Špecializovaný trestný súd prepustil trojicu obvinených v kauze Mýtnik III

TASR | 07.08.2021 10:28, aktualizované: 
súd Mýtnik kuruc Foto: ,
Príslušník NAKA privádza Radka Kuruca na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. 7. august 2021.
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) prepustil trojicu obvinených v kauze Mýtnik III, v rámci nej aj bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií SR Radka Kuruca. Rozhodnutie nie je právoplatné. V prípade štvrtého obvineného vzal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) návrh na jeho vzatie do väzby späť. Potvrdila to hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor pre obvinených navrhoval najprísnejšiu kolúznu väzbu. Medzi obvinenými sú okrem Kuruca aj bývalý viceprezident finančnej správy (FS) Daniel Čech, riaditeľka odboru právnej pomoci FS Denisa Židová a exriaditeľka odboru verejného obstarávania FS Kornélia Čierna.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS prepustil tri osoby obvinené zo zločinu prijímania úplatku zo zadržania na slobodu, pretože nezistil dôvody kolúznej ani inej väzby,“ uviedla Kudjáková. Dodala, že sudca však u všetkých troch obvinených konštatoval dôvodnosť trestného stíhania.

„Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože prokurátor podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR 16. augusta,“ poznamenala Kudjáková.

Ako uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská, rozhodnutie ŠTS nebude mať vplyv na postup finančnej správy. „Naďalej platí, že všetci obvinení budú pozbavení výkonu služby až do skončenia trestného stíhania,“ povedala Rybanská. Ubezpečila, že finančná správa bude naďalej súčinná s ÚŠP pre objasnenie možnej trestnej činnosti jej príslušníkov.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci akcie Mýtnik III z korupčnej trestnej činnosti dovedna osem osôb. Ide výlučne o korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Voči dvom osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu podplácania a voči ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu prijímania úplatku. Celkovo boli zadržané štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy.

Medzi obvinenými je aj bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá sa priznala k skutku. Wittenbergerovú prepustili v stredu z cely policajného zaistenia. Obvinení sú tiež podnikateľ Miroslav Výboh a aj bývalý šéf FS František Imrecze.

Daniel Bytčánek, Radko Kuruc Čítajte viac Návrh na väzbu podal prokurátor aj na bývalého štátneho tajomníka Kuruca