Na Sibíri hasiči ďalej bojujú s plameňmi, väčšinu však nechávajú horieť

ČTK | 19.08.2019 11:16
Ruskí hasiči počas posledných dvadsiatich štyroch hodín uhasili lesné požiare na ploche takmer 27-tisíc hektárov. Súčasne sa pokúšajú uhasiť desiatky ďalších požiarov na ploche 85 396 hektárov, najmä na Sibíri a na Čukotke. Oznámila to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na údaje od špecializovanej štátnej agentúry Avialesoochrana, zaoberajúca sa leteckou ochranou lesov.

V ťažko dostupných a vzdialených miestach na Sibíri súčasne podľa agentúry horia lesy na ploche 1,2 milióna hektárov. Ale tieto požiare sa nehasia, pretože náklady na hasenie by podľa úradov boli vyššie ako predpokladané ško­dy.

Na prelome júla a augusta sibírska tajga postupne horela na ploche troch miliónov hektárov. Pomoc prezidentovi Vladimirovi Putinovi vtedy telefonicky ponúkol jeho americký náprotivok Donald Trump. Dym z požiarov dusí aj vzdialené mesta za hranicami Ruska, ekológovia sa obávajú globálnych následkov sibírskych požiarov, napríklad rýchlejšieho topenia arktického ľadu. Za príčinu alarmujúcej kalamity médiá považujú pasivitu miestnych úradov a nedostatok peňazí. Podľa ekológov oheň tento rok zničil lesy na 14,9 milióna hektároch a hrozí, že padne sedem rokov starý rekord, keď v Rusku zhorelo 18,1 milióna hektárov lesa, čo je asi tri a pol násobok rozlohy Slovenska.