11 tamojších primátorov, oznámila v nedeľu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Do dnešného dňa je v zajatí 11 šéfov lokálnych samospráv z Kyjevskej, Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej, Mykolajivskej a Doneckej oblasti,“ povedala Vereščuková vo videu zverejnenom na svojom účte na Telegrame.

Vereščuková tiež ohlásila, že vláda v Kyjeve sa v sobotu dozvedela, že „v zajatí bola zabitá“ starostka obce Motyžyn ležiacej západne od Kyjeva Oľha Suchenková spolu so svojím manželom. Prokuratúra ich únos nahlásila 26. marca.

Vicepremiérka dodala, že o prípadoch unesených primátorov budú informovať Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), OSN a ďalšie organizácie. Vyzvala, aby „každý urobil, čo je v jeho silách, aby sme ich dostali späť“. Ukrajina sa podľa jej slov bude usilovať zaistiť, že „naši civilisti, primátori, kňazi, novinári a aktivisti budú oslobodení“, píše stanica CNN. Dodala, že „ide vojnový zločin a tí, čo sú zaň zodpovední, budú potrestaní v súlade s medzinárodným humanitárnym právom“.

13:46 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada členské štáty G7, aby v reakcii na vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča okamžite prijali nové sankcie voči Rusku. Podľa agentúry AFP to Kuleba uviedol vo svojom tweete zverejnenom v nedeľu.

„Masakry v Buči boli úmyselné. Rusi sa snažia zlikvidovať čo najviac Ukrajincov. Musíme ich (v tom) zastaviť a vyhnať. Okamžite požadujem nové zničujúce sankcie G7,“ napísal Kuleba.

11:09 Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij dnes poprel sobotné tvrdenie Kyjeva, že príprava dohody medzi Ruskom a Ukrajinou pokročila natoľko, aby o dokumente mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Rozhovory vyjednávačov podľa neho budú pokračovať v pondelok. Medinskij tiež uviedol, že ukrajinská strana zaujala „realistickejšiu“ pozíciu ohľadom neutrálneho a nejadrového statusu Ukrajiny, informovala agentúra TASS.

10:08 Poľský vicepremiér a de facto najmocnejší politický predstaviteľ v krajine Jaroslaw Kaczyński dnešnému vydaniu nemeckého denníka Die Welt povedal, že je otvorený možnosti rozmiestniť americké jadrové zbrane v Poľsku. Podľa neho by takýto krok „značne zosilnil odstrašenie Moskvy“. Dodal zároveň, že táto otázka nie je na programe dňa, „čo sa však môže rýchlo zmeniť“. S iniciatívou by podľa neho museli prísť samé Spojené štáty, informovala agentúra DPA.

9:49 Ruská armáda oznámila, že priebehu nedele otvorí evakuačné koridory z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol i z neďalekého Berďanska pre občanov zo zahraničia. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie generálplukovníka Michaila Mizinceva z Národného centra obrany (NCUO RF), spadajúceho pod generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie.

Generál uviedol, že cudzinci budú môcť odísť z Mariupola a vydať sa smerom k Berďansku, zatiaľ čo zahraniční občania z Berďanska budú môcť túto oblasť opustiť buď po súši cez Krymský polostrov, alebo aj cez územia ovládané momentálne Ukrajinou.

Generálplukovník Mizincev zároveň vyzval ukrajinskú vládu a vedenie v Kyjeve, aby zaistili a zaručili bezpečnosť uvedených koridorov, dodáva DPA.

8:33 Miesto stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským bude s najväčšou pravdepodobnosťou Turecko. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinský Interfax.

Šéf ukrajinskej delegácie na mierových rokovaniach s Ruskom Davyd Arachamija uviedol v ukrajinskej televízii, že čas a miesto stretnutia nie sú známe.

Obe strany označili rokovania v uplynulých dňoch za zložité. Rozhovory sú kombináciou virtuálnych schôdzok a osobných stretnutí v Turecku.

7:58 V Odese sa v nedeľu v skorých ranných hodinách ozvalo množstvo výbuchov, napísala s odvolaním sa na svedka agentúra Reuters. Mestská rada podľa agentúry Unian potvrdila, že Odesa čelí vzdušným útokom ruských síl, a oznámila, že časť ruských rakiet zničila protivzdušná obrana.

„Odesa. Vojna pokračuje. Nepriateľ bude porazený. Neprepadajte panike a riaďte sa poplašnou signalizáciou,“ uviedol na facebooku hovorca odeskej vojenskej oblastnej správy.

