Senát Spojených štátov pochválil Čechov a Slovákov

ČTK | 13.12.2019 00:32
Zahraničný výbor Senátu Spojených štátov schválil rezolúciu pripomínajúcu 30. výročie zamatovej revolúcie a vznik samostatných štátov - Českej republiky a Slovenskej republiky pred 26 rokmi.

Deklarácia okrem iného kladne hodnotí demokratický a hospodársky vývoj v oboch krajinách od pádu komunizmu. Informovala o tom v tlačovej správe česká ambasáda vo Washingtone. Budúci týždeň rezolúciu formálne schváli Senát v pléne.

Senát v rezolúcii, ktorú výbor schválil v stredu, kladne hodnotí vývoj v Česku a na Slovensku v uplynulých 30 rokoch a blahoželá obom krajinám k výročiam a pokroku v budovaní demokracie, slobody a prosperity.

Text vyzdvihuje blízke priateľstvo a spojenectvo USA s oboma krajinami, založené na spoločných hodnotách, vzájomnej úcte a blízkej spolupráci, a tiež vyjadruje poďakovanie za príspevok Česka a Slovenska k misiám NATO.

V Spojených štátoch je teraz na návšteve český minister obrany Ľubomír Metnar. Ten vo štvrtok so svojím americkým náprotivkom Markom Esperom podpísal dohodu o nákupe 12 vojenských vrtuľníkov pre českú armádu. Jej súčasťou súčasťou je aj výcvik pilotov a personálu, údržba, vybavenie zbraňovými systémami či muníciou.

Podpísanie dohody deň potom, keď senátny výbor prijal rezolúciu, označil Metnar za symbolické. „Je to ďalšie potvrdenie našich vzájomných výborných vzťahov,“ povedal pred novinármi.