Humanitárna kríza na obzore? Vírus majú poraziť kontroly a pokuty

Lívia Černická, Pravda | 11.11.2021 06:30
Vladimír Lengvarský a Mária Kolíková Foto: ,
Vladimír Lengvarský (vľavo) a Mária Kolíková
Do dvoch týždňov môže byť na na Slovensku pre situáciu v nemocniciach humanitárna kríza, upozorňuje minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Premiér Eduard Heger ubezpečuje, že to zvládneme.
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Od pondelka Covid automat zafarbí až 52 okresov načierno. Vláda konečne ukázala opatrenia, ktoré majú zastaviť nárast počtu novoinfikovaných. No najmä počty pacientov na umelých pľúcnych ventiláciách.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) upozorňuje, že do dvoch týždňov môže byť v nemocniciach dvetisíc ľudí a podľa neho sa už bude dať hovoriť o humanitárnej krí­ze.

„Všetci si uvedomujeme, že situácia je veľmi vážna. Ale chcem vás ubezpečiť, že to zvládneme,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO) po zasadnutí vlády. Tá schválila tzv. lex korona, ktorý sprísňuje niektoré opatrenia a vymáha ich dodržiavanie.

VIDEO: Heger, Kolíková a Lengvarský o nových proticovidových opatreniach.

Video

Skonštatoval, že v nemocniciach končia prevažne neočkovaní ľudia. „Toto je realita delta vírusu,“ povedal s tým, že preto vláda prichádza s prísnejšími opatreniami. „Niekoľko mesiacov som ľudí vyzýval na zodpovednosť. Ale, žiaľ, veľká časť na to nepristúpila, preto musíme pristúpiť k tvrdším opatreniam,“ vyhlásil premiér.

Za návrh zákona, ktorý pripravil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) nehlasovali ministri z hnutia Sme rodina. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vysvetlil, že nesúhlasia so zrušením pandemickej PN.

Nové opatrenia majú začať platiť dňom vyhlásenia, pandemická PN sa zruší po 1. decembri. Najskôr však musí lex korona prejsť parlamentom, kde ešte stále môže naraziť na koaličné nezhody. Lex korona zavádza Covid passy na vstup do zamestnania. Hlavný hygienik však má určiť, v ktorej farbe okresov to začne platiť. „Nezaočkovaní zamestnanci budú mať povinnosť sa testovať,“ povedal Heger s tým, že náklady na testovanie by nemal znášať iba zamestnávateľ. Podrobnosti však ešte nie sú známe. Upraviť by to mali nové vyhlášky hlavného hygienika.

VIDEO: Fico o svojich skúsenostiach s kovidom a čo Smer podporí.

Video

Napriek tomu, že ešte v utorok premiér povedal, že testovanie pred vstupom do podnikov má preddiskutované na tripartite, zamestnávatelia odmietajú platiť za testy i samotné testovanie.

„Momentálne riešime, že zamestnávatelia nevedia, akú majú situáciu na pracovisku,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za spravodlivé Slovensko, SaS). Podľa schváleného zákona sa zamestnávateľ bude môcť spýtať svojich zamestnancov, či sú očkovaní, či prekonali ochorenie COVID-19, alebo majú negatívny test.

Za kľúčové považuje, že zamestnávateľ môže zistiť situáciu na pracovisku, a najmä, bude mať povinnosť odoprieť vstup nezaočkovaného a netestovaného zamestnanca na pracovisko. Podľa návrhu zákona takýto zamestnanec zostane na neplatenom voľne.

Od pondelka bude 52 okresov v čiernej farbe. Žiaden už nebude oranžový.

Na mape Slovenska sa minula už nielen zelená, ale aj oranžová farba. Od pondelka 15. novembra bude až 52 okresov v čiernej farbe.

