Sviatky len doma? Pred Vianocami môžu prísť tvrdé obmedzenia

Peter Madro, Lívia Černická, Pravda | 04.11.2021 08:00
SR Košice Obchody Zákaz Vychádzania Lockdown... Foto: ,
Od soboty 19. decembra 2020 platil na Slovensku zákaz vychádzania, začínal sa aj tzv. lockdown. Zatvorili sa všetky obchody s výnimkou tých, ktoré boli potrebné na zabezpečenie základných potrieb.
Ak sa situácia na Slovensku nebude výrazne zlepšovať, podľa ministra Vladimíra Lengvarského jedna z možností je na Vianoce zavrieť krajinu.

Najviac okresov na Slovensku bude v čiernej farbe, teda v najprísnejšej fáze Covid automatu. Od pondelka ich bude 36 a bordových len o dva menej. Aj najviac zaočkovaný okres Bratislava ide od pondelka do červenej. Oranžové zostávajú už len okresy Komárno a Šaľa.

mapa slovensko covid automat Čítajte viac Mapa Slovenska černie: Najprísnejšie opatrenia budú v 36 okresoch

Hoci je na Slovensku viac ako 2,5 milióna ľudí kompletne zaočkovaných, podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) na Slovensku pred Vianocami môže prísť lockdown. Vlani bola situácia podobná, dovolené boli návštevy len v rámci rodinných bublín.

„Je to jedno z možných riešení, pokiaľ sa situácia nebude výrazne zlepšovať,“ ozrejmil Lengvarský. Dodal však, že verí, že k tomuto opatreniu nebude potrebné pristúpiť.

Uzavretie krajiny nebolo podľa ministra nikdy vylúčené a môže za to nízka zaočkovanosť. „Nárast novoinfikovaných je taký vysoký, že musíme prijať opatrenia, ktoré krivku sploštia. Situácia je zatiaľ stabilná, ale blížime sa k bodu, keď budeme musieť prijať tvrdšie opatrenia,“ spresnil Lengvarský. Preto hľadá možnosti, ako nezaplniť nemocnice pacientmi s COVID-19.

V utorok PCR testy zistili takmer 5 300 pozitívnych prípadov, čo predstavuje druhý najvyšší prírastok od vypuknutia pandémie. Novoinfikovaných bolo viac vlani 30. decembra, keď PCR testy odhalili 6 315 pozitívnych.

V porovnaní s krajinami V4 má Slovensko najvyšší nárast infikovaných na stotisíc obyvateľov. Minister priznal, že akákoľvek kontrola hraničných priechodov by bola v tejto chvíli zbytočná, „pretože Slovensko je pre susedov rizikovou krajinou“.

Podľa prognóz Inštitútu zdravotných analýz malo do konca októbra denne pribúdať zhruba 2 500 až 3 000 nových prípadov, v nemocnici malo byť 1 200 až 1 600 pacientov. Skutočnosť je horšia. Podľa ministra denne vírusu podľahne priemerne 28 ľudí. V nemocniciach je 1 774 pacientov. „Takmer 80 percent z nich nie je zaočkovaných alebo má aplikovanú len jednu dávku vakcíny. Na JIS je 150 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 170 osôb,“ spresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Lengvarský preto znova vyzval, aby sa ľudia dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. „Okresy, ktoré budú mať mieru zaočkovanosti obyvateľstva 50 plus na úrovni 65 percent, tak môžu byť preradené do nižšej farby. Je veľmi veľa okresov, ktorým nechýba veľa do tejto hranice. To znamená, že niekoľko stoviek osôb chýba, aby čierna farba v danom okrese mohla byť vymenená za nižšie stupne," vysvetlil minister.

Ak je populácia starších ako 50 rokov zaočkovaná na 75 percent, okres si môže v Covid automate polepšiť o dve farby. Príkladom je Bratislava. Tá je zaočkovaná zhruba na 77 percent a červená fáza Covid automatu je teda najhoršia farba, v ktorej sa môže ocitnúť. „Popravde však treba povedať, že situácia je vážna aj u nás, a ak by sme si nemohli uplatniť tieto dva žolíky, boli by sme, ako väčšina slovenských miest, čierni,“ skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. Dodal, že sprísnenie protipandemických opatrení sa nedotkne kompletne zaočkovaných. Pre nich budú fungovať všetky prevádzky prakticky bez zmeny.

Pre neočkovaných, bez testu alebo potvrdenia o prekonaní ochorenia sa uzavrú reštaurácie či posilňovne. „Režim ,základ' sa pre viaceré podujatia a prevádzky ako sú fitnes, bazény, ubytovanie úplne ruší,“ priblížil primátor.

Dostanú očkovaní viac slobody?

