Tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých? Vláda ide o tom rokovať

Lívia Černická, Michal Horský, Pravda, TASR | 22.11.2021 12:51, aktualizované: 
Eduard Heger Foto: ,
Eduard Heger
V stredu bude tradične od 10.00 h zasadať vláda. Jednou z tém, o ktorých bude kabinet predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) diskutovať, je aj lockdown pre všetkých.

Premiér sa možnosťou trojtýždňovej celoplošnej uzávery pre všetkých obyvateľov, tak ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva a konzílium odborníkov, zaoberá. Informovala Hegerova hovorkyňa Ľubica Janíková.

„Predseda vlády Eduard Heger v žiadnom prípade nebude hazardovať so životmi zaočkovaných či nezaočkovaných, a preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR a konzílium odborníkov. Práve názor odborníkov je v tomto smere pre predsedu vlády kľúčový,“ uviedla Janíková.

Ivan Fiačan Čítajte viac Viacero sudcov Ústavného súdu vrátane predsedu Fiačana má covid

Podľa premiéra je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu. Zavedenie celoštátneho lockdownu pripúšťal už cez víkend premiér Heger. Zdôvodňoval to zhoršujúcou sa situáciou a ochranou nemocníc.

Minister Vladimír Lengvarský v pondelok uviedol, že žiada tvrdý lockdown na tri týždne pre všetkých. Informovala o TV Markíza na svojom webe. Podľa Lengvarského môže mať krajina Vianoce bez obmedzení, ak sa tvrdý lockdown zavedie čím skôr. Lengvarský však pripustil, že jedno kolo uzávery nemusí stačiť.

Banska Bystrica malovanie krizov obete Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených za nedeľu, obetí je už takmer 14-tisíc

Minister vnútra Roman Mikulec v pondelok pre médiá potvrdil, že tvrdší lockdown a núdzový stav, ktorý s tým súvisí, sú témy, o ktorých sa hovorí. „Zavedenie tvrdého lockdownu je naďalej témou. Momentálne sú opatrenia nastavené tak, ako to bolo dohodnuté minulý týždeň, a je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že toto nie je len o tom, ako rozhodne vláda alebo konzílium odborníkov, ale o nás všetkých. Je to spoločná zodpovednosť,“ zdôraznil Mikulec.

VIDEO: Mikulec: Pokiaľ zavedené opatrenia nezaberú, budeme musieť pristúpiť k tvrdému lockdownu.
Video

Krajniak je proti

Nevylúčil, že sa o sprísnení opatrení bude vláda rozprávať aj v stredu. „Téma lockdownu je stále na stole. Ak sa ukáže, že opatrenia nezaberú, budeme musieť pristúpiť k razantnejším opatreniam, a to je už len tvrdý lockdown,“ dodal Mikulec s tým, že téma núdzového stavu je rovnako aktuálna.

Viacerí politici si vedia okamžitý lockdown predstaviť. Trojtýždňový lockdown pre všetkých by pred postupným sprísňovaním opatrení napríklad uprednostnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

O zavedení tvrdšieho lockdownu bude v pondelok popoludní rokovať koaličná rada. Pre TASR to potvrdili viacerí koaliční partneri. Sme rodina je za to, aby sa urobil teraz tvrdý lockdown na dva či tri týždne. „Potom by sme mali voľnejšie sviatky. Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu je to potrebné urobiť,“ uviedlo hnutie.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga dodal, že vzhľadom na pandemickú situáciu sú všetky možnosti na stole. Upozornil, že ak nepristúpime k ráznym opatreniam, skolabujú nemocnice. „Verím, že dnes popoludní zvíťazí odvaha a prijmeme opatrenia, ktoré musia byť prijaté,“ dodal.

očkovanie, Illinois Čítajte viac Odborníčky: Ústava ani zákony povinnému očkovaniu nebránia

„Bude to dnes riešiť koaličná rada a naše stanovisko najskôr povieme koaličným partnerom,“ reagoval hovorca koaličnej SaS Ondrej Šrplák. Podľa informácií TASR by mali liberáli o téme ešte v strane diskutovať.