Červená farba, prvý stupeň ohrozenia: Bratislava I – V, Dunajská Streda, Komárno, Šaľa

Bordová farba, druhý stupeň ohrozenia: Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Malacky, Myjava, Nitra, Pezinok, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Skalica, Trenčín, Trnava, Žilina, Zlaté Moravce

Čierna farba, tretí stupeň ohrozenia: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Lengvarský tvrdšie opatrenia obhajuje 700-tisíc ľuďmi, ktorí sú starší ako 50 rokov a nie sú zaočkovaní. „Je to široká kohorta ľudí, ktorí sú ohrození,“ dodal. Pripomenul, že do dvoch týždňov sa môže úplne zastaviť biela medicína. Čiže na operácie sa dostanú pacienti len v najnevyhnut­nejších prípadoch.

Lokálne lockdowny podľa Lengvarského môžu do istej miery zabezpečiť regionálni hygienici, ktorí môžu zatvoriť prevádzky o 22. hodine. Núdzový stav zatiaľ vylúčil, hoci časť ministrov by na uzatváranie najhorších okresov aj prikývla. Prípadne by súhlasili s obmedzením pohybu neočkovaných.

Zamestnanie

Ak neočkovaný človek bude chcieť ísť do práce, bude musieť podstúpiť test. Ten mu má zabezpečiť zamestnávateľ. Podľa Krajniaka však nie je celkom jasné, ako sa budú testy k zamestnávateľom dostávať. Pre zamestnanca by však malo byť testovanie bezplatné.

Ak zamestnanec odmietne testovanie, zamestnávateľ do nesmie pustiť na pracovisko. Ak sa nedohodnú na home office alebo dovolenke, zamestnanec bude na neplatenom voľne. To znamená, že nebude ani zdravotne a sociálne poistený.

Podľa navrhovaného zákona sa to totiž bude pokladať za prekážku na strane zamestnanca, nie zamestnávateľa.

Kolíková pripustila, že to môže znamenať v praxi aj organizačné zmeny v záujme zdravia ostatných pracovníkov a netestovaného a neočkovaného môžu aj prepustiť.

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, alebo aj zdravotník, automaticky dostáva služobné voľno bez nároku na plat.

Testovanie v zamestnaní by však malo platiť iba pre vstup do práce. Takýto test by nemal platiť pri návšteve trebárs kina alebo reštaurácie.

Prevádzky

Covid passy by mali byť vstupenkou aj do reštaurácií či na hromadné podujatia. Lengvarský tvrdí, že každý by mal sám od seba pri vstupe do podniku ukázať svoj Covid pass a žiadať, aby tak skontrolovali aj ďalších. „Lebo tak si bude istý, že je v bezpečí a všetci sú zaočkovaní,“ podotkol minister zdravotníctva.

S Kolíkovou sa nie celkom zhoduje, či má personál prevádzok kontrolovať aj občianske preukazy a tak zisťovať, či mená na Covid passoch a v občianskych se­dia.

Ministerka spravodlivosti však upozorňuje, že nebude stačiť, ak sa prevádzkar hosťa spýta, či je očkovaný. „To je porušenia zákona, otázka nestačí. Musí mu skontrolovať Covid pass,“ podotkla Kolíková.

Iste, ráta sa s možnosťou, že niekto oklame alebo sa preukáže cudzím Covid passom, či nebodaj falošným. „V takom prípade to je porušenie zákona zákazníkom,“ ozrejmila ministerka. Kto bude robiť problémy, na toho môžu zavolať policajnú hliadku.

Policajti by však spolu s regionálnymi hygienikmi mali chodiť častejšie na kontroly, veď do reštaurácií by sa mali očkovaní dostať aj v čiernych okresoch. Pre zákazníkov porušenie opatrení bude znamenať pokuty do výšky tisíc eur. Pre prevádzkovateľov to však môže znamenať aj zatvorenie prevádzky – dokonca na tridsať dní.

Lex korona zavádza aj pokuty za urážky zdravotníkov, či už slovné, gestom, alebo rôznymi nápismi. Výtržníkov to môže stáť aj tisíc eur. Ak sa tak stane počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu, pokuta a zvyšuje na 1 500 eur, v blokovom konaní na 700 eur.

Heger zopakoval, že hoci je Covid automat nastavený dobre, naprieč Slovenskom sa opatrenia, ktoré z neho vyplývajú, nedodržiavajú. „Vakcína je sloboda, ale my tú slobodu nevyužívame,“ dodal premiér. Návrh zákona by mal byť už vo štvrtok parlamente.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