Čaputová vyzvala Matoviča, aby čo najskôr ukončil koaličnú krízu

Pravda, TASR, SITA | 16.03.2021 14:15, aktualizované: 
Zuzana Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby čo najskôr ukončil koaličnú aj vládnu krízu. Urobila tak na ich utorkovom stretnutí.

Podľa prezidentky Slovensko potrebuje v čase krízy plne funkčnú a výkonnú vládu. Vládna kríza je podľa nej o to závažnejšia, že sa deje v súbehu s krízou pandemickou. Ľudia čelia každý deň úmrtiam svojich blízkych, ekonomickým dopadom, neistote a nárastu chudoby. Hlava štátu sa v utorok stretla aj s ministrami za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Richardom Sulíkom a Branislavom Gröhlingom.

Prezidentka Čaputová o vládnej kríze: Treba ukončiť agóniu a konať
Video

Čaputová podotkla, že v posledných týždňoch absolvovala množstvo rokovaní s koaličnými lídrami a niektorými ministrami. „Poznám ich stanoviská a oni poznajú to moje,” doplnila. Zdôraznila, že situácia dospela do krajnosti, keď dve strany vyzvali na odchod predsedu vlády a hroziacu menšinovú vládu odmieta hnutie Sme rodina. Matoviča si dnes pozvala preto, aby si od neho vypočula, ako sa chce postaviť k riešeniu tejto kritickej situácie. „Nateraz pre mňa nemal konkrétnu odpoveď,” dodala prezidentka.

Vládna kríza trvá už dva a pol týždňa a podľa jej slov Slovensko potrebuje okamžité zmeny v riadení pandémie, v komunikácii, ale aj „okamžité zmeny v ešte intenzívnejšej pomoci ľuďom, lebo chudoba a život v strachu začína byť novou epidémiou”. Poukázala aj na nutné zmeny vo vakcinácii, „ktorá nebude nedôstojným zápasom o život”.

Matovič odišiel bez slova

Premiér sa pre médiá nevyjadril ani pred a ani po rokovaní s prezidentkou a palác opustil bez záberov kamier.

Po Matovičovi sa prezidentka stretla aj s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom. Sulík po stretnutí s hlavou štátu uviedol, že prezidentku informoval o prípadnom procese odchodu SaS z vlády a koalície. „Chceme, aby prezidentka vedela, čo ju prípadne čaká,“ uviedol šéf SaS a zopakoval, že, ak premiér Matovič do stredy 24. marca neodstúpi zo svojej funkcie, SaS stiahne svojich troch z vlády a strana odíde aj z koalície.

„Teraz je na ňom, či odstúpi, alebo bude hľadať krkolomné konštrukcie,“ povedal s odkazom na Matoviča Sulík. „Je teraz na ťahu má sa vyjadriť, či sa rozhodol odstúpiť, aby sa mohlo pokračovať v zmysluplnej vláde. Ak sa svojho postu nevzdá, koaličná SaS vystúpi z vlády,“ uviedol.

Sulík takisto uviedol, že strana je v požiadavke na odchod Matoviča jednotná. „Spolu s Igorom Matovičom už vo vláde nebudeme. Stávame sa takto spoluzodpovední za katastrofálne vedenie vlády,“ doplnil šéf SaS.

Kríza vyvrcholila Sputnikom

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a šéfom SaS Richardom Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

VIDEO: Stretnutie predsedu vlády Igora Matoviča a prezidentky Zuzany Čaputovej
Video

Počas víkendu sa spomínala aj možnosť predčasných volieb. Najsilnejšie vládne hnutie OĽANO predčasné voľby odmietlo, rokovania podľa neho pokračujú, no rozpory sa zatiaľ odstrániť nepodarilo.

SaS a Za ľudí v pondelok oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy. Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v pondelok oznámil svoju demisiu. Hovorí o geste pre čo najskoršie ukončenie krízy.