Minister Gajdoš: Pri modernizácii armády pracujeme pre Slovensko a Slovákov

Adam Pálka, Pravda.sk, Pravda, TASR, SITA | 09.02.2018 09:33, aktualizované: 
vašečka, gajdoš Foto: ,
Na snímke sprava poslanec NR SR Richard Vašečka (OĽaNO) a minister obrany SR Peter Gajdoš počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.
Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej sa z iniciatívy opozície takmer osem hodín hovorilo o modernizácii Ozbrojených síl (OS) SR, sa skončila bez uznesenia. Opozičný návrh, aby parlament vyjadril vážne znepokojenie nad netransparentným a nesystematickým spôsobom modernizácie, plénum nepodporilo, pričom alternatívne znenie nikto z koalície nepredložil.

Za pôvodný kritický text hlasovalo 45 poslancov zo 111 prítomných.

Opozícia tiež chcela uznesením požiadať vládu, aby predložila na najbližšiu schôdzu NR SR Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj OS s výhľadom do doku 2030. Zároveň žiadala, aby NR SR zriadila komisiu na plánovanie a kontrolu rozvoja a modernizácie OS SR zloženú zo zástupcov poslaneckých klubov všetkých demokratických politických strán. S doplnením uznesenia neuspel ani Martin Poliačik (nezaradený). Ten chcel zaviazať vládu, aby zverejnila hodnotenie našej armády zo strany NATO. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) však prisľúbil, že sa pokúsi odkryť aspoň časť tohto dokumentu.

Rokovanie iniciovali svojimi podpismi opoziční poslanci z OĽaNO, SaS a Sme rodina, ktorí chceli diskutovať o modernizácii Ozbrojených síl (OS) SR. Výsledkom mimoriadnej schôdze má byť podľa opozície uznesenie, v ktorom parlament vyjadrí vážne znepokojenie nad netransparentným a nesystematickým spôsobom modernizácie OS.

Minister obrany Peter Gajdoš vo svojom prejave povedal, že sa nezbavuje zodpovednosti vo svojom rezorte a dodal, že „mojím cieľom je uviesť zavádzajúce tvrdenia na pravú mieru“. Zároveň ubezpečil, že jeho rezort naplno pracuje „pre Slovákov a Slovensko, vlasť našu,“ povedal Gajdoš v reakcii na otázky opozičných poslancov, ktorí sa pýtali, na ktoré firmy je modernizácia šitá.

Najdôležitejšie udalosti rozpravy o modernizácii armády

  • Minister Gajdoš zopakoval, že rezort obrany robí pri modernizácii všetko pre Slovensko
  • Snahy a aktivity opozície označil za osočovanie a znevažovanie úsilia zamestnancov rezortu
  • Podľa šéfa rezortu opozícia len vytĺka politický kapitál bez odbornej diskusie
  • Igor Matovič upozornil ministra, aby sa z neho nestal ‚užitočný idiot‘
  • Podľa Kaliňáka Gajdoš naštartoval zrejme najväčšie modernizačné zmeny v histórii Slovenska
  • Andrej Danko: Máme historickú šancu prezbrojiť našu armádu a zachrániť 4-tisíc pracovných miest
  • Podľa poslanca Krajniaka plánuje ministerstvo kúpiť škodovku za cenu mercedesu
  • Poliačik: Sme v situácii, keď už je narušená bezpečnosť tohto štátu
  • Poslanec Blaha označil vystúpenie Krajniaka za lobovanie

Gajdoš odmieta aj podozrenie opozície, že rezort obrany zdržiava obnovu časti vojenskej techniky s cieľom využívať ruské stroje čo najdlhšie. Minister uznal, že sankcie uvalené na Rusko po anexii Krymu by mohli obchod s náhradnými dielmi komplikovať. Uistil však, že spoločnosť, od ktorej získavame náhradné diely na radary, má výnimku. „My môžeme tieto náhradné diely nakupovať. Takže zabezpečujeme ochranu vzdušného priestoru,“ uistil.

Pupočnú šnúru s Ruskom nepresekneme do roku 2019

Gajdoš uviedol, že slovenská armáda „nebude môcť preseknúť pupočnú šnúru s Ruskom až do roku 2019“. Na mysli mal využívanie ruských stíhačiek MiG-29, na ktoré sa naša armáda v nasledujúcich rokoch musí spoliehať a ktoré armáda využíva aj v súčasnosti. O stroje sa na základe zmlúv platných do roku 2019 stará ruský výrobca.

