V Bratislave na proteste zaznievala aj podpora spravodajcom RTVS

SITA, TASR, Pravda.sk | 04.05.2018 16:35, aktualizované: 
Protest Za slušné Slovensko  - predvečer svadby Foto: ,
Zhromaždenie "Za slušné Slovensko - predvečer svadby" na Námestí SNP 4. mája 2018 v Bratislave.
Zhromaždenia občanov v slovenských mestách mali v piatkový podvečer silný motív. Konali sa deň pred plánovanou svadbou zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Ďalším motívom bola situácia v RTVS. Zhromaždenia podporili nahrávkou štátnej hymny Slovenskej republiky aj americká speváčka Joan Baez a spevák Juraj Benetin.

Podľa odhadu agentúry SITA sa na zhromaždení na bratislavskom Námestí SNP stretlo 25-tisíc demonštrantov.

Na úvod odznela pieseň Jaromíra Nohavicu Sarajevo, ktorú si Ján Kuciak a Martina Kušnírová vybrali ako svoju svadobnú pieseň. Organizátori pripomenuli, že tancovať na ňu budú v nebi a veria, že ju počujú.

„Bratislava je hlavným mestom slobody tlače,“ ozýval sa na námestí SNP obsah listu, ktorý napísal Christophe Deloire, šéf organizácie Reportéri bez hraníc. Deloire v ňom okrem iného kritizoval aj to, že páchateľov vraždy zatiaľ nezatkli a „politici a oligarchovia naďalej súdia reportérov,“ dotkol sa aj témy diania v RTVS a prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače.

Podporu spravodajcom RTVS vzdali organizátori, aj predstavitelia médií, ktorí vystúpili na pódiu a prečítali list na podporu redaktorov RTVS, ktorý podpísalo vyše dvesto novinárov. Jaroslavovi Rezníkovi organizátori odkázali, že RTVS nepatrí len jemu, ale všetkým občanom. „Sme radi, že za kolegov z RTVS sa postavili ďalší novinári zo slovenských médií," vyhlásili organizátori.

Protest Za slušné Slovensko - predvečer svadby,...
Pochod Za slušné Slovensko s názvom Predvečer...
+7Protest  Za slušné Slovensko - Predvečer...

Farmári protestovali na traktoroch

Protesty podporili aj farmári, ktorí vyšli na traktoroch v niektorých slovenských mestách.

Na proteste farmárov sa na slovenských cestách zúčastnili stovky traktorov a osobných vozidiel, potvrdila Lucia Gallová z Vidieckej platformy. Ako dodala, na 19 trasách sa od 14:00 do 16:00 pohybovalo zhruba 400 traktorov a sto osobných automobilov, ktoré takisto podporovali protest farmárov.

Na verejných zhromaždeniach Za slušné slovensko sa taktiež v piatok čítal list farmárov, ktorým vysvetľujú, prečo opäť vyšli s traktormi na cesty. Zopakovali v ňom aj svoje požiadavky voči vláde a štátnym úradom a hovoria, že vo svojich protestoch mienia pokračovať.

Jazda farmárov v Trebišove.

Farmári chcú protestovať aj naďalej

„Máme tú česť odovzdať vám pozdravy z traktorov z celého Slovenska. Politika sa opäť musí stať službou všetkým. Na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň v Košiciach, prehovoril farmár, ktorý povedal, že je ochotný dokázať korupciu na Slovenskom pozemkovom fonde. Nikto zo zúčastnených z ministerstva na to nereagoval,“ hovorili za skandovania hesla „Hanba!“ predstavitelia spojených iniciatív, ktoré združujú napríklad iniciatívy Chceme veriť, Iniciatívu slovenských učiteľov, Kultúrny reparát, či Iniciatívu poľnohospodárov.

„Prosíme vás aby ste nám tolerovali aj prípadné ďalšie patálie. Pretože my v svojich protestoch budeme pokračovať ďalej,“ uviedol na proteste v Prešove farmár z okolia Košíc František Oravec.

Problém vidia farmári predovšetkým v nečinnosti vládny a štátnych orgánov. „Poľnohospodárstvu vládne ministerka, ktorú treba nútiť k tomu čo je jej povinnosťou. V polícii pracuje mnoho ľudí, ktorí nás pred gaunermi nechránia, ale naopak im neraz aj pomáhajú. Minimálne svojou nečinnosťou. Aj v týchto dňoch sú farmári vystavovaní zastrašovaniu, fabrikovaniu falošných dôkazov, ktoré majú byť proti nim použité,“ dodal Oravec.

Protest farmárov v okolí Trenčína.

