Matovičova 500: Sme dlžníkmi dôchodcov, nechali sme ich napospas bláznom

Lívia Černická, Peter Madro, Pravda | 02.12.2021 07:00
Igor Matovič, Richard Sulík Foto: ,
Vpravo podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík a vľavo podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič počas 44. rokovania vlády SR 1. decembra 2021 v Bratislave.
Ponuku, ktorá sa neodmieta, zatiaľ negujú liberáli z SaS. Návrh na odmeňovanie šesťdesiatnikov a starších päťstoeurovým očkovacím poukazom prešiel vládou, poslanci mu však môžu vystaviť stop.
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) prišiel s nápadom minulý týždeň v piatok. Spolu s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom (Sme rodina) hovorili o ponuke, ktorá sa neodmieta. V stredu tento týždeň bol však už Matovič pesimistický. Ministri z SaS totiž za návrh nezdvihli ruku a liberáli avizujú, že takéto odmeňovanie nepodporia ani v parlamente. Poslanci začnú o návrhu v zrýchlenom legislatívnom konaní rokovať už vo štvrtok.

Podmienkou na získanie poukazu je dovŕšenie 60 rokov do konca roka 2021. Očkovanie musí záujemca absolvovať na území Slovenskej republiky a nárok vzniká až po vakcinácii treťou, posilňovacou dávkou.

„Málo dôchodcov sa hlási na tretiu dávku. Spolieham sa, že práve týchto ľudí dokážeme štuchnúť k tomu, aby sa dali zaočkovať aj po tretí raz. Je to pre nich životne dôležité,“ vysvetľuje Matovič. Zatiaľ sa drží myšlienky presviedčania o výhodách očkovania, až v prípade neúspechu by súhlasil s povinnou vakcináciou.

„Najskôr musíme ľudí presviedčať, lebo sme zlyhali v argumentácii. Sme dlžníkmi dôchodcov, lebo sme ich nechali napospas bláznom, ktorí ovládli ich mysle a vystrašili ich pomaly na smrť,“ dodal.

VIDEO: Matovič o 500 eurovom bonuse aj o tom, že SaS vetovaním zatvorenia škôl predlžuje utrpenie.

Video

Matovič sa ešte počas rokovania vlády na sociálnej sieti posťažoval, že „v parlamente sa proti pomoci dôchodcom a najviac dotknutým podnikateľom zrejme postaví aj celá opozícia… a návrh teda neprejde, uvidíme, pre koho je život dôchodcu cennejší ako trápnučké politikárčenie“.

Ráta s tým, že návrh na zavedenie päťstoeurového očkovacieho poukazu nakoniec v Národnej rade neprejde.

Rozpočtová rada: Treba to posúdiť

Zatiaľ však nie je jasné, v ktorých prevádzkach by sa mohli poukazy uplatňovať. Ministerstvo financií uvádza len možné prevádzky a služby. Detailnejšie podmienky kedy, ako a na úhradu ktorých služieb možno poukaz použiť, budú ustanovené nariadením vlády.

„Očkovacie poukazy sa budú môcť použiť vo vybraných podnikoch, napr. v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ako aj na kultúrne podujatia v divadlách, galériách a kinách. Taktiež sa budú môcť využiť vo vybraných službách, akými sú napr. kaderníctva, kozmetické a masérske salóny, posilňovne a športové kluby,“ píše sa v predkladacej správe.

Štátnu aplikáciu, cez ktorú by mali byť poukážky distribuované, spomína minister Matovič už dlhšie. Spomenul ju aj pri daňovej revolúcii, no ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí), ktorej rezort by mal mať na starosti naprogramovanie štátnej aplikácie, zatiaľ nevie nič konkrétne.

„Ministerstvo financií najskôr musí dodať podklady, ako by malo technické riešenie vyzerať,“ podotkla a dodala, že rezort financií zatiaľ aplikáciu nenacenil.

Remišová však za návrh odmeňovania hlasovala a myslí si, že to pomôže motivovať ľudí na očkovanie.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť je presvedčená, že vláda by pri výdavkoch ako sú päťstoeurové očkovacie poukazy mala brať do úvahy aj behaviorálne aspekty. V prvom rade by sa mala uistiť, že opatrenie poskytuje najlepšiu hodnotu za peniaze, bude striktne jednorazové a zavedie sa dostatočne včas. Podľa rady by mal také výdavky posúdiť aj Útvar hodnoty za peniaze.

Podobný názor má aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Toto opatrenie označil za „rozpočtovo nezodpovedné“ a myslí si, že by sa pol miliardy eur dalo využiť lepšie.

Sulík: Skončí sa to fiaskom

„Znehodnocujeme samotnú vakcínu. Robíme z nej nepredajný tovar, ktorý potrebuje silnú podporu, aby sa dostal k ľuďom,“ upozornil minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík. Dodal, že sa obáva, že vzrastie aj korupcia. „Záujemca o poukážku podplatí lekára, ktorý ho zapíše do systému, získa poukážku a vakcínu vyleje do umývadla,“ doplnil.

VIDEO: Sulík: Dôvody, prečo SaS nepodporila Matovičov 500-eurový bonus.

Video

Ministerstvo financií vysvetlilo, že informácie o očkovaní si bude overovať v Národnom centre zdravotníckych informácií, ktoré eviduje všetky údaje o očkovaniach proti ochoreniu COVID-19.

„Učíme ľudí, aby si nechali platiť za to, že sa chránia,“ upozorňuje Sulík a pýta sa, odkiaľ sa na tento nápad zoberú peniaze. Rozdávanie 500-eurových príspevkov sa podľa neho skončí fiaskom.