Šéfka zdravotníckeho parlamentného výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) je proti. Tvrdý lockdown označila za riešenie na krátky čas, ktoré by následne spôsobilo zhoršenie. Uprednostňuje lockdown pre neočkovaných. „Vrátane obmedzenia cestovania, ak to bude nevyhnutné,“ uviedla. SaS podľa jej slov považuje za jediné riešenie očkovanie, preto podporuje opatrenia s väčšou slobodou očkovaných na základe nižšieho epidemiologického rizika.

Situácia na Slovensku je kritická. Myslí si to predseda strany Hlas Peter Pellegrini. Podľa neho Slovensko čakajú tvrdšie opatrenia. „Už sa hovorí o celoslovenskom lockdowne či dokonca o zavedení núdzového stavu. Premiér Eduard Heger zlyhal pri príprave na tretiu vlnu. Premárnili leto. Ako je možné, že sme v horšej situácii ako pred rokom, keď máme skoro polovicu národa plne zaočkovanú a niekoľko stotisíc ľudí COVID prekonalo,“ povedal na pondelňajšej tlačovej besede Pellegrini.

Strana Hlas-SD by za istých podmienok s celoslovenským lockdownom súhlasila. „Ak sa vláda nad nejakou formou lockdownu rozhodne, musí tak urobiť jedine vtedy, ak predstaví slovenskej verejnosti zásadné ekonomické opatrenia, ktoré majú pomôcť prežiť ťažko skúšaným ľuďom,“ povedal Pellegrini, ktorý žiada vládu, aby konečne zverejnila odškodňovací zákon.

VIDEO: Pellegrini žiada univerzálny odškodňovací zákon.
Video

Opozičný Smer podáva pre vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva obmedzujúce verejné podujatia a vstup do prevádzok podnet na Ústavný súd. Ako na tlačovej konferencii uviedol šéf strany Robert Fico, od Ústavného súdu žiadajú pozastavenie účinnosti vyhlášok.

„Tieto vyhlášky nesledujú legitímny cieľ," povedal Fico s tým, že účelom vyhlášok nie je boj s pandémiou, ale tlačenie ľudí do očkovania.

VIDEO: Smer podáva pre vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva podnet na Ústavný súd.
Video

Smer žiada pozastavenie účinnosti oboch vyhlášok ako celku. Protiústavné sú podľa Fica ustanovenia týkajúce sa obmedzenia slobody pohybu a ďalších základných ľudských práv. „Nikto nemôže atakovať tento zámer z titulu, že by sa Ústavný súd nemohol zaoberať súladom vyhlášok s ústavou. Už v predchádzajúcich rozhodnutiach Ústavný súd konštatoval, že rozhodnutia, ktoré prijíma ÚVZ v podobe vyhlášok, majú celoslovenskú pôsobnosť,“ skonštatoval Fico. Preto je podľa neho nepochybné, že ÚS ich môže posudzovať.

Fico zároveň vyzval ÚS, aby neodkladal rozhodnutia. Podnet posielajú aj prezidentke Zuzane Čaputovej. Vyhlášky podľa Fica zasahujú do základných práv a slobôd ľudí a v praxi budú spôsobovať ústavnoprávne ujmy. Štát by mal podľa Fica poskytnúť všetkým nakazeným potrebnú liečbu a konzultáciu. Žiada tiež mobilizačný príspevok pre lekárov a zdravotníkov a zvýšenie ich platov.

Plošné očkovanie alebo lockdown?

V nemocniciach je už vyše tritisíc pacientov s diagnózou COVID-19. V pondelok sa začal lockdown pre nezaočkovaných a štát chystá ich testovanie ako podmienku vstupu do zamestnania. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) cez víkend naznačil, čo by sa mohlo diať ďalej, nastolil dve možné riešenia: povinné očkovanie a lockdown pre všetkých.