Minister obrany Peter Gajdoš. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Gajdoš Minister obrany Peter Gajdoš.

„Chcem poslancov ubezpečiť, že si vážim vašu snahu o kritiku mojej práce a cením si vaše podnety. Našim spoločným cieľom je a musí byť zlepšiť armádu SR,“ uviedol minister Gajdoš a dodal, že v čase svojho nástupu do rezortu prebral ozbrojené sily, v „dezolátnom stave bez jasnej vízie smerovania“.

Gajdoš: Opozícia osočuje a znevažuje prácu rezortu

Tvrdenie opozičných poslancov, že ministerstvo obrany (MO) koná pri modernizácii armády v rozpore s princípmi nediskriminácie a neporušovania zásad hospodárnosti a efektívnosti, je osočovaním a znevažovaním úsilia zamestnancov rezortu. Tí sa len snažia napraviť stav, ktorý vznikol dlhodobým zanedbávaním Ozbrojených síl (OS) SR, uviedol na pôde parlamentu minister Gajdoš, podľa ktorého opozíciu pri poškodzovaní dobrého mena SR nezastaví nič.

Šéf rezortu zdôraznil, že všetky opozíciou spomínané princípy sú prísne dodržiavané a realizované a nebol porušený žiadny zákon či iná právna norma. Podľa jeho slov ak má niekto informácie o opaku, mal by to bezodkladne oznámiť orgánom činným v trestnom konaní.

„Ostro sa ohradzujem aj voči tvrdeniam, že nákup obrnených vozidiel sa deje v utajení. Hovoríte, že o špecifikáciách týchto vozidiel nevedia ani úradníci MO. Ktorých máte na mysli? Tých, ktorí pripravujú podklady pre vládu, alebo tých, ktorí vám často nezákonne donášajú? To sú tie zdroje, ktoré vás informovali o údajne katastrofálnych výsledkoch vojskových skúšok, ktoré sa však na Slovensku ešte ani nezačali?“ pýtal sa za potlesku koaličných poslancov.

Vytĺkanie politického kapitálu

Minister informoval, že v slovenskej armáde nedošlo počas jeho šéfovania k žiadnemu nákupu armádnych transportérov. „Vo Fínsku momentálne prebieha vývoj hybridného transportéru, ktorý pozorne sledujeme,“ uviedol Gajdoš.

Šéf rezortu obrany označil snahy a aktivity opozície v téme modernizácie obrany za „vytĺkanie politického kapitálu bez odbornej diskusie,“ a informoval, že snahou SR je ponechať vývoj a zbrojársku výrobu na Slovensku.

„Európska komisia nemá pochybnosti, fínska strana nemá pochybnosti, ale slovenská opozícia má v otázke transparentnosti obrovské pochybnosti,“ uviedol minister a dodal, že na pozvanie rezortu obrany na bezpečnostnú výstavu prijal pozvanie jedný poslanec z opozície – Richard Vašečka.

Slovenské ozbrojené sily boli dlho na okraji politického záujmu

Ozbrojené sily dlhodobo trpeli tým, že boli na okraji záujmu, čím sa iba odkladali nevyhnutné projekty bokom. Uviedol v úvede svojho vystúpenia minister Gajdoš počas schôdze Národnej rady SR, kam prišiel vysvetliť pochybnosti opozície o modernizačných projektoch. „Stav ozbrojených síl pri mojom nástupe do funkcie nedokázal pružne reagovať na bezpečnostné riziká a situáciu. Chýbali nám predovšetkým dlhodobé stratégie, projekty zabezpečenia obrany štátu a v neposlednom rade aj systémová modernizácia,“ uviedol Gajdoš.

„Všetko stojí a padá na dodržaní prísľubov na zvýšenie výdavkov, ku ktorým sme sa ako Slovenská republika zaviazli aj v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO), teda dosiahnuť hodnotu 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP),“ pripomenul Gajdoš. Dodal, že sa nebojí zodpovednosti za svoj vlastný rezort, ale ešte v rámci štvavej kampane voči ministerstvu obrany nepočul náležité a závažné argumenty.

