Heger k šíreniu epidémie: Vláda musí prijať ráznejšie opatrenia

Pravda, TASR | 08.11.2021 13:10, aktualizované: 
Eduard Heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger po rokovaní so zdravotníkmi a legislatívcami o epidemickej situácii pred budovou Úradu vlády 8. novembra 2021
Premiér Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní so zdravotníkmi a členmi vlády o epidemickej situácii vyhlásil, že vo vláde panuje zhoda na tom, že sa musí konať ráznejšie a prijať k tomu aj potrebné opatrenia. Dôvodom je, že ľudia nedodržiavajú nastavené podmienky v súvislosti so šírením pandémie covidu.

V pondelok večer sa podľa premiéra má zísť aj koaličná rada. Heger však ďalej nespresnil, čo myslí pod ráznejšími opatreniami – či vyhlásenie núdzového stavu alebo zavedenie povinného očkovania.

„Zhoda je na tom, že potrebujeme konať ráznejšie. Ľudia opatrenia nedodržiavajú, Covid automat je nastavený dobre. Ale keď sa nedodržiava, akoby neexistoval. Potrebujeme vlastne prísť s opatreniami a rozhodnutiami, ktoré budú ráznejšie z hľadiska ich dodržiavania, ale aj ďalšie veci, ktoré sa týkajú odporúčaní Konzília odborníkov,“ uviedol premiér. Podľa neho sa verejnosť viac dozvie po rokovaní vlády. To je naplánované na stredu.

Video: Premiér Eduard Heger po rokovaní so zdravotníkmi a legislatívcami o epidemickej situácii.

Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných v čiernych okresoch a zvážiť povinné očkovanie proti covidu pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie.

Konzílium taktiež odporúča, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri covide, čerpali výhody len očkovaní ľudia. Navrhujú aj ďalšie sprísnenia, napríklad používanie covid pasov aj na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.

vakcína, očkovanie, Banská Bystrica Čítajte viac Čiernych okresov je už 36. Vyhlásia v nich núdzový stav?

Sprísnenie pandemických opatrení by malo byť kompromisom ministerstva zdravotníctva a ministerstva hospodárstva. Opatrenia by mali byť vyvážené tak, aby to „všetci prežili zdravotne aj ekonomicky“. V pondelok to uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Musíme chrániť zdravie občanov, ale musíme chrániť aj ekonomiku,“ poznamenal Kollár. Rezort zdravotníctva a hospodárstva by si podľa Kollára mali vyjasniť pozície, povedať si, kde sú ochotní ustúpiť a dohodnúť sa na kompromise.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa pri opatreniach musí zastať podnikateľov, šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) má chrániť stranu epidemiológom, skonštatoval Kollár. S kompromisom by potom podľa neho mali obaja prísť na koaličnú radu.

„Pandémiu vieme korigovať trošku lepšie, trošku horšie. Musí to cez nás prejsť. Bude to mať nejaký dosah, priebeh a hospitalizácie a bude to mať, bohužiaľ, nejakú mortalitu, s tým nič nenarobíme,“ skonštatoval Kollár.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