Izrael skrátil platnosť covid pasov, tlačí ľudí do tretej dávky

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 03.10.2021 07:00, aktualizované: 
Vatikán, koronavírus Foto: ,
Člen Švajčiarskej gardy kontroluje covid pas pred bránami Kostola sv. Anny vo Vatikáne 1. októbra 2021. Do Vatikánu je od 1. októbra vstup povolený len osobám s tzv. kovidovým pasom. Vatikán bude okrem vlastného "zeleného pasu" uznávať i covidový certifikát EÚ či iné zahraničné preukazy. Tie budú pri vstupe kontrolovať príslušníci vatikánskej polície.
Začiatkom septembra zaznamenal Izrael najvyšší denný počet nakazených od začiatku pandémie. Snaží sa primať ľudí, aby sa dali očkovať treťou dávkou vakcíny.
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:39 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Bratislavskom kraji naďalej stúpa. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto. Tento týždeň zaznamenal 807 prípadov, kým minulý týždeň išlo o 591 prípadov.

„Z 807 ochorení COVID-19 bolo 512 nezaočkovaných osôb, 18 osôb bolo čiastočne zaočkovaných a 277 osôb riadne zaočkovaných,“ priblížil úrad s tým, že 23 prípadov nákazy bolo importovaných zo zahraničia. Konkrétne išlo o tri prípady zo Srbska. Rovnako ich bolo importovaných zo Spojeného kráľovstva, Česka a Rumunska. Dva prípady importu zaznamenali z Talianska a Gruzínska. Jeden prípad importu zaznamenali z Ruska, Rakúska, Bosny a Hercegoviny, Španielska, Bulharska, Čiernej Hory a Turecka.

V Bratislavskom kraji bol v predškolských a školských zariadeniach prerušený výchovno-vzdelávací proces v jednej celej materskej škole, v troch materských školách po troch triedach, v 15 základných školách v 23 triedach a v siedmich stredných školách v desiatich triedach. RÚVZ zaevidoval 26 pozitívnych detí, respektíve žiakov a sedem zamestnancov.

13:45 Rusko zaznamenalo ďalší rekordný denný prírastok úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Tento týždeň je to už piaty raz, čo úmrtia dosiahli rekord. Národná pracovná skupina pre koronavírus v nedeľu oznámila, že deň predtým zaznamenali 890 úmrtí.

Počet nových infekcií tiež vzrástol. V sobotu úrady zaznamenali 25 769 prípadov, čo je druhý najvyšší počet tento rok. Napriek rastúcim číslam úrady neplánujú zaviesť lockdown. V krajine platia pravidlá zakrývania si úst a nosa, ale uplatňujú ich voľne.

13:20 Prezidentka Zuzana Čaputová pozitívne vníma manažment ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). Myslí si, že Slovensko je lepšie pripravené zvládnuť tretiu vlnu pandémie. Negatívne však vníma nízky počet zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Svoju úlohu v tejto téme podľa jej slov zohráva aj postoj opozície k tejto otázke. Téma sa podľa nej takisto často zneužíva.

čaputová Čítajte viac Nenávisťou krajinu z krízy nevyvedieme, varuje Čaputová

11:26 Farba okresu Prešov v rámci COVID automatu sa môže čoskoro znížiť o jeden stupeň. Ako informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, v okrese je aktuálne 63,5 percenta plne zaočkovaných ľudí vo veku nad 50 rokov. Stupeň rizikovosti v okrese sa pritom zníži o jeden stupeň smerom nadol pri dosiahnutí 65-percentnej hranice. „Prešovský okres sa v rámci COVID automatu aktuálne nachádza v červenej farbe, avšak najvýraznejším obmedzeniam sa môžeme jednoducho vyhnúť. Stačí, ak sa v rámci nášho okresu dá zaočkovať ešte 900 ľudí vo veku nad 50 rokov,“ upozornil Tomek.

Ako dodal, dosiahnutie 65-percentnej hranice bude znamenať, že Prešov nebude zaradený do farieb, ktoré budú mať za následok ďalšie obmedzovanie fungovania prevádzok, usporadúvania podujatí aj pohybu osôb. „Po prekročení hranice 65 percent plne zaočkovaných ľudí nad 50 rokov sa okres zároveň vyhne prípadnému prechodu do čiernej farby. V praxi to znamená napríklad to, že nebude treba zatvárať gastro prevádzky a nenastane najhorší scenár, ktorý sme zažili počas druhej vlny pandémie,“ vysvetlil hovorca a apeloval na ľudí, aby neváhali a dali sa zaočkovať.