Ak niekto má kontakty, príďte na ministersto a ušetríme

„Pán Krajniak, vaše vystúpenie znevažuje prácu zamestnancov ministerstva. Všetky detaily a konkrétne cenové ponuky na obstaranie nových transportérov sú uvedené v rámci schváleného Dlhodobého plánu rozvoja s dôrazom na výstavbu a modernizáciu Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Pripomínam, že finálne ceny sú iba odhadované, samozrejme môže súčasný vývoj stlačiť sumu za jedno auto smerom nadol,“ reagoval na vystúpenie poslanca Milana Krajniaka (Sme Rodina) minister Gajdoš. Ten v rámci rozpravy totiž uviedol, že rezort obrany kupuje iba predraženú skladačku, ktorá zodpovedá kvalitám škodovky, ale ceny pripomínajú skôr luxusný mercedes.

Minister na záver dodal, že pokiaľ má niekto z prítomných poslancov dobré kontakty na výrobcov obrnených vozidiel a podarí sa mu zariadiť nižšiu sumu, aká je v súčasnosti rezortom prezentovaná, má prísť na ministerstvo a ušetriť daňovým poplatníkom peniaze.

Kaliňák: Naštartovali ste veľké zmeny

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) vo svojom vystúpení počas mimoriadnej schôdze zareagoval poďakovaním ministrovi Gajdošovi. „Chcel by som sa poďakovat ministrovi obrany, že naštartoval zrejme najväčšie modernizačné zmeny v histórii Slovenska,“ uviedol Kaliňák v piatok popoludní.

Najpodstatnejšie pri modernizácii je, aby sa na prezbrojovaní podieľal slovenský obranný priemysel a tiež cena. Tak to vidí minister vnútra „Základ toho celého je, aby slovenský obranný priemysel mohol na modernizácii armády participovať. Pre mňa je dôležité, aby úspešnosť tohto projektu bola meraná dvoma faktormi. Cenou a zapojením slovenského obranného priemyslu. A na tom to minister obrany postavil, zato ho treba oceniť a nie kritizovať,“ povedal Kaliňák.

Zdôraznil, že je tu záujem, aby sa z montážnej dielne, ktorou Slovensko bolo, postupne stala krajina, ktorá vyrába sofistikované technológie. „Ktorými dokážeme ponúknuť prácu aj v čase, kedy kríza bežné odvetvia hospodárstva potrestá, spôsobí straty. Aby sme boli cez vec, ktorá je neustále predmetom záujmu, schopní konkurovať,“ uviedol minister vnútra.

Ocenil, že ministerstvo obrany tlačí na to, aby naše firmy dostávali viac práce. „Máme kvalifikovaných ľudí a chceme, aby dostávali dobré platy,“ poznamenal Kaliňák.

Predseda parlamentu Andrej Danko vo svojom vystúpení k téme viac ako miliardovej investície do slovenskej armády uviedol, že „Rusko naďalej považujem za slovenského strategického partnera, ale nie na armádny nákup,“ uviedol. Podľa šéfa SNS má „Slovensko historickú šancu prezbrojiť našu armádu a zachrániť tak 4-tisíc pracovných miest, ktoré u nás ostali.“

Šéf SNS: Kúpiť je ľahké, otázne je, kto sa bude tešiť

Danko sa nevyhol útoku na novinárov a médií. „Noviny a ani Google či Facebook nie sú k téme armády zdrojom relevantných informácií,“ uviedol a dodal, že „SNS si naďalej ctí koaličnú dohodu a NATO a aj EÚ považujem za strategického partnera Slovenska.“

„Ministerstvo sa ešte nerozhodlo nič kúpiť. Kúpiť je ľahké, otázne je či sa bude tešiť Fín, Nemec či Francúz. Štátne firmy sa dohodli, že sa zatiaľ kupovať nič nebude a račej bude prebiehať vývoj a diskusia o tom, ktorou cestou sa vydať,“ povedal Danko k nákupu ozbrojených vozidiel.

Dajte si pozor, pán minister

Igor Matovič z opozičného hnutia OĽaNO prirovnal nákup vojenskej techniky k nástenkovému tendru. „Rád by som pánovi ministrovi obrany pripomenul, že v base za nástenkový tender neskončil Slota, ale ministri,“ uviedol Matovič na margo odsúdenia exministrov Janušeka a Štefanova k viacročným trestom v roku 2017.