Heger tvrdí, že o povinnom očkovaní pre vybrané skupiny hovorí aj s ústavnými právnikmi už niekoľko dní. „Toto je alternatíva, nad ktorou veľmi silno uvažujeme. Najviac ohrození sú ľudia s vekom 60+. Aj preto diskutujeme a hľadáme také riešenie, aby bolo ústavné. Hneď ako to bude možné, predložím ústavný návrh na povinné očkovanie pre túto vekovú skupinu. Ak to možné nebude, treba začať diskusiu aj o povinnom zaočkovaní celého obyvateľstva. Ale to je až ďalší krok,“ povedal premiér pri návšteve popradskej nemocnice.

Predseda vlády spresnil, že povinné očkovanie by sa mohlo týkať vekovej skupiny od 50 rokov vyššie. Podľa neho nie je v tejto súvislosti nutné vybrané skupiny určovať podľa profesie, hoci sa už niekoľko mesiacov diskutuje o povinnom očkovaní zdravotníkov či ľudí, ktorí pracujú so seniormi a starajú sa o nich.

Ak nebude možné povinne očkovať vybrané skupiny podľa veku, podľa Hegera je možné situáciu riešiť len povinným plošným očkovaním. „Toto už bolo diskutované niekoľkokrát, len na to nebola zatiaľ politická odvaha,“ povedal Heger s tým, že aj Rakúsko sa chystá pristúpiť na povinné očkovanie.

Hľadanie ústavnej cesty

Ústavná právnička Lucia Berdisová, ktorá je aj poradkyňou ministerky spravodlivosti, je názoru, že je možné „nájsť spôsob plošného a nejako vynucovaného očkovania proti COVID-19, ktoré by bolo v súlade s ústavou. Dôležité je zvoliť rozumné kritérium, ponúka sa aj vek, aj profesia, aj iné, podľa cieľa, ktorý chceme dosiahnuť a hodnôt, ktoré chceme chrániť. Také kritérium potom treba dobre epidemiologicky aj hodnotovo odôvodniť. To sa dá, samozrejme, len v spolupráci odborníkov a odborníčok z viacerých oblastí. Preto sa ani nedá nejaký test ústavnosti abstraktnej právnej úpravy, ktorej podrobnosti nepoznáme, urobiť právnicky od stola“.

Berdisová v tomto kontexte považuje za kľúčové minimalizovať strach z očkovania a jeho prípadných negatívnych dôsledkov. „Napokon, sloboda od strachu je spomenutá už v preambule Všeobecnej deklarácie ľudských práv. Minimalizovať strach možno presným vymedzením toho, kto zo zdravotných dôvodov očkovaný byť nemusí, lebo riziko je vyššie ako možný benefit, a zároveň prijatím právnej úpravy, ktorá sanuje možné negatívne dôsledky očkovania, ak by nastali hoci aj o desať rokov,“ uvádza ústavná právnička, pričom dodáva, že prístup k takému odškodneniu by mal byť zároveň veľmi jednoduchý. „Takto postavenú úpravu podľa mňa v súčasnosti nemáme, a preto by mala byť súčasťou opatrení spojených s prípadným tzv. povinným očkovaním.“

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za spravodlivé Slovensko, SaS) je priestor na diskusiu o zavedení povinného očkovania aj pre vybrané skupiny ľudí. Najmä tých, ktorých práca je nevyhnutná pre chod štátu, napríklad profesionálnych vojakov či zdravotníkov. „Ale dá sa uvažovať aj o všeobecnej povinnosti,“ dodala ministerka.

Heger priznal, že v názore na povinné očkovanie koalícia nie je jednotná. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyhlásil, že je proti. Myslí si, že ľuďom treba skôr trpezlivo vysvetľovať výhody zaočkovanosti. Strane Za ľudí zasa chýbajú údaje, či zavedenie povinného očkovania pomáha.

„Vieme si predstaviť menej násilný a rozdeľujúci spôsob, ako zvýšiť zaočkovanie – napríklad doplatky pre nezaočkovaných na drahé lieky, ktoré sa postupne budú zavádzať ako ochrana pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19,“ ohlásila strana v oficiálnom stanovisku. Za štvrtého koaličného partnera SaS sa ako prvý k povinnému očkovaniu prihlásil minister školstva Branislav Gröhling.

