Šesť ľudí zomrelo po útoku nožom v Sydney, útočník je mŕtvy

Po sobotňajšom útoku nožom v obchodnom dome v Sydney zahynulo šesť ľudí. Niekoľko ďalších osôb, vrátane malého dieťaťa, utrpelo zranenie. Útočník konal sám a je po smrti. Informovala o tom austrálska polícia, ktorá uviedla, že na mieste nenašla nič, čo by vypovedalo o motíve útočníka. Nevylúčila však možnosť terorizmu.

13.04.2024 09:46 , aktualizované: 12:55
Sydney Foto:
Záchranné a policajné zložky pred obchodným centrom v Sydney, 13. apríl 2024
debata (19)

V obchodnom centre začal útočiť nožom jeden človek, ktorý napadol deväť ľudí, kým ho zastrelila policajtka, povedal novinárom zástupca policajného komisára Anthony Cooke. Dodal, že podozrivý konal sám a „nehrozí žiadne ďalšie nebezpečenstvo“. Úrady podľa neho zatiaľ nevedia, kto bol páchateľom.

Polícia na mieste útoku v Sydney
Video
Zdroj: Djordjo

Terčom útoku sa stalo centrum Westfield Bondi Junction vo východnej časti Sydney. Na mieste sa krátko po útoku zhromaždilo množstvo sanitiek a policajných áut i davy ľudí v okolí centra, zatiaľ čo im nad hlavou krúžili policajné vrtuľníky. Záchranné zložky boli do centra privolané približne o 15.40 h miestneho času (7.40 h SELČ).

Po útoku podľa očitých svedkov vypukla panika, nakupujúci utekali do bezpečia a polícia za usilovala zaistiť bezpečnosť. Niektorí ľudia vybiehali z rušného komplexu s krikom a plačom, iní sa podľa austrálskych médií zamykali na toaletách centra.

Jeden z evakuovaných z obchodného domu povedal serveru 9 News, že videl údajného útočníka s „pekne veľkou čepeľou“. „Všetci začali utekať ku koncu budovy,“ povedal muž, ktorý sa predstavil ako Jason. Tvrdil, že neskôr bol svedkom toho, ako polícia údajného útočníka zastrelila. „Zastrelila ho,“ povedal. Na sociálnej sieti X sa tiež šírili zábery zachytávajúce údajného útočníka po smrti.

Ľudia pohybujúci sa v uliciach pri nákupnom centre uviedli, že medzi pobodanými sú aj matka s malým dieťaťom. Jeden z mužov, s ktorým hovoril server 9 News, tvrdil, že sa ostatní nakupujúci snažili pomôcť pobodanej matke a jej bábätku.

Muž uviedol, že dojča držal, a spolu s ďalšími ľuďmi sa snažili stlačiť jeho rany. Ostatní sa podľa neho snažili ošetriť matku, ktorá krvácala výraznejšie. Podľa Channel 9 bolo zhruba deväťmesačné dieťa prevezené do nemocnice na ošetrenie.

„Prvé myšlienky všetkých Austrálčanov sú so zasiahnutými a ich blízkymi,“ napísal na sociálnej sieti X premiér Anthony Albanese. „Súcitíme so zranenými a ďakujeme tým, ktorí sa o nich starajú, aj našim statočným policajtom a záchranárom,“ do­dal.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #sydney #útok nožom