Minister Lengvarský prisľúbil, že Konzílium odborníkov sa bude vo štvrtok zaoberať väčšou slobodou pre očkovaných. „Som za to, aby mali výhody, no súčasne musia prísť jasné domáhateľné pravidlá pre nezaočkovaných,“ dodal po rokovaní na Úrade verejného zdravotníctva.

„Pokiaľ niekto otvorí prevádzku v čiernom okrese, tak musia byť zaočkovaní aj zamestnanci a aj návštevníci a musí sa to dať skontrolovať,“ dodal s tým, že dohodu treba dosiahnuť aj na koaličnej rade.

Ledva štvrtina Slovákov by súhlasila s ďalším uzatváraním krajiny. Vyplýva to z dlhodobého prieskumu Ako sa máte Slovensko?, ktorý sa realizuje od marca minulého roka. Teda od začiatku prvých karanténnych opatrení v krajine.

obchodne domy, obchodne centra, koronavírus, rúško, lockdown Čítajte viac Slováci by ďalší lockdown nezniesli

Nie celkovému uzatváraniu krajiny – lockdownu, hovorí až 45,1 percenta Slovákov. S takýmto opatrením by súhlasilo len 27,3 percenta opýtaných. Medzi očkovanými by s lockdownom súhlasilo 38,1 percenta, naopak, nesúhlasilo 32,1 percenta. Ľudia, ktorí odmietajú očkovanie, sú ešte kategorickejší: 65,4 percenta nesúhlasí a len 14,4 percenta súhlasí s prípadným lockdownom.

Výskum Ako sa máte Slovensko? iniciovala spoločnosť MNFORCE, agentúra Seesame a uskutočňuje sa v spolupráci so Sociologickým ústavom a s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Delta udrela na nemocnice

Kým pred týždňom prijímali denne do nemocníc 160 pacientov v súvislosti s koronavírusom, tento týždeň už ide priemerne o 200 príjmov. Väčšina pacientov v nemocniciach nie je buď vôbec, alebo je len čiastočne zaočkovaných.

„Na delta mutáciu zomrelo 630 ľudí, pričom za posledný týždeň 150. Seniorov bolo spolu 570, za posledný týždeň 135 a v utorok 33. Priemerný vek obetí je 74 rokov, rovnako ako minulý rok,“ ozrejmil analytik Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu.

„Celý ten cirkus, všetky správy, nepohoda a čierne okresy, zatvorené reštiky, fitká a plavárne sú len a len kvôli našej slovenskej neschopnosti eliminovať riziko plných nemocníc,“ upozorňuje.

Doplnil, že ak by sa na Slovensku ešte dalo zaočkovať 190-tisíc ľudí nad 70 rokov, mohli by sme sa priblížiť k uvoľneniu opatrení podobne ako vo Švédsku, v Dánsku či Portugalsku. Je to z toho dôvodu, že ľudia v týchto vekových kategóriách tvoria 90 percent úmrtí a 71 percent pacientov.

„Pri 75-percentnej zaočkovanosti, tak ako je napríklad vo Veľkej Británii, by boli hospitalizované len dve percentá z pozitívnych,“ podotkol a spresnil, že by to predstavovalo 80 pacientov denne.

„Británia má 40-tisíc pozitívnych a okolo tisíc príjmov denne. Je to 12-krát tak veľká krajina ako Slovensko. V ešte viac zaočkovanom Dánsku je v nemocnici 255 pacientov. Denne prijímajú 25 pacientov,“ dodal, pritom na rozdiel od Dánska na Slovensku v nemocniciach podľa sedemdňového priemeru prijmú denne 200 pacientov s COVID-19.

Ako vyzeral lockdown v druhej vlne?

  • zatvorené prevádzky a zákaz vychádzania od 5. hodiny do 1. hodiny,
  • povolená bola cesta v nevyhnutnom rozsahu s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb – potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá,
  • povolená bola cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, odporúčanie na využívanie v maximálnej možnej miere prácu z domu,
  • povolené bolo ísť do očnej optiky, poisťovne, banky, prípadne servisu bicyklov s tým, že by malo ísť o najbližšiu možnú prevádzku či predajňu, výnimku mala aj cesta na výdajné miesto internetových a iných obchodov či doplnenie pohonných látok, tlačovín, novín,
  • výnimku mala aj cesta do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či na testovanie na koronavírus,
  • výnimku zo zákazu mali aj sväté omše – rozhodnutie bolo na regionálnych hygienikoch,
  • výnimka platila na cestu do zariadenia na rekreačné účely, takto mohli cestovať členovia maximálne dvoch domácností, ktorí tvorili bublinu najbližších príbuzných a priateľov,

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