Rakúsko nemusí povinné očkovanie od februára stihnúť

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 08.01.2022 08:30, aktualizované: 
Firma, ktorá v Rakúsku prevádzkuje očkovací register, odhaduje, že technické prípravy na povinné očkovanie môžu trvať až do apríla.
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:06 V mestách po celom Francúzsku sa zišli odporcovia očkovania, aby odsúdili zámery prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý vyhlásil, že chce naštvať ľudí odmietajúcich očkovanie proti covidu-19 sprísnením obmedzení ich občianskych slobôd. V Paríži protestujúci prevzali Macronovu formuláciu a skandovali „naštveme vás“. Iní niesli nápisy odmietajúce očkovacie preukazy, čo bola narážka na Macronov legislatívny zámer vyžadovať doklad o očkovaní pre vstup na miesta, ako kaviarne, bary a múzeá, napísala agentúra Reuters.

Macron tento týždeň vyhlásil, že chce neočkovaných naštvať tým, že im skomplikuje život natoľko, že sa nakoniec nechajú očkovať. Dodal, že neočkovaní ľudia sú nezodpovední a nezaslúžia si, aby boli považovaní za občanov.

Televízne zábery ukázali potýčky medzi protestujúcimi a políciou na jednom z miest protestov. Okrem Paríža sa protesty uskutočnili okrem iného v Marseille, Nantes a Le Mans.

Protestujúci obviňujú Macrona z pošliapavania ich slobôd a nerovného zaobchádzania s občanmi. On tvrdí, že sloboda so sebou nesie zodpovednosť, ktorá zahŕňa aj ochranu zdravia ostatných.

19:02 Nákaza koronavírusom si v Británii vyžiadala už viac než 150-tisíc obetí na životoch. V sobotu to oznámila tamojšia vláda, píše agentúra AFP.

V Spojenom kráľovstve, ktoré je jednou z najviac zasiahnutých krajín v Európe, podľahlo v dobe 28 dní od pozitívneho testu na covid od začiatku pandémie dosiaľ 150 057 ľudí. Viac úmrtí zaznamenalo spomedzi európskych krajín len Rusko. Počet obetí covidu môže byť v Británii však ešte vyšší – ochorenie COVID-19 sa uvádza na úmrtných listoch viac ako 173-tisíc osôb, poznamenala agentúra DPA.

V sobotu hlásili britské zdravotnícke úrady za uplynulých 24 hodín 146 390 nových prípadov nákazy, čo predstavuje pokles oproti rekordnému číslu vyše 200-tisíc z minulého týždňa.

Krajina so zhruba 67 miliónmi obyvateľov sa naďalej nachádza uprostred vlny pandémie spôsobenej variantom omikron. Zatiaľ čo sa situácia zjavne zlepšuje v metropole Londýn, počty infikovaných výrazne stúpajú na severe Anglicka. Vláda však zavedenie prísnejších opatrení v prevažnej časti Anglicka odmieta. Dôvodom je, že počet pacientov prijatých do nemocní s covidom, ani počet úmrtí tam nestúpa rovnako rýchlo ako počet nakazených.

18:04 V hlavnom meste Rakúska Viedeň protestovali v sobotu opätovne desaťtisíce odporcov protipandemických opatrení. Protestné akcie proti obmedzeniam, ktoré zaviedla vláda v boji proti koronavírusu, sa konali i v mnohých nemeckých mestách vrátane Berlína či Hamburgu. Informovali o tom agentúra APA a DPA.

Vo Viedni sa účastníci protestu zhromaždili popoludní na Námestí hrdinov a priľahlom Námestí Márie Terézie. Demonštrácia prebiehala prevažne pokojne, avšak neskôr došlo i k viacerým zatknutiam. Okolo 15.00 h sa začal pochod demonštrantov, avšak krátko na to ho polícia pri budove viedenskej opery zastavila. Musela totiž skontrolovať viacerých ľudí v predných radoch, u ktorých spozorovala, že majú pyrotechniku a ďalšie nebezpečné predmety. Niekoľkí demonštranti sa pokúsili násilne preraziť bariéry, na čo policajti reagovali paprikovým sprejom. Okolo 15.30 h polícia na Twitteri napísala, že sprievod demonštrantov sa opäť pohol.

Protestujúci mali pri sebe transparenty so zvyčajnými heslami týkajúcimi sa napríklad plánovaného povinného očkovania proti koronavírusu a upozorňovali na seba zvukom kravských zvoncov, klaksónov a píšťaliek. Polícia odhadla počet účastníkov na 40-tisíc. V centre Viedne došlo i počas tejto soboty pre protesty k dočasným obmedzeniam dopravy. V nasadení bolo okolo 1000 policajtov z Viedne i iných spolkových krajín Rakúska.

14:18 Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v rozhovore pre noviny Welt am Sonntag zdôraznil dôležitosť zavedenia povinného očkovania proti novému koronavírusu. Agentúra DPA v tejto súvislosti v sobotu pripomenula, že Nemecko síce zatiaľ povinnú vakcináciu proti covidu nezaviedlo pre žiadnu skupinu obyvateľov, ale Spolkový snem (Bundestag) má o tejto téme rokovať ešte počas januára.

„Musíme akceptovať, že ani povinné očkovanie nikdy nepokryje všetkých ľudí,“ uviedol Lauterbach pre nedeľník Welt am Sonntag. „Som však presvedčený, že existuje veľká skupina nezaočkovaných ľudí, ktorí sa zaočkovať dajú, ak toto opatrenie zavedieme,“ dodal.

