Izrael: Kto ublíži nám, ublížime jemu. Irán: Ak izraelský režim urobí ďalšiu chybu, budeme tvrdší

Na mimoriadnom zasadnutí sa v nedeľu pre iránsky útok na Izrael zíde Bezpečnostná rada OSN. Západ ho odsúdil, Čína či Saudská Arábia vyzývajú na zdržanlivosť.

14.04.2024 06:20
Irán, Izrael Foto: ,
Iránski demonštranti s plagátom generála zabitého pri nálete pripisovanom Izraelu (1. apríla zničil iránsky konzulát v Sýrii) počas protiizraelského zhromaždenia v Teheráne v nedeľu 14. apríla 2024.
debata (67)

O zvolanie schôdzky požiadal izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan. Na sociálnej sieti X napísal, že „iránsky útok je vážnou hrozbou pre celosvetový mier a bezpečnosť a očakávam, že Rada použije všetky nástroje na to, aby podnikla proti Iránu konkrétne kroky“. Zasadanie sa bude konať o 16.00 h miestneho času (22.00 h SELČ).

Izrael Iron Dome PVO Tel Aviv Čítajte viac Izraelský vojnový kabinet sa prikláňa k odvete za útok Iránu, chýba zhoda na rozsahu a načasovaní (online)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v príhovore k národu vyhlásil, že armáda je pripravená na akýkoľvek scenár útoku Iránu a pripravovala sa naň posledné roky a predovšetkým týždne.

„Stanovili sme si jasnú zásadu: kto ublíži nám, ublížime aj my jemu. Budeme sa brániť proti akejkoľvek hrozbe,“ varoval Netanjahu.

Podľa izraelského ministra kultúry Mikiho Zohara získal Izrael v dôsledku iránskeho útoku „širokú medzinárodnú legitimitu“ na podniknutie vlastného „bezprecedentného úderu na Irán“.

„Ak izraelský režim urobí ďalšiu chybu, odpoveď Iránu bude oveľa tvrdšia. Ide o konflikt medzi Iránom a darebáckym izraelským režimom, od ktorého sa USA MUSIA DRŽAŤ ĎALEJ!“ uviedla iránska diplomatická misia pri OSN na sociálnej sieti X.

Správanie Iránu odsúdil generálny tajomník OSN António Guterres. „Vyzývam na okamžité zastavenie tohto nepriateľského konania. Som hlboko znepokojený kvôli veľmi reálnemu nebezpečenstvu devastujúcej eskalácie v celom (blízkovýchodnom) regióne,“ uviedol šéf OSN vo vyhlásení a vyzval všetky strany na maximálnu zdržanlivosť, aby zabránili rokovaniam, ktoré by mohlo viesť k veľkým ozbrojeným konfrontáciám na viacerých frontoch na Blízkom východe.

K výzvam ku zdržanlivosti sa pripojila aj Saudská Arábia. „Vojenská eskalácia“ a jej možné dopady ju znepokojili, uviedlo ministerstvo zahraničia tejto blízkovýchodnej krajiny. Zdôraznilo, že je potrebné, aby bezpečnostná rada OSN prevzala zodpovednosť za udržiavanie medzinárodného mieru a bezpečnosti, a to najmä na Blízkom východe, ktorý je v tomto ohľade veľmi citlivý. Podľa Rijádu je dôležité zabrániť ďalšiemu prehĺbeniu krízy, pretože v prípade, že by sa situácia zhoršila, hrozia „strašné následky“.

Čína po iránskom dronovom a raketovom útoku na Izrael vyzvala ku pokoju a zdržanlivosti, uviedlo ministerstvo zahraničia v Pekingu. Podľa čínskej diplomacie ide o rozšírenie konfliktu v Pásme Gazy.

„Čína vyzýva dotknuté strany, aby zachovali pokoj a zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii napätia,“ uviedlo čínske ministerstvo zahraničia. Súčasnú situáciu považuje za „rozšírenie konfliktu v Gaze“ a uhasenie tohto konfliktu je hlavnou prioritou.

Izrael vedie vojnu proti teroristickému hnutiu Hamas ovládajúcemu Pásmo Gazy v reakcii na útoky bojovníkov palestínskej skupiny na izraelskom území z vlaňajšieho 7. októbra.

„Týmito nezodpovednými a neospravedlni­teľnými útokmi Irán riskuje, že spôsobí v regióne plošný požiar,“ povedal o údere Iránu na Izrael Steffen Hebestreit, hovorca nemeckého kancelára Olafa Scholze, ktorý dnes priletel na návštevu Číny. Nemecko podľa neho o ďalších reakciách bude diskutovať so spojencami zo skupiny G7, ktorá združuje najvyspelejšie krajiny sveta. Ich rokovanie na nedeľu zvolal americký prezident Joe Biden.

Biden v noci na nedeľu prisľúbil neochvejnú podporu Izraela. Teherán predtým varoval Spojené štáty pred „akoukoľvek podporou Izraela alebo účasťou na poškodzovaní záujmov Iránu“, informuje agentúra AFP.

Biden na sociálnej sieti X potvrdil stretnutie s predstaviteľmi národnej bezpečnosti Spojených štátov. „Záväzok USA voči bezpečnosti Izraela pred hrozbami zo strany Iránu a jeho spojencov je neoblomný,“ napísal.

Podľa Teheránu bol sobotňajší útok na Izrael odvetou za nedávny úder na iránsky konzulát v Damasku. Izrael sa síce k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #konflikt Iránu a Izraela