Matovičovmu nápadu vyčíta, že sa poukážky budú dať použiť iba na Slovensku, čo Slovensku môže spôsobiť problémy vo vzťahu k Európskej únii. Spomína pritom na rekreačné poukazy bývalého predsedu Národnej rady Andreja Danka (SNS). Sulík tvrdí, že Európska únia ich vyhodnotila ako diskriminačné, čím sa Slovensko dopustilo priestupku, tzv. infringementu.

„Na Slovensku je 125-tisíc právnických osôb. Keď odrátame najväčšie firmy, ktoré platia najviac daní, zostane nám 120-tisíc firiem. Tie do roka zaplatia na dani z príjmu 500 miliónov eur. Takže 96 percent všetkých firiem zafinancuje jeden nápad Igora Matoviča,“ spresnil šéf liberálov.

Matovič je presvedčený, že postoj SaS a Richarda Sulíka k 500-eurovému príspevku za očkovanie je obrovským nepochopením tohto opatrenia. SaS podľa neho robí „na just Konzíliu odborníkov, hádže sa o zem a ich vinou sa budú zbytočne plniť nemocnice“.

S kým môže Matovič počítať?

SaS ešte minulý týždeň bola ochotná prikývnuť na odmeňovanie, ak by bola suma najviac 150 eur. Liberáli dokonca Matoviča obvinili, že vyniesol informácie z koaličnej rady, hoci sa na konečnom návrhu koalícia nedohodla. Keď Matovič s Kollárom pohrozili, že z očkovacej témy urobia hodnotovú tému o ochrane života, pri ktorej sa nevyžaduje súhlas všetkých štyroch koaličných partnerov, SaS návrh nevetovala, iba s ním nesúhlasila.

„Rozhodli sme sa, že budeme hlasovať proti, nebudeme to vetovať. Nech sa páči, nech to ide do parlamentu. Ale v parlamente sa buď zdržíme, alebo zahlasujeme proti, nebudeme v pléne znižovať kvórum,“ skonštatoval Sulík.

To by znamenalo, že Matovič môže z koalície rátať iba s hlasmi OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. OĽaNO má v súčasnosti 51 poslancov, Sme rodina 17 a Za ľudí štyroch. To je spolu iba 72 poslancov. Ak by bolo plénum plné, potrebuje ešte štyroch poslancov, aby návrh prešiel.

Hoci sa Matovič ešte v pondelok pýtal, či má žiadať o pomoc „nezodpovednú opozíciu“, ak by chcel svoj nápad presadiť, zrejme bude potrebovať pomoc mimo koalície. Robert Fico, šéf opozičného Smeru, koalícii odkázal, že peniaze v hotovosti by mal dostať každý dôchodca, aby preklenul obdobie zdražovania. Aj Peter Pellegrini, ktorý vedie stranu Hlas, povedal, že 200 eur by mali penzisti dostať v hotovosti v januári, a tristo eur by sa mohlo použiť ako motivácia na očkovanie.

Heger: Povinné očkovanie je dobrá myšlienka

Premiér po rokovaní vlády priznal, že si myslí, že povinné očkovanie niektorých skupín je dobrá myšlienka. „Som rád, že si čím ďalej tým viac ľudí uvedomuje, že toto je jediná cesta a nie iba na Slovensku. To je to, čomu sa teším,“ povedal.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za slušné Slovensko, SaS) si vie predstaviť debatu o povinnom plošnom očkovaní proti ochoreniu covid pre osoby nad 12 rokov. Prípadné zavedenie celoplošného očkovania by podľa nej bolo dobré upraviť samostatným zákonom. Uviedla to ešte v pondelok. „Osobne sa prihováram za povinné očkovanie. Myslím si, že postupne nastal čas. Je úplne legitímne sa rozprávať nielen o skupinách profesií, ktoré sú dôležité pre chod štátu,“ povedala Kolíková.

V prípade zavedenia plošného očkovania hovorí tiež o potrebe jednoduchého a zrozumiteľného odškodňovacieho procesu. Pri zavedení povinného očkovania pre určitú vekovú skupinu by bolo podľa Kolíkovej nutné dôsledne zvážiť vekovú hranicu. Myslí si, že plošné očkovanie pre osoby nad 12 rokov by bolo v niečom právne jednoduchšie. Dodala, že ide o jej osobný názor a v strane SaS ešte o tejto otázke prebieha diskusia. Strana SaS by sa mala vo štvrtok večer stretnúť a rozhodnúť sa na spoločnom postoji v otázke povinného očkovania. Závery chcú prezentovať v piatok.

Remišová už tiež verejne vyhlásila, že chce najskôr skúsiť presviedčať ľudí na očkovanie. No ak počty zaočkovaných nestúpnu, je možná debata o povinnom očkovaní.

Kto môže získať 500-eurový poukaz?

Kým ešte začiatkom týždňa Matovič vysvetľoval, že nárok budú mať len tí, „ktorí sa zaočkujú do polovice decembra, aby boli už cez vianočné sviatky ako-tak chránení“, návrh nakoniec termíny posúva.

Nárok na päťstoeurový poukaz budú mať ľudia, ktorí sa 1. dávkou dajú zaočkovať od 25. novembra do 24. decembra 2021, alebo sa do tohto termínu na očkovanie zaregistrujú a dajú zaočkovať najneskôr do 15. januára 2022. Ďalej majú nárok tí, ktorí do 24. decembra 2021 absolvujú druhé očkovanie, prípadne sa zaregistrujú na druhú dávku a zaočkujú sa do 15. januára 2022. Tretiu, posilňovaciu dávku musia všetci absolvovať najneskôr do 30. júna 2022. Ak prejde návrh parlamentom, tak by sa poukazy mohli dať uplatniť najneskôr od marca.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