Pribudlo 1 883 infikovaných, laboratóriá otestovali vyše 21-tisíc vzoriek

Pravda, SITA, TASR | 02.11.2020 10:15, aktualizované: 
Testy v nedeľu odhalili 1 883 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 21 477 vzoriek. Vyliečilo sa ďalších 214 osôb. Počet úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 je 219. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Prešovskom kraji, kde malo pozitívne výsledky testov 386 ľudí. Žilinský kraj mal 349 prípadov nákazy, Košický 346. V Trenčianskom kraji potvrdili 257 infikovaných, Bratislavskom 227, Nitrianskom 130, Banskobystrickom 101 a v Trnavskom 87. Je medzi nimi 927 žien a 911 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 96 rokov. Na svojej webovej stránke to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR.

V nemocniciach je hospitalizovaných 1 462 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 1 282 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je 106 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 90 pacientov. Počet aktívnych prípadov je 48 598. Celkový počet pozitívne testovaných ľudí na Slovensku je 61 829, z ochorenia sa zotavilo 13 012 pacientov.

Od 15.00 h bude zasadať Ústredný krízový štáb.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

V nemocniciach budú môcť pracovať aj zdravotníci s covidom

Zdravotníci nakazení koronavírusom, ktorí nemajú príznaky ochorenia COVID-19, sa budú môcť starať o pacientov. Umožnilo to aktualizované usmernenie hlavného hygienika v prípade, ak by ich absencia na pracovisku mohla vážne ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zdravotníci s príznakmi pracovať nemôžu.

„Zadefinoval som určité podmienky, keď zdravotnícky pracovník, pokiaľ vyšiel pozitívny antigénovým testom alebo RT-PCR testom, ale nemá klinické príznaky, môže za dodržania prísnych hygienických opatrení poskytovať zdravotnú starostlivosť v prípade potreby, ak to zdravotnícke zariadenie naozaj zdravotníkov potrebuje a bola by ohrozená zdravotná starostlivosť,“ vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V prípade práce nakazených zdravotníkov bez príznakov sa odporúča, aby sa im najprv prideľovala práca bez kontaktu s pacientmi a zdravotníkmi (napríklad telemedicína), až následne starostlivosť o pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, starostlivosť o pacientov s podozrením na ochorenie a ako posledná starostlivosť o pacientov s inými diagnózami. Usmernenie je zverejnené na webe Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Dopady zmeny usmernenia sa podľa hlavného hygienika prehodnocovali aj so zástupcami manažmentov nemocníc. „Napríklad máme akútne brucho a nemáme chirurga, ale máme chirurga, ktorý je pozitívny na COVID-19, nevykazuje príznaky. Za dodržania protiepidemických opatrení, že sa chráni, mohol by operovať, mohol by toho pacienta zachrániť,“ zhrnul Mikas. Pripomenul, že riziko smrti z odloženia operácie by bolo podstatne vyššie ako riziko možnej nákazy.