Gajdoš chce pri Vydre prelomiť Pellegriniho veto

Dominik Hutko, Pravda | 06.09.2019 14:44, aktualizované: 
ministerstvo obrany Ján Hoľko Pavol Gajdoš Foto: ,
Ján Hoľko a Pavol Gajdoš na tlačovej konferencii.
Nákup osemkolesových obrnených transportérov 8x8 stojí. Premiér Peter Pellegrini (Smer) ho už takmer rok nezaradil na rokovanie vlády. Schválenie zákazky za 417 miliónov eur predseda vlády podmienil prijatím strategických obranných dokumentov. Tie však SNS v parlamente blokuje pre kritický pohľad na Rusko. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) napriek tomu očakáva podporu pre transportéry a verí, že projekt vláda schváli ešte tento mesiac.

„Trváme na tom, že ak má byť modernizácia Ozbrojených síl zmysluplná, musí byť realizovaná systémovo. Takto to robíme a skutočne je to najväčšia modernizácia v histórii,“ vyhlásil minister Gajdoš pri zhodnotení napĺňania plánu rozvoja obrany. Podľa tohto plánu má byť v armáde do roku 2030 preinves­tovaných 30 miliárd eur, z toho 7,5 miliardy na modernizačné projekty a viac ako 577 miliónov na budovanie infraštruktúry.

VIDEO: Podľa generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva obrany Jána Hoľka je projekt 8×8 Vydra pripravený v takej podobe, že sa môže spustiť sériová výroba 81 vozidiel.

Video

Najvýznamnejším a doteraz historicky najväčším projektom je obmena štrnástich stíhacích lietadiel F-16 dokopy za necelé dve miliardy eur. Minister vyzdvihol tiež nákup 81 osemkolesových obrnených transportérov, ktorým dali meno Vydra, za 417 miliónov eur. Prototyp vozidla mohla verejnosť vidieť na nedávnych oslavách SNP v Banskej Bystrici.

„Som nesmierne hrdý, pretože aj v Teleráne bolo vozidlo predstavené a muselo prejsť obrovskú vzdialenosť zo Senice do Banskej Bystrice potom do Bratislavy a naspäť. Takže, ako vidíte, prešlo ďalšími praktickými skúškami a tým zabezpečilo komplexnosť preverenia,“ pochválil prototyp Gajdoš.

Na výrobe prototypu sa podieľali tri firmy – štátna Konštrukta Defence ako generálny dodávateľ, fínska pološtátna firma Patria a dubnická spoločnosť EVPÚ. Generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko očakáva, že na sériovej výrobe sa môže podieľať zhruba 16 firiem slovenského obranného priemyslu a jedna česká. „Tie firmy, ktoré sú dnes prezentované v zbrojnom priemysle, budú mať určite svoje miesto,“ zdôraznil Hoľko.

Podľa Hoľka je projekt 8×8 Vydra pripravený v takej podobe, že sa môže spustiť sériová výroba 81 vozidiel. Cena jedného kusa neprevýši 4 milióny eur s DPH. Ak zámer schváli vláda, konkrétne podniky bude vyberať Konštrukta Defence. „Výroba by mala ísť transparentným spôsobom. Ak Konštrukta Defence dostane zmluvu, bude pokračovať v zmysle pravidiel výberového konania na dodávky jednotlivých subdodávateľov,“ avizuje Hoľko.

Materiál o obstarávaní vozidiel 8×8 predložil rezort obrany vláde na konci minulého novembra. Kvôli kritike pre netransparentnosť bol z rokovania stiahnutý, rezort takéto podozrenia odmieta. O obstarávanie tohto transportéra sa zaujíma Úrad pre verejné obstarávanie.

Premiér od vlaňajšieho novembra zákazku na Vydru na zasadnutie vlády nezaradil. Pellegrini vysvetlil, že najskôr treba prijať v parlamente kľúčové strategické dokumenty. Bezpečnostná a obranná stratégia definujú potreby našej bezpečnosti a obrany a ich zabezpečenie vidia v partnerstve s NATO.

„Budem preferovať a trvať na tom, aby sa ďalšie zásadné veľké rozhodnutia o vyzbrojovaní armády začali robiť až potom, ako sa vyrovnáme s týmito strategickými dokumentmi, ktoré sa týkajú obrany a obrannej doktríny tohto štátu,“ tvrdil ešte vlani Pellegrini.

Úrad vlády v piatok nespresnil, či premiér na tejto svojej podmienke stále trvá, alebo ju prehodnotí. Ministerstvo obrany avizuje, že projekt bude čoskoro schválený. „Prešiel celým komplexom opatrení a dialógov a je pripravený na schválenie. Predpokladám, že tento mesiac sa dočkáme a bude prerokovaný,“ vyhlásil Hoľko.

V rámci modernizácie v armáde Gajdoš vyzdvihol nákup dvoch talianskych dopravných lietadiel Spartan a deviatich amerických vrtuľníkov Black Hawk zhruba za 234 miliónov eur. Tie však boli realizované ešte za predchádzajúceho vedenia rezortu. V máji bolo dodaných 18 amerických terénnych vozidiel Solaris a 25 kusov slovenských húfnic Zuzana 2 za 175 miliónov eur. Minister pripomenul, že na vládu predložil projekt 3D radarov za 155 miliónov eur, ktoré navrhuje kúpiť od Izraela. Plánuje modernizáciu tankov T-72 a projekt ťažkých pásových bojových vozidiel.

Na otázku, čo všetko stihne do budúcoročných parlamentných volieb, minister priamo neodpovedal. „Materiál 8×8, ale aj radary sme predložili vláde a akonáhle bude zaradený do programu, som pripravený ho kedykoľvek obhájiť. Nemôžeme prestať zabezpečovať Ozbrojené sily iba preto, že sa blížia voľby. Nedokážem si predstaviť, že by sme teraz skončili a poprosili protivníka v boji, že, prepáčte, ale my máme voľby,“ reagoval Gajdoš.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