Sever Anglicka sužujú záplavy, vyžiadali si už jednu obeť

ČTK | 08.11.2019 17:07
anglicko, záplavy Foto:
Na snímke ľudia sa brodia v zaplavenej obytnej časti anglického Doncasteru 8. novembra 2019. Polícia v anglickom grófstve Derbyshire v piatok oznámila, že vyzdvihla z vody telo ženy, ktorá sa počas povodní pravdepodobne utopila v rozvodnenej rieke Derwent na severe Anglicka.
Sever Anglicka a Wales sužujú rozsiahle záplavy, ktoré si už vyžiadali jednu obeť. V grófstve Derbyshire zomrela žena, ktorú strhla rozvodnená rieka Derwent, uviedol server BBC. Intenzívne zrážky narušili na mnohých miestach prevádzku na cestách aj na železnici a vyžiadali si evakuácie. Desiatky ľudí uväznila veľká voda vo štvrtok večer v nákupnom centre v severoanglickom meste Sheffield, zákazníci tak museli prečkať noc na laviciach a stoličkách.

Záchranári od dnešného rána pátrali po žene, ktorú v blízkosti mesta Darley Dale strhol prúd. Predpoludním ju ale objavili mŕtvu, uviedla polícia.

Pracovníci na tiesňových linkách v grófstve Yorkshire dostali od štvrtkového večera stovky telefonátov a poskytujú koordinovanú pomoc. Do zaplavených domov poslali pre 120 ľudí hasičov na lodiach, uviedol denník The Guardian.

Varovanie pred extrémnym nebezpečenstvom spôsobeným povodňami platí na šiestich miestach v okolí rieky Don, ktorá vystúpila do rekordnej výšky 4,57 metra. Celkovo hydrológovia vydali cez 120 výstrah. Ďalšie záplavy by podľa meteorológov mohli prísť aj dnes, neskôr počas dňa dážď zoslabne. V noci a ďalších dňoch má ale zase začať pršať.

„Na niektorých miestach napršalo počas jediného dňa také množstvo zrážok ako inokedy za celý mesiac,“ uviedol meteorológ Alex Burkill.