Exšéfa Finančnej správy Imreczeho prepustili z väzby

SITA, TASR, Pravda | 30.07.2021 12:03, aktualizované: 
imrecze, Foto: ,
Bývalý prezident finančnej správy František Imrecze na snímke z roku 2017.
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vo štvrtok rozhodol o prepustení Františka Imreczeho a Milana Gregu z väzby. Dôvodom je, že po vykonaní procesných úkonov v tomto týždni pominuli dôvody na ďalšie trvanie ich väzby. Uviedla to Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

„Obvinení sú trestne stíhaní za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a iné trestné činy v rámci veci známej pod názvom Mýtnik,“ objasnila hovorkyňa GP SR. Obvinení boli vo väzbe od 29. januára tohto roku.

Imrecze sa podľa prokuratúry k trestnej činnosti kladenej mu za vinu priznal a ľutuje ju. „Zároveň spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní na objasňovaní ďalšej závažnej trestnej činnosti,“ vysvetlila hovorkyňa prokuratúry.

František Imrecze Čítajte viac Imrecze spomenul vo svojej výpovedi Pellegriniho. Mal si vypýtať províziu 150-tisíc eur

„Môžem potvrdiť, že dnes predpoludním bol klient prepustený z väzby krátko pred skončením jej základnej lehoty. Vo väzbe bol od 29. januára, pričom vyšetrovanie naďalej prebieha a na ďalších úkonoch sa bude zúčastňovať osobne alebo prostredníctvom svojho obhajcu,“ povedal Imreczeho obhajca Miroslav Ivanovič.

Bývalý prezident finančnej správy z čias vlády Smeru František Imrecze bol v januári obvinený, že pripravoval tendre pre IT firmy na mieru. Zadržaný bol aj bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan Grega a konateľka Allexisu Jana Rovčaninová. Niektorých zadržaných obvinili z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, ide o Imreczeho, Michala Suchobu, Gregu a Rovčaninovú.

Počas akcie Mýtnik bol zadržaný a väzobne je stíhaný podnikateľ Jozef Brhel. Zadržaný bol aj jeho brat Peter Brhel. Jozefa Brhela zobral právoplatne do väzby Najvyšší súd SR 1. marca. U neho skonštatoval odvolací súd dôvody útekovej a kolúznej väzby. Petra Brhela prepustili z väzby v apríli.