Hamas podľa úradu izraelského premiéra odmietol návrh dohody o rukojemníkoch

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podľa agentúry Reuters oznámil, že palestínske hnutie Hamas odmietlo návrh dohody o rukojemníkoch, ktorých zadržiava v Pásme Gazy po svojom minuloročnom útoku na južný Izrael. Dokument predložili sprostredkovatelia vyjednávaní medzi Izraelčanmi a Hamasom.

14.04.2024 10:20 , aktualizované: 11:05
debata (2)
Bezpečnostný analytik o útoku Iránu na Izrael
Video
Zdroj: ta3

Netanjahuov úrad zároveň uviedol, že Izrael sa naďalej bude s plnou silou snažiť o dosiahnutie cieľov terajšej vojny v Gaze. Tým je podľa skorších izraelských vyjadrení likvidácia Hamasu. Nemenovaný predstaviteľ Hamasu podľa agentúry AP uviedol, že hnutie chce jasný písomný záväzok, že sa Izrael stiahne z Pásma Gazy. Hamas sa tiež pochvalne vyjadril o iránskom útoku na Izrael.

Izraelské vyhlásenie o plnom nasadení vo vojne s Hamasom prichádza bezprostredne po tom, ako izraelská armáda v noci na nedeľu čelila bezprecedentnému dronovému a raketovému útoku zo strany Iránu. Podľa armádnych predstaviteľov sa však väčšinu letiacich bojových prostriedkov podarilo zlikvidovať a škody na strane Izraela sú podľa všetkého minimálne.

Izrael Iron Dome PVO Tel Aviv Čítajte viac Izraelský vojnový kabinet sa prikláňa k odvete za útok Iránu, chýba zhoda na rozsahu a načasovaní (online)

Minulý týždeň Hamas oznámil, že študuje najnovší návrh dohody o prímerí a prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy, ktorý sformulovali Egypt a Katar po rokovaní izraelskej delegácie v Káhire. Izraelské médiá v tejto súvislosti upozorňovali, že rozdiely medzi postojmi Izraela a Hamasu zostávajú „dramatické“. Denník Haarec pred týždňom napísal, že Izrael je ochotný prejaviť pružnosť v otázke, koľko palestínskych utečencov sa bude môcť vrátiť do severnej časti Pásma Gazy; Hamas doteraz požadoval, aby to mohli byť všetci. Podľa rovnakého zdroja Izrael však trvá na tom, že nepristúpi na zrušenie bezpečnostných kontrolných stanovíšť, ktoré majú zabezpečiť, že na sever pásma nepreniknú bojovníci Hamasu a že sa tam nebudú pašovať zbrane.

Izrael, Palestína, rukojemníci, Hamas, izraelskí civilisti Čítajte viac Hamas povedal vyjednávačom, že nemá 40 rukojemníkov potrebných na dohodu o prímerí

Vyhlásenie úradu izraelského premiéra uvádza, že odmietnutie navrhovanej dohody svedčí o tom, že líder Hamasu v Gaze Jahjá Sinvár si dohodu neželá a že mieni využiť napätie medzi Izraelom a Iránom a spôsobiť regionálnu eskaláciu konfliktu.

Hamas v nedeľu iránsky útok na Izrael pochválil s tým, že ide o „prirodzené právo“ Teheránu a „zaslúženú odpoveď na zločin“. Irán uviedol, že nočné údery na izraelské územia vykonal v odvete za nedávny úder proti iránskemu konzulátu v Damasku pripisovaný Izraelu.

Palestínske hnutie tiež žiada podporu pre svoj boj s Izraelom v Pásme Gazy, kde vojna trvá už siedmy mesiac. Hamas sa obrátil s výzvou na arabské a islamské národy aj na skupiny v regióne podporované Iránom. Vo vyhlásení zopakoval, že bojuje „za právo nášho palestínskeho ľudu na slobodu a nezávislosť a za zriadenie palestínskeho štátu s Jeruzalemom ako hlavným mestom“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hamas #Pásmo Gazy #rukojemníci #útok na Izrael