Kočner mal dať sledovať a lustrovať aj generálneho prokurátora Čižnára

Pravda, TASR | 25.10.2019 11:13
jaromír čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
Marian Kočner mal dať okrem novinárov sledovať aj generálneho prokurátora. Jaromír Čižnár mal byť dokonca lustrovaný v policajných databázach a to viac ako 30-krát, informovala televízia JOJ.

Prípadom sa zaoberá bratislavská krajská prokuratúra a vec plánuje postúpiť aj na Úrad inšpekčnej služby. Dôvodom, prečo bol Čižnár v hľadáčiku, je, že na neho ako na generálneho prokurátora nemali žiaden vplyv, informovala televízia JOJ.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v polovici augusta (19. 8.) informoval, že okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori. Celé to malo vyústiť do objednávky vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

V kauze lustrácie zavraždeného novinára Jána Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roka pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavla Vorobjova v súvislosti s lustráciou Kuciaka obvinili. Zároveň pokračuje vyšetrovanie zástupcu riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a Michala Zubčáka z odboru podpory riadenia.

Policajný prezident Milan Lučanský ešte v apríli prisľúbil, že nezákonné lustrácie sa už v polícii nezopakujú. „V súvislosti so zamedzením neoprávnených lustrácií prezident Policajného zboru prikázal zvýšenú a dôkladnejšiu kontrolnú činnosť nadriadených užívateľov informačných systémov, aby boli podchytené všetky dôvody lustrácií. Zároveň boli uplatnené požiadavky na úpravu informačných systémov, konkrétne k doplneniu dôvodu lustrácie ako povinného kritéria a jeho doplnenia do logov u tých systémov, kde táto funkcionalita nebola. Taktiež Policajný zbor spolu s príslušnou sekciou ministerstva vnútra pracuje na vytvorení podmienok pre zavedenie elektronického služobného preukazu,“ priblížil zmeny hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Stanovisko Etickej komisie prokuratúry

Etická komisia prokuratúry s veľkým znepokojením vníma informácie o reálnom ohrození života a zdravia prokurátorov, iných verejne činných osôb a ich rodinných príslušníkov v súvislosti s výkonom ich verejných funkcií ako i informácie o sledovaní generálneho prokurátora Slovenskej republiky a ďalších prokurátorov organizovanými skupinami či zločineckými skupinami a ich nezákonnom lustrovaní v policajných databázach.

Etická komisia prokuratúry zároveň vyjadruje podporu týmto osobám, ktoré napriek hrozbám, sledovaniam a lustráciám nekompromisne postupujú pri výkone svojej funkcie s nepokriveným hodnotovým kreditom v súlade so zákonom.

Etická komisia prokuratúry vážiac si hodnoty, na ktorých je postavené fungovanie každého právneho štátu, zastáva názor, že jeho imanentnou súčasťou je, aby všetci predstavitelia verejnej moci pri výkone svojej funkcie postupovali striktne podľa zákona, rešpektujúc pri tom slušnosť a spravodlivosť ako najvyššie hodnoty služby verejnej moci občanom.

Etická komisia prokuratúry je presvedčená, že len bezvýhradným napĺňaním zmyslu práva v postupe a rozhodnutiach orgánov verejnej moci s cieľom dosiahnuť spravodlivosť a slušnosť možno eliminovať snahy určitých skupín spoločnosti o znefunkčnenie právneho štátu, ktoré vyúsťujú dokonca k takým závažným skutočnostiam, ako je ohrozenie života a zdravia osôb, ktoré hodnoty právneho štátu bránia.

Etická komisia prokuratúry zároveň zvýrazňuje, že celá spoločnosť by mala svojimi postojmi chrániť právny štát, ústavné princípy a slobodu, ktorá nie je samozrejmá a ochrana ktorej je absolútnou prioritou každého člena spoločnosti.