„Vyzývam pána ministra, aby si dal pozor a aby sa z neho nestal ‚užitočný idiot‘ a teda obeť kšeftov ľudí na pozadí Smeru a SNS,“ uviedol Matovič. Podľa opozičného poslanca nebude mať minister z modernizácie „ani euro“, ale v správnej chvíli „vás odstavia a prídu tam oni. Sú v tom aj vaše peniaze. Verím, že nechcete mať na tričkách napísané to, čo mali Janušek a Štefanov. V tomto prípade ale pôjde o desaťkrát viac ako tomu bolo v prípade nástenkového tendra,“ povedal Matovič.

„Vaše argumenty, že slovenský obranný priemysel ide s Fínmi vyvíjať vozidlá Patria, to môžete používať len pri ľuďoch, ktorí nevedia. Hráte sa, že za pár mesiacov ste vyvinuli niečo, čo vyvíjali roky tisícky ľudí v Patrii. Vy predsa kupujete vyvinutý transportér. Ale niekto vám povedal, že máte hovoriť o spoločnom vývoji,“ odkázal Gajdošovi s dôvetkom, že je to fínske vozidlo, z ktorého sa 70 percent bude fakturačne robiť na Slovensku.

Gajdoš: Žiaden tender nebol. Toto je vývoj a výskum

Matovič verí, že Gajdoš to neobhajuje pre peniaze z provízií, ale preto, že chce niečo dobré pre armádu. „Ale upozorňujem vás, že títo ľudia vás chcú zneužiť. Vy musíte strážiť verejné peniaze. Pevne verím, že nechcete mať na tričku napísané to, čo tam majú Igor Štefanov a Marián Janušek za nástenkový tender,“ podotkol šéf Obyčajných.

Gajdošovi vyčítal tvrdenie, že Nemci a Francúzi nechceli spoločný vývoj a spoločnú výrobu a Fíni boli jediní, ktorí povedali áno. „Ukázalo sa, že skutočnosť bola presne opačná. Chcem sa opýtať, či ste vyhodili generálneho tajomníka Jána Hoľka za to, že takto klamal?“ odkázal.

Minister v reakcii Matoviča uistil, že ak by nebol presvedčený o transparentnosti celého procesu modernizácie, určite by neprišiel do parlamentu vysvetľovať. „Žiaden tender nebol. Toto je vývoj a výskum. A nebola podpísaná žiadna zmluva, ale memorandum o porozumení,“ vysvetlil. Na margo Hoľka upozornil, že je jeho podriadený. Gajdoš pritom trvá na tom, že pri Nemcoch a Francúzoch sa projekt realizovať nedal, lebo spoločný výskum a vývoj možno na základe smernice robiť iba medzi spoločnosťami, ktoré vlastní štát.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas... Foto: TASR, Jakub Kotian
danko, nr sr, andrej danko Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas schôdze NR SR.

Jaroslav Paška vo svojej faktickej poznáme k vystúpeniu ministra Gajdoša uviedol, že opozícia pri zvolávaní mimoriadnej schôdze použila „klamstvá a nie fakty a preto by mala svoj návrh z rokovania stiahnuť,“ uviedol Paška.

Boris Kollár zo Sme rodina reagoval na Paškovu poznámku vyjadrením, že „opozícia je tu od toho, aby sa pýtala a aby poukazovala na problémy. Žijeme v parlamentnej demokracii a je našim legitímnym právom sa pýtať,“ povedal šéf strany Sme rodina Kollár.

Krajniak: Ministerstvo chce kúpiť škodovku za cenu mercedesu

Ministerstvo obrany plánuje kúpiť škodovku za cenu mercedesu. Uviedol to na mimoriadnej schôdzi v Národnej rade SR poslanec za hnutie Sme rodina Milan Krajniak. Podľa jeho slov je suma za jedno vozidlo značne premrštená. „Ministerstvo vysoké ceny odôvodňuje tým, že fínska firma Patria vyvinula nový prototyp vozidla a práve preto sumy za jedno auto narastajú. To nie sú dostatočné argumenty,“ uviedol v rámci rozpravy v parlamente Krajniak.