„Riešenie nie je zatvoriť všetko na mesiac a dúfať, že korona niekam odíde. Ak aj po mesiaci bude zaočkovanosť Slovenska len 46 percent, vrátime sa tam, kde sme aj boli,“ dodal.

Opozícia je proti

Heger vyzýva opozíciu, aby „nastúpila na palubu“, pretože v nemocniciach končia prevažne jej voliči. „Smer urobí všetko pre to, aby povinné očkovanie proti covidu nikdy neprešlo,“ odkázal líder strany a bývalý viacnásobný premiér Robert Fico. Jeho strana je pripravená rozhodnutie o povinnom očkovaní napadnúť na Ústavnom súde. „Je to už za všetkými čiarami protiústavnosti,“ tvrdí Fico s tým, že tento nápad je „fašistický“. Smer sa začiatkom týždňa chystá obrátiť na Ústavný súd aj s najnovšími vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva, ktoré obmedzujú pohyb nezaočkovaných.

Ani Hlas, ktorý vedie Peter Pellegrini, nezdvihne ruku za povinnú vakcináciu. „Sériu fatálnych zlyhaní, ktoré zapríčinili už tisíce zbytočných úmrtí, ide neschopná slovenská vláda doplniť o ďalšie. "Po zbytočnom plošnom testovaní, fraške s vakcínou Sputnik a nezvládnutej očkovacej kampani otvára Eduard Heger Pandorinu skrinku presadzovaním povinného očkovania. Predseda vlády sa dopúšťa obrovskej chyby, ktorá môže napätie v slovenskej spoločnosti zvýšiť na extrémne nebezpečnú úroveň,“ povedal Pellegrini. Zdôraznil, že vláda sa chystá „sériu fatálnych zlyhaní“ doplniť o ďalšie. „Ak vláda za trištvrte roka nedokázala viac ako polovicu slovenských občanov presvedčiť o prínosoch očkovania, nemôže ich teraz hnať do očkovacích centier hrozbami a vyhrážkami,“ dodal Pellegrini.

Na tieto výhrady Heger odpovedal slovami: „Som presvedčený, že niet inej cesty ako vakcíny, ak nechceme mať opakované vlny a lockdowny. Toto zožiera životy ľudí, ekonomiku.“

Bude lockdown?

Ak nie plošné očkovanie, bude plošný lockdown? Pre všetkých? Uzavretie krajiny bolo v hre už minulý týždeň. O lockdown pre všetkých žiadalo Konzílium odborníkov, ktoré je poradným orgánom ministerstva zdravotníctva. Známy infektológ profesor Vladimír Krčméry v relácii Ide o pravdu opísal, ako odborníci hovoria s politikmi. Krčméry tvrdí, že na to, aby si ľudia mohli cez Vianoce vydýchnuť a zájsť aspoň do prírody, mal by byť lockdown hneď.

Minulý týždeň návrh neprešiel, lebo sa chystali protestné zhromaždenie v rámci osláv 17. novembra. „Politici by si mali vyzliecť to svoje politické sako. A mesiac sa tváriť, že vládnu ako úradnícka vláda,“ povedal Krčméry s tým, že práve ten mesiac je potrebný na to, aby sa stabilizovala situácia. „Nemôžu sa správať, akoby mali byť o dva týždne voľby,“ dodal.

Aj Heger a Lengvarský priznávajú, že nebola politická vôľa na lockdown pre všetkých. Pôvodný scenár pritom rátal, že sa krajina uzavrie na tri týždne, potom sa mali opatrenia uvoľniť pre zaočkovaných.

Lengvarský už pred dvoma týždňami ohlasoval, že bude nekompromisne žiadať lockdown, keď bude v nemocniciach tritisíc pacientov s diagnózou COVID-19. V nedeľu jeho rezort hlásil, že „po prvýkrát počas tretej vlny Slovensko prekročilo hranicu tritisíc hospitalizovaných“. V nemocniciach bolo presne 3 004 pacientov, z toho na jednotkách intenzívnej starostlivosti 270, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebovalo 258 ľudí. „Takmer 82 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky,“ dodala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

V nedeľu bolo na Slovensku 2 334 416 ľudí plne zaočkovaných. Prvá dávka vakcíny bola podaná 2 577 522 ľuďom. Do 60-percentnej zaočkovanosti krajiny chýba ešte 743 114 podaných vakcín.

