Záchranca Putin. Všetko vie a vždy nad všetkým bdie, ironizuje ruská tlač

ČTK | 19.12.2014 12:33
Vladimir Putin Foto: ,
Ruská tlač vôbec neprijala vystúpenie Vladimira Putina nadšene.
Skôr ironicky komentuje ruská tlač štvrtkové trojhodinové vystúpenie prezidenta Vladimira Putina, ktorým chcel najmä upokojiť nálady po dramatickej devalvácii rubľa.

„Život sa po takýchto tlačových konferenciách stáva veselším a svet jasnejším,“ píše sarkasticky liberálny denník Vedomosti. (Viac v článku Putin: Rusko sa dostane z krízy do dvoch rokov)

Skvelý nápad vysielať prezidentovu tlačovú konferenciu v priamom prenose poslúžil podľa komentátora najmä tomu, že „zase sme sa presvedčili, že všetci nepriatelia klamú a že náš prezident je najživší zo všetkých“, čiže žiadny nezrozumiteľný android – to keď napríklad hovorí o gruzínskom exprezidentovi Saakašvilim ako o „všivákovi“. A Putin teraz dokázal ľudu, že „rovnako ako predtým všetko vie a vždy nad všetkým bdie“.

Tlač ironizuje: Všetko bolo plánované, aj pád rubľa

Rusi teda môžu pokojne zahodiť zradné myšlienky o zlyhaní vedenia krajiny, ktoré človeka môžu napadnúť pri pohľadu na kurz dolára: „Nie, nie, všetko bolo premyslené, všetko je kontrolované. A ak nie, tak zase bude, nanajvýš o pár rokov.“ Skrátka, „Rusi – a nielen Rusky – milujú svoju vládu ušami“, a „kde inde by sa dalo v našej ťažkej dobe počuť toľko skutočne upokojujúcich slov“, na rozdiel od lamentácií bankárov.

Ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej... Foto: Reuters, Maxim Zmeyev
Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin počas tlačovej konferencii deň po hrozivých správach o dramatickom páde rubľa.

A ak Západ obviňuje Rusko z porušovania nejakých hlúpych pravidiel, tak Putin im pripomenie mučenie islamistov, ako aj vysvetlí, že agresívne je NATO, kým ruskí vojaci na Ukrajine len vypočuli volanie svojho srdca, pokračujú v ironických poznámkach Vedomosti.

„Tlačová konferencia ruského prezidenta k záveru asi najdramatickejšieho roka v tomto storočí neodpovedala na kľúčovú otázku, čo bude s vlasťou a s nami. Skôr vznikol dojem, že nielen svet a Rusko, ale aj krajiny a ich vedenia existujú v rozdielnych realitách,“ myslí si internetový denník Gazeta.ru. Napriek tomu, že sa zrútil menový trh a vypukla naplno finančná kríza, nezaznelo nič konkrétne a prezident rozprával, ako keby sa nič zvláštne nedialo.

Prezidentov sľub „odskoku do prebytku“ sa neopiera o žiadne seriózne argumenty, podotkol komentátor a pozastavil sa nad tým, že všetko v ekonomike sa vraj zladí samé od seba, o rok či dva, a to „nevyhnutne“, ako Putin niekoľkokrát zopakoval.

„Tak bodrý tón si prezident asi vybral schválne, aby upokojil ľud. Ale bohužiaľ neupokojil všetkých: dokonca aj pri raste cien ropy na svetových trhoch rubeľ počas tlačovej konferencie klesal,“ upozornil autor. Podľa jeho názoru skľúčenosť elít z krízy a úporná neochota Ruska priznať si jej vnútorný a politický – nielen ekonomický – charakter, môže v budúcnosti vážne ohroziť stabilitu krajiny.

Vlastná ekonomika sa stala nepriateľom Ruska

Nielenže Putin neohlásil žiadne demisie a sklamal tým nádej na nového premiéra, ale priamo dal najavo, že je spokojný s centrálnou bankou, s vládou i so šéfom ropného koncernu Rosnefť Igorom Sečinom, teda že naďalej chce lavírovať medzi relatívnymi jastrabmi v politike a relatívnymi liberálmi v ekonomike.

Trojhodinovú tlačovú besedu ruského prezidenta... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Vladimir Putin Trojhodinovú tlačovú besedu ruského prezidenta Vladimira Putina vysielali ruské televízie naživo.

„Sotva však valuty v bankách či pohánku v obchodoch vykúpia výlučne odporcovia režimu. Pád rubľa i chaotické vykupovanie tovaru býva známkou krízy dôvery ľudí v štát, tak radových občanov, ako aj firiem,“ poznamenal denník Gazeta.ru. Myslí si, že akokoľvek prezident ponechal nepríjemné otázky bez odpovedí a jeho rétorika sa stala ešte tvrdšia a ľudovejšia, realita aj tak prinúti režim reagovať na krízu.

Zatiaľ je však nejasné, či sa vláde a centrálnej banke podarí uhasiť ekonomický požiar v krajine, ktorá sa uchádza o globálnu úlohu v novom svetovom poriadku. A to „naša neuveriteľne útočná zahraničná politika fakticky zahnala krajinu najmenej na rok do hlbokej ekonomickej obrany“.

„Vlastná ekonomika sa stáva úhlavným nepriateľom Ruska,“ tvrdí internetový denník a odporúča režimu „priznať si novú realitu a venovať sa radšej vlastnej krajiny ako boju s nie vždy skutočnými vonkajšími hrozbami.“