Minister zdôraznil, že verí, že povinná vakcinácia zabezpečí do budúcnosti dostatočnú ochranu populácie Nemecka pred nákazou covidom. „Nemôžeme sa dostať do situácie, že jedno leto je zdanlivo dobré, avšak na jeseň nás prekvapia nové varianty, a to bez toho, že by bola široká väčšina obyvateľstva zaočkovaná,“ poznamenal. „Pretože potom by sa všetko začalo odznova,“ uviedol.

Lauterbach tiež prízvukoval, že povinná vakcinácia je nutná i napriek aktuálnemu šíreniu nákazlivejšieho variantu omikron, ktorý nespôsobuje až tak závažné symptómy. „Infikovanie sa omikronom vám nevyhnutne nezaručí imunitu pred ďalším variantom vírusu. Viera, že variant omikron je koncom pandémie, je naivná,“ upozornil.

10:30 Prostredníctvom 13 258 vykonaných RT-PCR testov odhalili v piatok na Slovensku 3031 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo 37 obetí.

8:48 Členku personálu v ordinácii lekára v nemeckom meste Brémy obvinili z výroby a dodávania falošných potvrdení o očkovaní. V piatok to oznámila tamojšia polícia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Vyšetrovatelia prehľadali dom 29-ročnej zamestnankyne a našli 14 nevyplnených potvrdení o očkovaní, 74 hárkov nalepovacích štítkov, tri už sfalšované preukazy a tri pečiatky, ktoré boli vlani odcudzené z ordinácie lekára. Takisto skonfiškovali dva očkovacie pasy vydané v ženinom mene.

Polícia uviedla, že žena mala v rámci svojho zamestnania prístup k vakcínam, ako aj k tlačivám súvisiacim s očkovaním. Polícia teraz uvažuje, že proti nej vznesie aj obvinenia z krádeže a falšovania dokumentov.

8:44 Za piatok pribudlo v Českej republike 6666 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vo štvrtok to bolo 6641, pred týždňom 4995, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz.

Za posledných sedem dní teraz pripadá v Česku na 100.000 obyvateľov 404 nakazených. Počet hospitalizovaných s koronavírusom klesá. V piatok ich bolo okolo 2500, zatiaľ čo minulý piatok 3120, vyplýva podľa Noviniek.cz z informácií českého ministerstva zdravotníctva.

V dôsledku rýchleho nástupu variantu omikron chystá vláda ČR úpravy niektorých opatrení, aby ľudia mohli chodiť do zamestnania predovšetkým v oblasti kritickej infraštruktúry nevyhnutnej pre chod štátu. Týkať sa to má najmä pracovníkov v sociálnych službách, školstve či zdravotníctve.

8:30 Februárový termín začiatku povinného očkovania proti COVIDU-19 je v Rakúsku v ohrození. Firma prevádzkujúca očkovací register v pripomienkovom konaní k návrhu príslušného zákona uviedla, že technické prípravy systému potrvajú najmenej do apríla, informovala agentúra APA.

Rakúska vláda v novembri oznámila, že očkovanie bude povinné od 1. februára. Úrady majú pravidelne porovnávať register pacientov so zoznamom očkovaných a potom vyzývať neočkovaných na vakcináciu. Prvá takáto kontrola je naplánovaná na 15. marca, odkedy bude zároveň neočkovaným hroziť pokuta až do výšky 3 600 eur. Proti povinnému očkovaniu aj ďalším opatreniam sa v Rakúsku konalo množstvo demonštrácií.

Podľa spoločnosti ELGA GmbH zaberie dlhšiu dobu predovšetkým zohľadnenie výnimiek z povinnej vakcinácie v očkovacom registri. Z povinnosti budú podľa návrhu vyňatí vyliečení z COVIDU-19, deti do 14 rokov, tehotné ženy či osoby, pre ktoré by očkovanie predstavovalo zdravotné riziko. Predĺžiť lehotu je podľa firmy nutné aj kvôli doplneniu centrálneho registra pacientov o tých, ktorí sú v Rakúsku prihlásený, ale nemajú číslo zdravotného poistenia. Sprevádzkovať systém je podľa firmy ELGA možné najskôr 1. apríla.

Návrh zákona o povinnom očkovaní, ktorému predtým vyjadrili podporu štyri z piatich rakúskych parlamentných strán, čelil kritike v pripomienkovom konaní aj z hľadiska ochrany osobných údajov. Podľa organizácie ARGE Daten opatrenie prelamuje niekoľko tabu: Napríklad to, že neočkovaní budú stíhaní len na základe automatickej rešerše v databáze a nie po individuálnom posúdení. Podľa organizácie sa tým uplatňuje prezumpcia viny namiesto neviny.

Povinné očkovanie v navrhnutej podobe, naopak, podporujú rakúske univerzity. Podľa ich združenia Uniko nemožno inak dosiahnuť vysokú zaočkovanosť. Nič problematické nevidí na zákone ani Inštitút lekárskej etiky a práva na Viedenskej univerzite, podľa ktorého by však malo ísť až o posledné zo všetkých možných opatrení v boji proti pandémii COVIDU-19.

Možnosť vyjadriť sa k zákonu využili aj odporcovia očkovania, ktorí svojimi nápadne podobnými stanoviskami zaplavili internetové stránky rakúskeho parlamentu. K piatkovému ránu sa zhromaždilo 61 000 pripomienok, v ktorých bolo podľa APA krajne ťažké dohľadať vyjadrenia oficiálnych inštitúcií. Zdravotnícky výbor v Národnej rade, dolnej komore rakúskeho parlamentu, bude zákon prejednávať 17. januára.