„Prototyp, ktorý rezort predstavil verejnosti, novinárom a odborníkom bude v konečnom dôsledku iba predražená skladačka. Delostrelecká veža, ktorá má byť na fínske podvozky inštalovaná, má 40-ročný sovietsky kanón, ktorý je zastaralý a čoskoro aj nefunkčný. Ďalším veľkým problémom je podľa môjho názoru slabé pancierovanie, ktoré našim vojakom poskytne iba minimálnu ochranu,“ pokračoval Krajniak.

Zároveň uviedol, že armádne transportéry 8×8, ktoré rezort obrany plánuje kúpiť z Fínska, budú „vlastne skladačkami pochádzajúce zo Švédska, Česka, Izraela či Nemecka. Hoci stroje budú zmontované na Slovensku, reálne budú tak z 20 percent vyrobené u nás,“ uviedol Krajniak. Svoje vystúpenie ukončil slovami: „Sláva vlasti!“

Live prenos z mimoriadneho rokovania NR SR.

Modernizačné projekty armády

  • Viacúčelové vrtuľníky Black Hawk UH-60M
  • Nákladné a dopravné lietadlá C-27J Spartan
  • Supersonické stíhačky
  • Obrnené transportéry 8×8 a 4×4
  • 3D radary stredného dosahu

Blaha označil Krajniaka za lobistu

Radovan Baláž z SNS v reakcii na slová Krajniaka uviedol, že vozidlo, o ktorom hovoril, je len prototypom, na ktorom sa bude ďalej pracovať. „Potrebujeme vozidlá, ktoré budú schopné obrániť Slovensko a potrebujeme vozidlá, ktoré budú schopné plávať,“ uviedol Baláž.

Na slová Krajniaka, že modernizácia armády vytvorí 50 nových pracovných miest, kde podľa jeho slov bude každá pozícia stáť v prepočte 8 miliónov eur zareagoval Gábor Grendel z OĽaNO, ktorý s dávkou irónie uviedol, že „výkladnú skriňu našej armády budú montovať migrujúci nezamestnaní“.

Ľuboš Blaha zo Smeru označil vystúpenie Krajniaka za lobovanie za nemeckú strojársku firmu. „Čo ste nejaký obchodník, že na pôde parlamentu si dovolíte lobovať za konkrétnu firmu?,“ uviedol Blaha.

Opozícia chce komisiu

Výsledkom mimoriadnej schôdze má byť uznesenie, v ktorom parlament vyjadrí vážne znepokojenie nad netransparentným a nesystematickým spôsobom modernizácie OS SR a má požiadať vládu, aby predložila na najbližšiu schôdzu NR SR Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj OS s výhľadom do doku 2030.

Opozícia ďalej chce, aby NR SR zriadila komisiu na plánovanie a kontrolu rozvoja a modernizácie OS SR zloženú zo zástupcov poslaneckých klubov všetkých demokratických politických strán.

Poslanci v odôvodnení pripomínajú, že na základe minuloročného uznesenia parlamentu z mája má rezort obrany konzultovať s parlamentom plány týkajúce sa obrany. Zároveň minister obrany Peter Gajdoš (SNS) predložil Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj OS SR s výhľadom do roku 2030, ktorý vláda schválila 4. októbra 2017. Kabinet pritom uznesením Gajdoša poveril, aby tento dokument v parlamente odôvodnil.

Viac ako miliarda eur

„Spomínaná deklarácia a uznesenie dodnes neboli naplnené. Vláda SR a špeciálne ministerstvo obrany postupujú vo veci modernizácie svojvoľne, bez konzultácie s parlamentom a bez informovania nielen opozičných, ale aj koaličných partnerov. Diskusia sa vedie cez médiá a tlačové konferencie. Takýto postup pokladáme za vrcholne nezodpovedný a neprijateľný,“ odkázala opozícia s tým, že obrana nemôže byť vecou pár jednotlivcov na ministerstve obrany (MO) a v SNS.

Zároveň tvrdí, že MO koná netransparentne a s vážnymi podozreniami z porušovania princípov nediskriminácie a porušovania zásad hospodárnosti a efektívnosti vo vynakladaní verejných financií. „Problematickým nie je len netransparentný a diskriminačný nákup vojenských transportérov za 1,2 miliardy eur, ale aj podozrivá a neustále odďaľovaná plánovaná modernizácia leteckej techniky,“ uvádzajú.

