Navaľnyj po hladovke vyzerá zošle, s odvolaním na súde neuspel

ČTK, TASR | 29.04.2021 11:38, aktualizované: 
navaľnyj Foto: ,
Pracovníci prekrývajú v Petrohrade grafit uväzneného vodcu opozície Alexeja Navaľného. Na stene je napísané aj heslo „Hrdina našej doby“.
Súd v Moskve zamietol odvolanie väzneného ruského politika Alexeja Navaľného proti rozsudku v kauze ohovárania veterána druhej svetovej vojny. Informoval o tom spravodajský portál Novaja gazeta.

Navaľného obhajoba žiadala o zrušenie rozhodnutia súdu, a to pre nedostatok dôkazov. Chcela tiež dosiahnuť, aby jej mandant bol zbavený obvinení. Trest vynesený nad Navaľným je podľa jeho advokátov nezákonný, nespravodlivý a bol vynesený v rozpore s právnym poriadkom.

Zástupkyňa prokuratúry označila argumenty obhajoby za neodôvodnené. Rozsudok nad Navaľným bol podľa jej názoru vynesený legálne v súlade so všetkými procesnými normami.

Výrazne schudol

Navaľnyj sa odvolacieho konania zúčastnil prostredníctvom videokonferencie. Novinári, ktorí sa jej zúčastnili na pojednávaní súdu v Moskve, po zhliadnutí záberov z konferenčného hovoru zhodne konštatovali, že Navaľnyj po niekoľkých týždňoch hladovky výrazne schudol.

Navaľnyj hovoril prostredníctvom videokonferencie aj svojom stave po ukončení protestnej hladovky. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy Navaľnyj už niekoľko dní žiada o kúsok jablka, ale vo väznici mu zatiaľ nevyhoveli. Svojej manželke Juliji Navaľnyj povedal, že maximum toho, čo teraz smie dostať, je bujón a kaša. Vyjadril sa tiež, že teraz váži, ako keď bol v siedmej triede.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy pripomenula, že Navaľnyj sa objavil naživo prvýkrát odvtedy, ako ho previezli do väzenského zariadenia IK-2 pri meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti. Doteraz sa s ním mohli stretnúť len príbuzní a advokáti.

Medzičasom sa na Navaľného webovej stránke objavila informácia, že Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal proti Navaľnému a jeho spolupracovníkom Leonidovi Volkovovi a Ivanovi Ždanovovi nové konanie – vo veci vytvorenia neziskovej organizácie, ktorá zasahuje do práv občanov.

Podľa zverejnených dokumentov bola táto kauza otvorená ešte 4. februára. Navaľného tím sa k tejto informácii dostal počas oboznámenia sa s materiálmi kauzy, ktorá súvisí s tvrdeniami prokuratúry, že Navaľným založené nadácie a sieť jeho štábov v regióne by mali by súdom označené za extrémistické a tým aj zakázané.

V prípade, že tak súd rozhodne, nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) a Fond na ochranu práv občanov (FZPG) budú postavené na roveň džihádistickým organizáciám Islamský štát a al-Káida, ktorých činnosť je v Rusku je zakázaná.

Na základe rozhodnutia ruského ministerstva spravodlivosti boli už FBK i FZPG zaradené na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Označenie „zahraničný agent“ udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 sa platnosť zákona rozšírila aj na médiá.

navaľnyj navalny Čítajte viac Navaľnyj podal žalobu pre svoje zaradenie do skupiny väzňov náchylných k úteku

Rozpúšťajú jeho štáby

Štáby, ktoré v regiónoch Ruska Navaľnyj založil, vo svojej doterajšej podobe končia. Na kanáli na internetovej platforme YouTube to vo štvrtok oznámil Navaľného spolupracovník Leonid Volkov.

Podľa spravodajského portálu RBK Volkov vysvetlil, že ide o reakciu na rozhodnutie prokuratúry, ktorá pozastavila činnosť siete regionálnych štábov. Pre štáby to je „smrtiaci úder“.

Spresnil, že ak by Navaľného štáby pokračovali vo svojej činnosti, jeho zamestnancom alebo sympatizantom by okamžite hrozilo stíhanie pre podozrenie z extrémizmu a trestnoprávne dôsledky. Nepomôže ani rebranding, lebo „by to boli odborníci z Vyšetrovacieho výboru (Sledkom – ruská obdoba amerického FBI), ktorí by rozhodovali, či ide o novú organizáciu alebo nie“.

Štvorročná práca

Vybudovanie siete regionálnych štábov trvalo podľa Volkova štyri roky. Pôvodne boli vytvorené na podporu účasti Navaľného na kampani pred prezidentskými voľbami, v ktorým ho však napokon ani nezaregistrovali ako kandidáta. Neskôr sa štáby v regiónoch zaoberali aj miestnou agendou, najmä podozreniami z korupcie alebo nedbanlivosti štátnych úradníkov.

Volkov dodal, že niektorí aktivisti v Navaľného štáboch sa medzičasom vypracovali na vplyvných regionálnych lídrov a boli zvolení za poslancov zastupiteľstiev.

Putin Čítajte viac Pre Putina sú Česi i Navaľnyj hyeny, hovorí ruský analytik

Na margo ďalšieho fungovania štábov Volkov uviedol, že ústredie ich ponecháva samých na seba a už ich nebude financovať. Zároveň vyjadril presvedčenie, že napriek tomu zvládnu svoje úlohy. „Najsilnejší prežijú a stanú sa ešte silnejšími,“ uviedol Volkov.

Stopka na podnet prokuratúry

Činnosť Navaľného štábov v regiónoch bola pozastavená 26. apríla na podnet moskovskej prokuratúry, ktorá po previerke dospela k záveru, že vykonávajú extrémistickú činnosť. Štábom Navaľného i dvom nadáciám, ktoré založil na boj proti korupcii, hrozí, že ich súd úplne zakáže.

V prípade, že tak súd rozhodne, nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) a Fond na ochranu práv občanov (FZPG) budú postavené na roveň džihádistickým organizáciám Islamský štát a al-Káida, ktorých činnosť je v Rusku je zakázaná. Na základe rozhodnutia ruského ministerstva spravodlivosti boli už FBK i FZPG zaradené na zoznam tzv. zahraničných agentov.

Označenie „zahraničný agent“ udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 sa platnosť zákona rozšírila aj na médiá.