Kedy, ak nie teraz?

Podľa Hegera nie je vylúčené ani zavedenie lockdownu pre všetkých bez ohľadu na očkovanie podľa vzoru Rakúska. Ak sa epidemická situácia bude aj naďalej zhoršovať, opatrenia sa budú opäť sprísňovať.

„Jasne sme povedali, že monitorujeme situáciu na hodinovej báze. Sledujeme vývoj v nemocniciach a ak sa situácia bude aj ďalej zhoršovať, budeme musieť prikročiť k oveľa tvrdšiemu opatreniu. Budeme o tom rozhodovať v najbližších dňoch,“ upozornil premiér pri sobotňajšej návšteve nemocníc v Poprade a Martine. „Priali by sme si, aby Vianoce boli stabilizované, uvidíme, ako sa to vyvinie v najbližších dňoch. Je tam aj vysoká pravdepodobnosť plošného lockdownu,“ upozornil.

„Je neprípustné, aby očkovaní, ktorí všetko urobili správne, dali sa zaočkovať, aby ochránili svoje zdravie, svojej rodiny a kolegov, dlhodobo doplácali na to, že nemajú priestor na plánované operácie v nemocniciach,“ povedal Heger s tým, že keď lockdown, tak radšej hneď teraz. V tom ho podporuje aj hnutie Sme rodina. Podľa ministra Krajniaka nemá význam obmedzovať pohyb len nezaočkovaných, je skôr za okamžitý lockdown pre všetkých.

„Covid dnes ide po nezaočkovaných. My ľudí nedelíme na zaočkovaných a nezaočkovaných, to urobil covid. My ich dnes všetkých chránime,“ zdôraznil premiér s tým, že je potrebné výrazne znížiť mobilitu.

Heger pripomína, že najlepším riešením je očkovanie. Je rád, že v ostatných dňoch záujem oň prudko narastá. „Toto je presne to, čo potrebujeme, lebo jedine takto sa dostaneme z covidu. Ak zaočkovanosť výrazne nestúpne, hrozí, že nás to bude držať v zajatí ešte niekoľko nielen mesiacov, ale rokov,“ upozornil.

Ministerstvo zdravotníctva sa ide zaoberať otázkou riešenia obmedzení voľnočasových aktivít detí vo veku od dvoch do 12 rokov. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Reagovala tak na tvrdenia Rady mládeže Slovenska, iniciatívy Dajme hlas deťom či občianskeho združenia (OZ) Rodičia.sk. Tí žiadajú, aby pre danú vekovú kategóriu platil režim ako doposiaľ, teda aby sa považovala za plne očkovanú, prípadne aby testy pre ňu boli bezplatné.

Deti a mladí sa od pondelka nemôžu zúčastňovať na tréningoch či krúžkoch v prípade, že ochorenie COVID-19 neprekonali alebo sa nemôžu preukázať negatívnym výsledkom testu. Organizácie tvrdia, že si uvedomujú zložitú pandemickú situáciu. Apelujú však na dôležitosť vývinu a vývoja detí. Zhodli sa, že deti a mládež do 12 rokov neohrozuje pandémia tak ako „dosahy samotných obmedzení, ktoré im bránia žiť“.

MZ SR tvrdí, že citlivosť tejto problematiky vníma. Hovorí však, že situácia, ktorá vznikla, vyplynula z odporučenia konzília odborníkov vzhľadom na to, že deti v danej kategórii zväčša nie sú zaočkované a predstavujú epidemiologické riziko.

„Uvedená problematika bude ešte predmetom diskusie, ak budeme môcť epidemiologické riziko znížiť iným spôsobom, môžeme na základe odbornej debaty toto rozhodnutie prehodnotiť,“ dodala Eliášová s dôvetkom, že rezort zdravotníctva veľmi pozorne sleduje trendy, ako aj vývoj v oblasti ochrany detí pred vírusom.