Nemecko sa zúčastní na zhadzovaní pomoci v Pásme Gazy

Nemecké vzdušné sily sa budú podieľať na zhadzovaní humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov v Pásme Gazy. Rozhodol o tom spolkový minister obrany Boris Pistorius, informovala v stredu agentúra DPA.

13.03.2024 11:07
gaza, pásmo gazy, humanitárna pomoc Foto: ,
Spojené štáty zhodili humanitárnu pomoc nad mestom Gaza 2. marca 2024.
debata (1)

Nemecká armáda už predtým potvrdila, že sa pripravuje na účasť na leteckom moste iniciovanom Jordánskom, do ktorého by mohla nasadiť dopravné lietadlá C130 umiestnené vo Francúzsku. Stroje Bundeswehru by sa do operácie mali zapojiť už koncom tohto týždňa, píše DPA.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

V Pásme Gazy, kde žije približne 2,2 milióna ľudí, prebieha od októbra 2023 rozsiahla operácia izraelských ozbrojených síl proti militantnom z palestínskeho hnutia Hamas, ktorí pri vpáde do Izraela zabili a zranili stovky ľudí. V jej dôsledku sa takmer zastavil prísun humanitárnej pomoci po súši.

Tento týždeň sa rozbehli aj dodávky pomoci po mori. Loď Open Arms patriaca rovnomennej humanitárnej organizácii vyplávala v utorok z cyperského prístavu Larnaka. K plavidlu je pripojená plošina, na ktorej sa do Pásma Gazy vezie približne 200 ton pitnej vody, liekov a potravín. Cesta mu má trvať okolo 60 hodín, keďže napreduje len pomaly.

Podľa Organizácie Spojených národov však dodávky pomoci po mori nemôžu nahradiť jej prísun nákladnými autami. Ten je podľa OSN nevyhnutný, zároveň musí byť zaručená jeho bezpečnosť a pravidelnosť.

1 debata chyba