10:15 V sobotu malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 977 osôb, laboratóriá pritom vykonali 7 308 vyšetrení. Pribudlo 10 hospitalizo­vaných. Aktuálne v nemocniciach leží 606 pacientov s potvrdeným alebo s podozrením na COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo aj osem obetí.

testovanie, koronavírus Čítajte viac Pribudlo takmer tisíc prípadov koronavírusu. Hospitalizovaných je už vyše 600 ľudí

9:07 Na Nový Zéland budú môcť od 1. novembra pricestovať tí cudzinci, ktorí budú plne zaočkovaní proti covidu, oznámil v nedeľu novozélandský minister pre boj s COVID-19 Chris Hipkins. Informovala o tom agentúra DPA.

„Očkovanie je najúčinnejším opatrením proti šíreniu COVID-19 a riziku vážnej choroby alebo smrti,“ uviedol Hipkins. „Aj jediný prípad (infekcie) predstavuje riziko. Vysoká miera zaočkovanosti na celom svete však prinesie viac slobody a menej obmedzení,“ dodal minister.

Návštevníci Nového Zélandu však budú musieť aj naďalej absolvovať 14-dňovú karanténu a mnohí z nich sa budú musieť preukázať aj negatívnym výsledkom testu na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 nie starším ako 72 hodín. Povinnosť preukázať sa potvrdením o očkovaní sa nebude vzťahovať na občanov Nového Zélandu, utečencov, deti mladšie ako 17 rokov a ani na osoby, ktoré sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov. Tento uplynulý týždeň pribudlo v krajine denne v priemere 22 novoinfiko­vaných.

7:00 V Izraeli sa od nedele skracuje lehota, počas ktorej platia takzvané zelené pasy, ktoré znamenajú vstupenku k spoločenskému životu. Po novom sa s nimi ľudia napríklad do reštaurácií a barov alebo na športové a kultúrne akcie dostanú len šesť mesiacov po druhej dávke očkovania proti COVIDU-19, pre jeho predĺženie je potrebné si prísť pre tretiu dávku vakcíny. Agentúra DPA napísala, že úrady k tomuto kroku pristúpili pre vysoké čísla nakazených.

Ľudia, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, majú na zelený pas nárok pol roka, potom sa musia nechať zaočkovať. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva sa nové pravidlá môžu týkať viac ako milióna ľudí.

V Izraeli musia všetci ľudia starší ako tri roky preukazovať, že sú zaočkovaní, že COVID-19 prekonali, alebo že majú negatívny test. Zelené pasy im umožňujú vstup do gastronomických podnikov, posilňovní a bazénov, hotelov alebo knižníc. Potrebné sú tiež pri návšteve univerzít, turistických atrakcií, múzeí a výstav alebo na konferenciách. Deti do 12 rokov sa môžu testovať bezplatne, pre tie staršie už testy zadarmo nie sú.

Dve dávky vakcíny dostalo približne 61 percent obyvateľov Izraela, tri zhruba 37 percent. Medzi druhou a treťou dávkou očkovania musí byť najmenej päťmesačný odstup.

Izrael koncom júla ako prvá krajina sveta začal s podávaním tretej dávky očkovacej látky. Vychádzal pri tom z dát ministerstva zdravotníctva, podľa ktorých účinnosť očkovania v krajine od začiatku júna výrazne klesla.

Nové pravidlá vyvolali silnú kritiku zo strany zväzu učiteľov, uvádza DPA. Od nedele pedagógovia bez zeleného pasu, ktorí sa odmietajú nechať otestovať, nesmú učiť. Nemôžu vyučovať ani dištančne a nedostanú plat. Predseda zväzu Ran Erez tvrdí, že ide približne o 50 percent učiteľov. Jeho organizácia požaduje pre pedagógov prechodné obdobie, aby mohli dostať tretiu dávku. Vláda podľa neho o nových podmienkach informovala príliš neskoro.

Začiatkom septembra Izrael, ktorý má asi 9,4 milióna obyvateľov, zaznamenal počas jediného dňa viac ako 11 330 nových prípadov nákazy, najviac od začiatku pandémie. Odvtedy počty novo infikovaných pomaly klesajú. Odborníci však naďalej varujú pred možným zahltením nemocníc neočkovanými pacientmi s ťažkým priebehom COVIDU-19. V ťažkom stave je teraz približne 600 infikovaných, prevažná väčšina z nich očkovanie nemá.