V Gaze bolo zabitých viac detí ako za štyri roky konfliktov po celom svete

Vo vojne v Gaze bolo zabitých viac detí ako za štyri roky konfliktov po celom svete, uviedol v utorok na sociálnej sieti X Philippe Lazzarini, šéf Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Informovala o tom agentúra AFP.

13.03.2024 23:03
palestína, gaza, izrael, mŕtvoly Foto: ,
Palestínčania smútia za svojimi príbuznými, vrátane detí zabitých pri izraelskom bombardovaní pásma Gazy. Rafáh, január 2024
debata (11)

Vo svojom príspevku sa odvolával na údaje OSN, podľa ktorých bolo v rokoch 2019 až 2022 v konfliktoch na celom svete zabitých 12 193 detí. V porovnaní s tým od októbra do konca februára zomrelo v Pásme Gazy viac ako 12 300 detí, udávajú informácie ministerstva zdravotníctva na území ovládanom hnutím Hamas.

„Táto vojna je vojnou proti deťom. Je to vojna proti ich detstvu a budúcnosti,“ vyhlásil Lazzarini.

Vojna v Pásme Gazy sa začala útokom Hamasu zo 7. októbra, ktorý si v Izraeli vyžiadal približne 1 160 mŕtvych, prevažne civilistov. Izraelská armáda v rámci odvetnej protiofenzívy s cieľom zničiť Hamas v Pásme Gazy zabila 31 184 ľudí, väčšinou žien, detí a mladistvých. Vyplýva to z najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy.

gaza Čítajte viac 200 ton jedla, liekov či vody. Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #vojna #Pásmo Gazy #útok na Izrael