Krízová linka pomáha už 40 ženám

Daniela Balážová, Pravda | 20.03.2015 13:00
richter, pietruchova, porubanova Foto: ,
O fungovaní bezplatnej linky na pomoc týraným ženám informovali vo štvrtok (zľava) minister práce Ján Richter, riaditeľka odboru rodovej rovnosti na ministerstve Oľga Pietruchová a Silvia Porubänová, riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny.
Niektoré skúšajú, či je linka pre ženy naozaj bezplatná a anonymná, či sa na nej ozve priateľský ženský hlas ochotný počúvať aj v nedeľu večer. Pre niektoré je však záchranným kolesom. Na bezplatnej nepretržitej linke pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212 zaznamenali od jej spustenia začiatkom februára takmer tisícku hovorov. Vyše stovka z nich bola o skutočnom hľadaní pomoci - so 40 ženami poradkyne na linke riešia vážne problémy, kde je vysoké riziko ohrozenia.

„Výskyt násilia na ženách je veľmi vysoký, preto ma to až tak neprekvapilo,“ hovorí Oľga Pietruchová, riaditeľka odboru rodovej rovnosti na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. Na linke pracujú výlučne ženy – sociálne pracovníčky, psychologičky alebo sociálne pedagogičky, ktoré sú špeciálne vyškolené. „Linka je bezplatná a nepretržitá. Volajúcej žene sa v žiadnom prípade neozve záznamník,“ hovorí Silvia Porubänová, riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny, pod ktorý linka spadá. Hovor trvá priemerne 35 minút. Niektoré ženy volajú štvrť hodiny, čo majú vypočítaný čas, kým nepríde ich násilný manžel, niektoré aj viac hodín. (Čítajte viac v článku: Ženy majú právo plakať)

„V prvom rade sme bezpečným priestorom pre rozhovor, sme pripravené so ženou hovoriť, a to aj opakovane,“ hovorí Daša Malíková, ktorá linku vedie. Ako dodáva, majú veľa hovorov, v ktorých sa žena potrebuje s niekým porozprávať alebo si ujasniť, či to, čo zažíva, je násilie a je na začiatku dlhej cesty k vyslobodeniu sa z násilného vzťahu.

Odborníčky, ktoré na linke pracujú, sú zároveň pripravené hľadať riešenie v krízovej situácii ohrozenia života. V prípadoch akútneho ohrozenia života so súhlasom ženy môžu podľa Porubänovej kontaktovať políciu, záchrannú zdravotnú službu alebo inú inštitúciu, ktorá môže pomôcť. Bezplatnú linku na pomoc týraným ženám 0800 300 700 a špeciálnu emailovú adresu tyranie@genpro.gov.sk spustil tento týždeň aj generálny prokurátor.

Na linke, kde možno nahlásiť prípady týrania žien a detí, sa ozve záznamník. „Hlasové záznamy volajúcich osôb a emailové podania vyhodnocujú určení prokurátori. Oznámenia sú následne postúpené príslušnej krajskej prokuratúre,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter chce v tejto súvislosti hovoriť s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ktorého požiadal o spoluprácu a komunikáciu nielen v súvislosti s fungovaním liniek, ale aj pri chystaných legislatívnych opatreniach v záujme prevencie a pomoci týraným ženám. „Máme záujem komunikovať a koordinovať tieto veci, prokuratúra zohráva veľmi dôležitú rolu,“ povedal Richter.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