Pripravený Gajdoš

Modernizáciu armády v aktuálnom režime pod vedením SNS preto opozícia považuje za ohrozenie pre verejné financie, ale aj pre samotnú obranyschopnosť a dôveryhodnosť krajiny.

Ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že rešpektuje vôľu opozičných poslancov zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu, pričom Gajdoš je pripravený informovať o všetkých procesoch a plánoch. Podľa hovorkyne MO Danky Capákovej bude minister poslancov informovať tak, „ako to už urobil verejne aj prostredníctvom Bezpečnostnou radou a vládou SR schváleného dlhodobého plánu rozvoja“. Aj šéf národniarov Andrej Danko garantoval, že Gajdoš zodpovie všetky otázky poslancov.

Viac ako dva roky trvajúci tender na nákup vojenských radarov sa bude rušiť. Zákazku za zhruba 60 miliónov chce minister Gajdoš zopakovať vo vlastnej réžii. Nové 3D radary stredného dosahu mali nahradiť sovietske rádiolokátory P-37 od výrobcu Almaz Altej.

Viac čítajte v článku Modernizácia armády: Jeden krok vpred, dva vzad

Na snímke zľava náčelník generálneho štábu... Foto: TASR, Jakub Kotian
maxim, kiska, gajdoš Na snímke zľava náčelník generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, prezident SR Andrej Kiska a minister obrany SR Peter Gajdoš počas spoločného tlačového vyhlásenia na veliteľskom zhromaždení náčelníka OS SR.

Kiska vyzýva armádu: Musíte míňať transparentne a efektívne

Pokiaľ si Ozbrojené sily (OS) SR chcú udržať vysokú, viac ako 70-percentnú dôveryhodnosť verejnosti, musia míňať prostriedky na svoju modernizáciu transparentne, koncepčne a efektívne. Prezident a vrchný veliteľ ozbrojených síl SR Andrej Kiska to uviedol pri príležitosti veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Milan Maxima.

Na hodnotení výcvikového roka 2017 Kiska pripomenul, že armáda SR dostala na ďalšie obdobie obrovské prostriedky na modernizáciu a skvalitňovanie ozbrojených síl. „Každé jedno euro z tých 500 miliónov eur musí byť minuté transparentne a afektívne, každý jeden nákup musí byť uskutočnený podľa zodpovedných plánov,“ zdôraznil Kiska.

Proces však nesmie stagnovať, Kiska v tejto súvislosti upozornil na oblasti, ktoré dlhodobo trpia v dôsledku zastaranosti, osobitne zvýraznil nadzvukové letectvo. „Keď som si dnes vypočul, ako málo letových hodín majú naši letci v dôsledku zastaranej techniky, bol som zhrozený,“ netajil Kiska.

Poliačik: Sme v situácii, keď už je narušená bezpečnosť tohto štátu

Slovenská republika sa dostala do situácie, keď základné vojenské záväzky voči medzinárodným partnerom nie sú dodržiavané a sme v situácii, keď už je narušená aj samotná bezpečnosť tohto štátu. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásil opozičný poslanec Martin Poliačik (nezaradený).

Martin Dubéci, ktorý sa venuje otázkam bezpečnosti, upozornil, že naši vojaci fungujú v nedostatočných podmienkach. „Modernizácia armády je v zlom stave, mladí vojaci do armády neprichádzajú a elita z Ozbrojených síl SR odchádza. To narúša základný aspekt bezpečnosti našej krajiny. O tomto politici nehovoria,“ povedal.

Poliačik v rámci prebiehajúcej mimoriadnej schôdze venovanej problematike modernizácie armády predloží doplňujúci a pozmeňujúci návrh k uzneseniu, ktoré má byť výsledkom tejto schôdze. Poliačik v ňom chce zaviazať vládu, aby zverejnila výsledky hodnotenia v rámci plánovacieho procesu NATO (NATO Defence Capability Review).

Tvrdí totiž, že pravidelné hodnotenie NATO v oblasti obranného plánovania je objektívnym a nezávislým hodnotením Aliancie, ktoré pomenúva stav a možnosti rozvoja ozbrojených síl. „Je na rozhodnutí členskej krajiny, či toto hodnotenie zverejní, pričom Dánsko či Slovinsko tak už niekedy urobili, na rozdiel od Slovenska,“ upozornil opozičný poslanec.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