Bratislavská polícia nezaznamenala incidenty

Krátko pred pol siedmou sa námstím rozliehala slovenská hymna, tentokrát v podaní ľudového zoskupenia Muzička. Hymnou sa zhromaždenie skončilo. Verejné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave aj pochod, ktorý mu predchádzal, prebehli podľa polície pokojne. „Prípady narušenia verejného poriadku zo strany účastníkov zhromaždenia a pochodu sme doposiaľ nezaznamenali,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Veronika Slamková. Policajti situáciu v Bratislave aj naďalej monitorujú.

Zhromaždenie, ktoré organizovala občianska iniciatíva Za slušné Slovensko a iniciatíva študentov Nie je nám to jedno sa začalo o 16:30 pred budovou Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici. Sprievod sa presunul na Námestie SNP, kde sa o 17:00 začal program.

"Jednou z lekcií, ktorú nás smrť Jána Kuciaka naučila, je, že za slobodu médií sa musí postaviť aj verejnosť. Voláme nielen po slušnej polícii, súdoch a úradoch, ale aj slušných a nezávislých médiách, ktoré nie sú sluhami politikov. Preto spoločne verejne odmietame normalizáciu, ktorá sa začala v RTVS,“ uviedli organizátori podujatia.

Iniciatívy: Politika musí slúžiť ľuďom

Iniciatívy chcú spoločne politikom jasne odkázať, že neplatí “vyhraj voľby, môžeš všetko“. “Ukážeme politikom, ktorí sa nám vysmievajú, že nikam neodchádzame, že stále voláme po tom, aby bola politika službou – službou všetkým ľuďom, nielen „našim“ ľuďom. Odmietnime zametanie korupčných a politických káuz pod koberec,“ cituje tlačová správa predstaviteľov iniciatív.

V nej sa zároveň dodáva, že ostatné iniciatívy, ktoré zbierajú podpisy za referendum o predčasných voľbách, ich budú zbierať aj v piatok počas konania zhromaždenia.

Ľudia sa zišli naprieč Slovenskom

Za slušné Slovensko demonštrovali ľudia po celom Slovensku, približne 400 sa ich zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili občianski aktivisti, študenti i seniori.

Rečníci ľudí vyzvali, aby neboli ľahostajní a pokračovali v snahe zlepšiť Slovensko. Minútou ticha si tiež pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice. My všetci sme ich pozostalí a máme právo smútiť. Ján Kuciak by však určite chcel, aby sme dali hlavy hore a bojovali za lepšie Slovensko, za našich blízkych a rodiny, povedal jeden z organizátorov zhromaždenia a priateľ zavraždeného novinára Marek Hattas.

O zlyhaní štátu, ktorý ovládali politickí nominanti a bujnie v ňom rodinkárstvo hovorila aj pracovníčka štátneho úradu Monika. V roku 2013 Robert Kaliňák s dnešnou ministerkou vnútra Denisou Sakovou s veľkou pompou ohlásili reformu štátnej správy ESO, ktorá priniesla iba nárast byrokracie, zvýšenie počtu úradníkov a právny chaos. Málokto vie, že v rámci Európskej únie má Slovensko hneď po Luxembursku najväčší počet úradníkov v pomere k počtu obyvateľov. A týchto úradníkov si na všetkých stupňoch dosadzuje štátostrana, aby chránili ‚ich‘ ľudí. Tento stav môžu zmeniť iba predčasné voľby, vyhlásila.

zväčšiť Na snímke protestné zhromaždenie "Za... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Nitra protest Za slušné Slovensko Na snímke protestné zhromaždenie "Za slušné Slovensko - predvečer svadby" v Nitre dňa 4. mája 2018.

V Banskej Bystrici aj ‚biela vrana‘

Takmer 1000 ľudí prišlo na Námestie SNP v Banskej Bystrici, na ďalší z mítingov organizovaných iniciatívou Za slušné Slovensko. „Dnes sa tu stretávame aj preto, že situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá. Ale v prvom rade preto, že 5. mája mala byť svadba Jána a Martiny. Radi by sme im týmto venovali spomienku,“ povedala TASR jedna z organizátorov Martina Strmeňová. Protestné mítingy sa podľa nej budú konať dovtedy, pokiaľ si to situácia na Slovensku bude vyžadovať.

Na podujatí vystúpila aj „biela vrana“ Ľubica Lapinová, bývalá pracovníčka Národného lesníckeho centra, ktorá pred časom poukázala na predražené nákupy v podniku. Asi po polhodine sa pridali aj farmári, ktorí prišli na banskobystrické námestie na niekoľkých traktoroch. Hovoril tiež zástupca z iniciatívy Kultúrny reparát, zástupcovia učiteľov a študentov.

