Parlament odvolal predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov Pötheovú

SITA, TASR | 29.04.2020 18:44
Soňa Pőtheová Foto: ,
Soňa Pötheová na archívnej snímke.
Parlament odvolal Soňu Pötheovú z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR. Za jej odvolanie hlasovalo 81 poslancov. Návrh predložila do Národnej rady SR vláda a po výzve ľudskoprávneho výboru parlamentu.

Problém týkajúci sa Pötheovej vznikol po tom, čo Úrad na ochranu osobných údajov SR žiadal od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku pod hrozbou pokuty informáciu o tom, kto mu poskytol video, na ktorom sa podnikateľ Marian Kočner a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila. Predsedníčka úradu Pőtheová v minulosti spolupracovala s obžalovaným podnikateľom Kočnerom.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pred plénom parlamentu uviedla, že úrad na čele s Pötheovou sa spreneveril svojmu poslaniu, keď žiadal od investigatívnych novinárov, aby prezradili svoj zdroj informácií, a to súčasne so sankciou desať miliónov eur. Ministerka zdôraznila, že sa tým jasne zasiahlo do práv novinárov a fakticky došlo k ich zastrašovaniu. Kolíková vníma návrh na odvolanie Pőtheovej ako odkaz, že ak sa inštitúcie, ktoré majú slúžiť ochrane základných práv a slobôd, spreneveria, táto vláda vie k tomu zaujať principiálny postoj.

Grendel: Mala sa angažovať aj v kauze Čistý deň

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) doplnil, že nové vedenie úradu by malo vykonať hĺbkový audit rozhodnutí doterajšieho vedenia. Medializovaná komunikácia Pőtheovej s Kočnerom podľa neho nie je jej jediný prešľap. Podotkol, že sa mala angažovať aj v kauze resocializačného zariadenia Čistý deň.

Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na stredajšom tlačovom brífingu po hlasovaní parlamentu skonštatovala, že Pőtheová namiesto toho, aby slúžila občanom, si písala s Kočnerom. Pripomenula tiež, že Pőtheová novinárov šikanovala a vyhrážala sa im pokutou. „Časy, kedy na úradoch boli takíto ľudia, musia skončiť,“ dodala.

Spis s názvom Gorila zverejnil na internete anonym v závere roka 2011. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Holúbek v ňom opisuje odposluchy zo stretnutí v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa údajne v rokoch 2005 a 2006 schádzali viacerí verejní funkcionári z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom.

Parlament odsúhlasil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o novele zákona o Súdnej rade SR. Novela umožňuje, aby sa zasadnutia rady mohli uskutočniť aj online spôsobom. Návrh tiež rieši zastupovanie predsedu súdnej rady v čase, keď jeho funkcia a funkcia podpredsedu nie je obsadená. V takom prípade zákon stanovuje, že povinnosti šéfa súdnej rady dočasne prevezme vekovo najstarší člen súdnej rady.