V niektorých častiach Odesy, prístavného mesta na pobreží Čierneho mora, prepukli požiare a nad mestom je vidieť dym. V Odesskej oblasti bol v noci vyhlásený letecký poplach. Úrady obyvateľom mesta odporučili, aby zavreli okná a skryli sa na bezpečnom mieste, informovala agentúra Unian.

7:31 Rusko počas uplynulého týždňa zvýšilo letecké aktivity na juhovýchode Ukrajiny, uviedlo britské ministerstvo obrany s odkazom na informácie rozviedok. Upozornenie ministerstva je v súlade s najnovším varovaním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého sa teraz ruské sily zamerajú na ovládnutie východnej a južnej časti Ukrajiny.

Britské ministerstvo obrany ďalej uviedlo, že ruská snaha o získanie prevahy vo vzduchu naráža na značný odpor ukrajinských síl. Ruskej strane sa nedarí identifikovať a likvidovať ukrajinské systémy protivzdušnej obrany, a jej stroje sú tak v ohrození. Táto skutočnosť komplikuje Rusku jeho pokusy o získanie nadvlády vo vzduchu, ktorú by podporilo postup svojich pozemných síl.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojom pravidelnom hlásení napísal, že intenzita ostreľovania na Ukrajine sa znížila. „Nepriateľ ďalej vykonáva systematické raketové a letecké údery na vojenské aj civilné ciele, ale intenzita raketových a presne navádzaných útokov sa znížila,“ stojí v bilancii štábu.

Ruská strana podľa generálneho štábu ukrajinskej armády zamerala hlavné úsilie na východnej Ukrajine na ovládnutie miest Rubižne a Popasna, na prípravu na útok na Severodoneck, úplné ovládnutie Mariupoľu, a usiluje sa tiež o Vuhledar a Marjinku.

Ukrajinská armáda okrem toho varovala, že protivník pokračuje v príprave nových jednotiek a plánuje vytvoriť prápory, do ktorých by sa zapojili obyvatelia dobytých ukrajinských oblastí.

6:45 Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová podľa AFP uviedla, že Ukrajina znovu získala kontrolu nad „celou Kyjevskou oblasťou“ po ústupe ruských síl z niektorých kľúčových miest v blízkosti hlavného mesta Ukrajiny.

Ukrajinské sily medzitým ďalej postúpili v oblasti hlavného mesta a Maľarová uviedla, že „celá Kyjevská oblasť bola oslobodená od votrelcov“. Už skôr starosta mesta Brovary ležiaceho východne od Kyjeva Ihor Sapožko povedal, že ukrajinské sily začnú pracovať na čistení regiónu od zvyšných ruských vojakov aj od „vojenskej výzbroje a možno aj od mín“. Sapožko ďalej povedal, že mnohí obyvatelia sa už do Brovaru vrátili a že obchody a firmy znovu otvárajú.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v rozhovore s televíziou Fox News zverejnenom v noci na nedeľu vyzval, aby sa do oslobodených oblastí ľudia vracali len opatrne. „(Rusi) položili míny na celom území, v domoch, pod stroje a dokonca aj pod telá tých, ktoré zabili,“ uviedol.

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak, v sobotu informoval, že ruské sily sa „rýchlo sťahujú“ z Kyjevskej a Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.

„Vzhľadom na všetky pohyby a koncentráciu okupačných jednotiek je celkom jasné, že Rusko zvolilo ako prioritnú inú taktiku,“ dodal Podoľak v správe na sieti Telegram.

Podľa neho ruské jednotky majú za úlohu „stiahnuť sa smerom na východ a juh, udržať si kontrolu nad rozsiahlymi okupovanými územiami (nielen v Doneckej a Luhanskej oblasti) a tam si upevniť pozície (…), aby mohli diktovať svoje podmienky“.

Britská spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany v sobotu informovala, že ruské sily sa stiahli aj zo strategicky kľúčového letiska Hostomel neďaleko Kyjeva.

Napriek pokračujúcej vojne sa tisíce Ukrajincov vracajú domov zo zahraničia. Len v oblasti západoukrajinskej metropoly Ľvov prekročilo hranicu za posledných 24 hodín 19 000 ľudí, napísal na Facebooku šéf ľvovskej regionálnej vojenskej správy Maksym Kozyckyj.

Do krajiny sa tak cez túto oblasť vrátilo viac Ukrajincov, ako z nej odišlo, keďže ju opustilo 14 000 ľudí. Od začiatku ruskej invázie 24. februára sa na Ukrajinu vrátilo 556.000 ľudí, pokračuje Kozyckyj. Cez Ľvovskú oblasť opustilo krajinu viac ako 1,3 milióna Ukrajincov.

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zverejnených v sobotu, Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už takmer 4,14 milióna obyvateľov.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine