Čiernych okresov je už 36. Vyhlásia v nich núdzový stav?

Mapa Slovenska zčernala. Najprísnejšie opatrenia budú v 36 okresoch. Hrozí im núdzový stav? Ako by vyzeral?

08.11.2021 06:00
vakcína, očkovanie, Banská Bystrica Foto:
Na Slovensku sa opäť otvárajú očkovacie centrá a očkuje sa aj treťou dávkou. Na snímke ľudia čakajú na očkovanie v obchodnom centre v Banskej Bystrici 6. novembra 2021.
debata (188)

Oranžové zostávajú už len okresy Komárno a Šaľa.

Červené sú od pondelka okresy Bratislava I. – V., Dunajská Streda a Galanta.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Bordovo sa sfarbili okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Košice I. – IV., Košice-okolie, Levice, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Trenčín, Trnava, Žarnovica, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.

V najhoršiej epidemickej situácii sú, a teda do čiernej sa dostávajú okresy Banská Bystrica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Humenné, Kežmarok, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom.

Núdzový stav v čiernych okresoch?

Zhoršujúca sa epidemická situácia, no aj nárast obetí ochorenia COVID-19 prinútili minulý piatok Konzílium odborníkov prísť s návrhom prísnejších opatrení, respektíve so žiadosťou o dodržiavanie aktuálne platných pravidiel.

V piatok večer sa narýchlo zišiel Ústredný krízový štáb. Niektoré z opatrení totiž doslova vyžadujú, aby bol zavedený núdzový stav. Už od leta však premiér i jednotliví ministri vyhlasujú, že na to nie je dostatočná politická vôľa. Aj cez víkend strany SaS a Za ľudí verejne vyhlásili, že s návrhmi konzília nesúhlasia a zavedenie núdzového stavu odmietajú.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) po piatkovom rokovaní priznal, že návrh opatrení musí dokončiť ministerstvo zdravotníctva cez víkend. „Musíme si zladiť dáta, čo je reálne a aké sú možnosti, a až potom sa môžeme baviť o tom, či to navrhneme na vláde,“ ozrejmil Mikulec. Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová upozornila, že nemocnice musia pacientov s COVID-19 prevážať z kraja do kraja a nemocničné kapacity sa musia čoraz viac prispôsobovať infikovaným pacientom. „Cieľom je ochrániť zdravie a životy ľudí a riešením má byť zavedenie lokálneho núdzového stavu. Ten by platil len pre niektoré regióny, kde je epidemická situácia veľmi vážna,“ spresnila Eliášová.

No ani v nedeľu nebolo jasné, ako budú prísnejšie protipandemické opatrenia vyzerať. Aké by mohli byť, o tom hovorí v ďalšej časti článku právnik Vincent Bujňák.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #Covid automat