The Insider: Za havanským syndrómom by mohla byť ruská vojenská rozviedka GRU z jednotky 29155

Za takzvaným havanským syndrómom by mohli stáť príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU, uviedol ruský investigatívny portál The Insider, ktorý cez rok zisťoval okolnosti týchto zdravotných problémov s neurologickými symptómami. Svoje vyšetrovanie podnikol spoločne s nemeckým denníkom Der Spiegel a programom 60 Minutes americkej stanice CBS. Kremeľ v reakcii na správu o nových zisteniach týchto médií povedal, že pre ruské zapojenie chýbajú dôkazy.

01.04.2024 12:02 , aktualizované: 13:04
Americká ambasáda / Havanský syndróm / Foto: ,
Americká ambasáda v Havane
debata (39)

O havanskom syndróme sa začalo hovoriť v roku 2016 v súvislosti s neurologickými problémami amerických diplomatov pôsobiacich v kubánskom hlavnom meste. Problémy ako bolesti hlavy, únava, deformácia sluchu, ale aj závraty a nevoľnosti odvtedy ohlásili diplomati, agenti CIA či rodinní príslušníci týchto osôb pôsobiacich v mnohých ďalších krajinách vrátane Rakúska, Kolumbie alebo Vietnamu.

Rusko už predtým akékoľvek svoje zapojenie do týchto udalostí odmietlo. V mestách, v ktorých sa „havanský syndróm“ objavil, sa ale podľa zistení The Insideru pohybovali členovia ruskej vojenskej rozviedky z jednotky 29155, ktorú už predtým médiá spojili napríklad s otravou nervovo paralytickou látkou bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v Británii alebo zbrojára Emilijana Gebreva v Bulharsku.

Gebrev mal uskladnené zbrane aj v moravských Vrběticiach v októbri 2014, kedy tamojší muničný sklad postihla ničivá explózia. České úrady najneskôr od roku 2021 podozrievajú z tohto výbuchu aj príslušníkov GRU.

Český minister Kulhánek: Nemohli sme voči Rusom reagovať inak než vyhostením
Video
česko ambasáda veľvyslanectvo praha Čítajte viac Česko vyhostí ruských diplomatov. Má ísť o agentov zapojených do výbuchu muničných skladov

V súvislosti s „havanským syndrómom“ a možným zapojením pracovníkov ruskej rozviedky The Insider spomína takzvané akustické zbrane. Uviedol, že medzi jeho hlavné zistenia patrí, že vysoko postavení členovia spomínanej jednotky GRU dostali ocenenie za svoj prínos k vývoju týchto zbraní. Termín akustickej zbrane sa používa v ruskej vojenskej literatúre na označenie zariadenia, ktoré za pomoci vysokofrekvenčných vĺn môže zasiahnuť mozog obete, podotkol portál.

Trump CIA Čítajte viac CIA odvolala svojho vedúceho dôstojníka vo Viedni, nebral vážne havanský syndróm

Prvý prípad „havanského syndrómu“ sa podľa investigatívneho portálu mohol vyskytnúť už skôr ako v roku 2016. Podľa neho sa odohrali dva „útoky“ v roku 2014 vo Frankfurte nad Mohanom, pričom jednou z obetí bol zamestnanec amerického konzulátu.

Americký denník The Washington Post vlani napísal, že podľa analýzy piatich amerických spravodajských agentúr „havanský syndróm“ veľmi pravdepodobne nespôsobil útok znepriatelenej vlády ani zbraň či zariadenie vysielajúce energetické lúče. Uviedol tiež, že vysvetlenie javu zostáva nejasné.

Rakúsko, Viedeň, terorizmus Čítajte viac Po Havane aj Viedeň. Americkí diplomati majú neobjasnené zdravotné problémy

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov v pondelok podľa agentúry TASS podotkol, že médiá už skôr v súvislosti s „havanským syndrómom“ vinili Rusko, a vyhlásil, že pre ruské zapojenie chýbajú dôkazy. „Médiá mnoho rokov vnucujú tému takzvaného havanského syndrómu. Od samého začiatku je pritom najčastejšie spájané s obviňovaním ruskej strany, ale za celý čas nikto pre tieto hlasné obvinenia nezverejnil alebo nepredložil aspoň trochu presvedčivé dôkazy,“ vyhlásil Peskov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #GRU #ruská vojenská rozviedka #havanský syndróm