Organizátori vyzvali ľudí aj na to, aby svojimi podpismi prispeli pod petíciu za vyhlásenie referenda za predčasné parlamentné voľby.

Trnavčania vytvorili plagát ‚slušného a neslušného Slovenska‘

My všetci sme tí, na ktorých sme čakali. Týmito slovami sa prihovoril v piatok Trnavčanom na ďalšom z protestných mítingov Za slušné Slovensko jeho organizátor Pavol Koprda. Na Trojičné námestie prišlo zhruba dvesto Trnavčanov.

zväčšiť Snímka zo zhromaždenia Za slušné Slovensko -... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR Trnava protest Za slušné Slovensko Snímka zo zhromaždenia Za slušné Slovensko - predvečer svadby v Trnave v piatok 4. mája 2018.

Účastníci mali počas mítingu možnosť napísať na plagát, čo vnímajú na Slovensku ako slušné, a čo je podľa nich neslušné. Kým protest skončil, papier sa úplne zaplnil, pričom niektorí písali svoje poznatky aj opakovane. „Vyčistenie súdov, rýchle a spravodlivé riešenie súdnych sporov, Sme za slušnosť v slovenskej politike, Chceme krajší zajtrajšok pre naše deti,“ boli nápisy na jednej strane plagátu. Na opačnej Trnavčania napísali okrem iného, že „Už toho bolo dosť, Fico presviedča sám seba, že ho táto krajina potrebuje“.

V úvode mítingu vystúpil redaktor týždenníka Týždeň Martin Mojžiš, ktorý zdôraznil, že na Slovensku sa stále vďaka novinárom ľudia dozvedajú o kauzách politikov, a že novinári suplujú ich prácu. Kriticky sa vyjadril k niektorým postupom vyšetrovacieho tímu Kuciakovej vraždy. Položil otázku, či médiá majú donekonečna nahrádzať prácu polície, prokuratúry a súdov. „Nemôžu, ale ani nebudú musieť, médiá s ich čitateľmi a divákmi dosiahli po najvyššej obeti Jána Kuciaka to, že neslušné Slovensko sa otriaslo v základoch a otrasy spôsobili zemetrasenie na najvyšších pozíciách,“ povedal Mojžiš. Novinári a tí, ktorým sú ich informácie určené, podľa neho menia Slovensko k lepšiemu.

V Prešove pozývali na koncert do Gregoroviec

V predvečer plánovanej svadby zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa na ďalšom protestnom zhromaždení stretli po niekoľkých týždňoch opäť aj ľudia v Prešove. Na pietnej spomienke a následných zhromaždeniach Za slušné Slovensko sa takto zišli už po siedmykrát. V sobotu sa v neďalekých Gregorovciach uskutoční na počesť zavraždenej dvojice Koncert pre Martinu a Jána.

Dôvodom na ďalšie z protestných zhromaždení je podľa jedného z organizátorov Matúša Nakatu, že dve základné požiadavky iniciatívy Za slušné Slovensko ostali stále nenaplnené. „Stále nemáme vládu, ktorú by sme mohli považovať za dôveryhodnú a stále nepoznáme odpoveď na to, kto zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, ani na kauzy, na ktoré Janko poukazoval,“ povedal Nakata.

Zároveň podľa neho chceli zhromaždením poukázať aj na prehĺbenie krízy slobody tlače v súvislosti s aktuálnou situáciou v RTVS. Na zhromaždení organizátori predstavili výpočet káuz vlády za posledné roky a vyhlásili manifest – desatoro s víziou slušného Slovenska. Ohlásili tiež vznik celoslovenskej platformy. „Nestratiť vieru, nezatrpknúť a neustať. Toto sú tri naše najdôležitejšie úlohy,“ povedal davu organizátor zhromaždení Za slušné Slovensko z Košíc Igor Kupec.

V závere organizátori ľudí pozvali do neďalekých Gregoroviec. V rodnej obci Martiny Kušnírovej sa v sobotu 5. mája, teda v deň plánovaného sobáša Martiny a novinára Jána Kuciaka, uskutoční Koncert pre Martinu a Jána, na ktorom sa zídu rodiny zavraždených snúbencov. Uctiť si pamiatku zavraždenej dvojice si spolu s príbuznými prídu viacerí ich obľúbení umelci, ako aj ďalšie mená slovenskej a českej scény. Podujatie sa začne o 14:00 svätou omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Koncert bude od 16:00 na futbalovom ihrisku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