Americká snemovňa schválila návrh, ktorý by mohol viesť k zákazu TikToku v USA

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila návrh zákona, ktorý povedie k celonárodnému zákazu populárnej videoplatformy TikTok, ak ho jeho vlastník sídliaci v Číne nepredá. Krok zdôrazňuje obavy zákonodarcov, že súčasné vlastnícke pomery predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť.

13.03.2024 16:05 , aktualizované: 17:20
TikTok Foto: ,
Skupina ľudí ktorá chce zachovať fungovanie sociálnej siete TikTok. 13.3.2024
debata (5)

Legislatíva teraz smeruje do Senátu, kde je jej budúcnosť nejasná. Senátori naznačili, že návrh prejde dôsledným preskúmaním, než o ňom budú hlasovať. Prezident Joe Biden povedal, že ak opatrenie prejde v Kongrese, podpíše ho.

TikTok, ktorý má v Spojených štátoch viac ako 150 miliónov používateľov, je stopercentnou dcérskou spoločnosťou čínskej technologickej firmy ByteDance Ltd. Zákonodarcovia tvrdia, že ByteDance je zaviazaný čínskej vláde, ktorá môže kedykoľvek požadovať prístup k údajom spotrebiteľov platformy v USA. Tieto obavy pramenia zo série čínskych zákonov o národnej bezpečnosti, ktoré nútia organizácie pomáhať pri zhromažďovaní spravodajských informácií.

TikTok dlho popiera, že by mohol byť použitý ako nástroj čínskej vlády. Spoločnosť uviedla, že nikdy nezdieľala údaje o používateľoch v USA s čínskymi úradmi a neurobí tak, ak o to bude požiadaná. K dnešnému dňu vláda USA tiež neposkytla žiadne dôkazy o tom, že platforma zdieľala takéto informácie s čínskymi úradmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #TikTok